Yıl 1956, yer Prag, konuk Nazım Hikmet: Usta şairin yeni fotoğrafları bulundu

Usta şair Nazım Hikmet'in o zamanki adıyla Çekoslovakya'nın başkenti Prag'da 1956 yılında çekilmiş fotoğrafları bulundu. Prag Ulusal Tiyatro arşivlerinden çıkan görüntüler Prag Büyükelçiliğinin girişimiyle bir belgesel haline getirildi.

Kültür Sanat 10 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Nazım Hikmet’in 1956-1958 yılları arasında Prag’da hazırladığı tiyatro oyunları sırasında çekilmiş ve daha önce hiç yayınlanmamış fotoğraflar gün yüzüne çıktı. Prag Büyükelçiliği’nin girişimiyle ortaya çıkarılan fotoğraflar bir belgesel haline geldi. Kentin ünlü mekânlarından Slavia Cafe’de de çekilmiş fotoğraflar araştırmacı Özgür Öztürk tarafından bulundu.

DHA’nın haberine konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Cumhuriyeti’nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, Nazım Hikmet’in yazıp yönettiği tiyatro oyunlarından ‘Budala’ (Podivin) oyununun Çekoslovakya Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelendiğini ve bu oyunun kitapçıklarının da araştırmacı Özgür Öztürk tarafından bulunduğunu belirtti. Bağış: “Birçok şehir gibi Nazım Prag’a da iz bırakmış. Slavia Cafe’de bugün 12 büyük küresel düşünürün fotoğrafları var. O, 12 fotoğraftan biri de Nazım Hikmet’e ait” dedi.

Nazım Hikmet için Slavia Cafe’de bir anma gecesi düzenlediklerini belirten Büyükelçi Bağış: “Biz ortak tarihimizdeki değerleri bulup onları mümkün olduğu kadar ortaya çıkarmak ve Türk halkıyla olduğu kadar Çek halkıyla da paylaşmak için Büyükelçilik olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Nazım’ın Prag hatıralarını canlandırmak için kendisinin doğum günü vesilesiyle Slavia Cafe’nin sahibi ile bir organizasyon yapmak konusunda mutabık kaldık ve orada Büyükelçilik olarak bir Nazım Anma Gecesi düzenledik” dedi.

Nazım Hikmet Gecesi gelenekselleşiyor

Belgesel gösterimi kapsamında düzenlenen tören hakkında bilgi paylaşmaya devam eden Bağış “Çek sanatçılar gelip Nazım Hikmet’in şiirlerini hem Türkçe hem İngilizce hem de Çekçe okudu. Burada yaşayan Roksana Mendel isimli İstanbullu bir müzisyen şairin mısralarından bestelenmiş şarkılarla konser verdi. Çekya’nın önde gelen düşünürleri şairi anlattılar ve Türk-Çek dostluğundaki rolünü dile getirdiller” diyerek bir de yeni bir gelişmeyi kamuoyu ile paylaştı.

Düzenlenen törenin çok anlamlı ve önemli olduğunu belirten Bağış, “Gerçekten bizim için de çok anlamlı bir tören oldu ve bunu gelenekselleştiriyoruz. Her sene Nazım Hikmet’i Slavia’da anmak için bir gece düzenleme konusunda da mekanın sahibiyle bir ön anlaşma yaptık. Nazım Hikmet çağdaş Türk edebiyatında çok önemli bir yer tutuyor. Siyasi görüşlerine katılanlarınız da olabilir, katılmayanlarınız da olabilir. Ama onun Türkçemizi, Türk edebiyatını, Türk şiirini dünyaya tanıtma konusunda oynadığı rolü hepimiz kabul etmek durumundayız” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Fazıl Say'dan bir 100. yıl bestesi daha: '100 Yaşında Bir Çocuk'Fazıl Say’dan bir 100. yıl bestesi daha: ‘100 Yaşında Bir Çocuk’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.