Venedik artık turistlerin: Turist yatak sayısı kent sakinlerini geçti

Dünyanın en çok ziyaret edilen bölgelerinden İtalya'nın Venedik şehri, artık turistlerin olmaya yakın. Bunu destekleyen veri duyuruldu: Kentte turizme ayrılan yatak sayısı 49 bin 693 olurken kent sakini sayısı 49 bin 304'de kaldı. Dernekler kritik uyarıda bulunuyor: Venedik şehir olmaktan çıkacak.

Dünya 11 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Kitlesel turizmin yarattığı ortam nedeniyle şehir sakinlerinin Venedik'te barınabilmesi imkânsız hale geldi.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre Venedik’in artık bir ‘turist şehri’ haline gelmesinin en kritik eşiği aşılmış oldu. Kentte turistik konaklama amaçlı yatak sayısının yerleşik sakin sayısını geçtiği açıklandı: 49 bin 693’e karşın 49 bin 304.

1950’lerin başında Venedik nüfusu 175 bin civarındaymış. Bu sayının 50 binin altına inmesi kritik eşik olarak görülürken bu sayı 2022’nin yaz aylarında 50 binin altına inmiş.

Venessia.com ve Ocio (konut ve yerleşim gözlemevi) derneklerinin verilerine göre, Venedik kent merkezi ile Murano ve Burano adaları 1997-2022 yılları arasında günde ortalama 2.4 sakinini kaybetti. Buna karşılık turistik amaçlı yatak sayısı günde 4.8 arttı.

Ocio derneği, turizm monokültürünün yayılmacılığı sebebiyle kent sakinlerinin toplu göçe zorlandığını belirterek, “Sakinleri korumak şehri korumak anlamına gelir, çünkü sakinleri olmayan bir şehir başka bir şeye dönüşür: bir açık hava müzesine, bir eğlence parkına… Venedik şehir olmaktan çıkacak’’ açıklamasını yaptı.

Şehre gelenlerden vergi alınacak

Venedik’te kitlesel turizmin etkisiyle yerel halkın kent merkezinde yaşamasının imkânsızlaşması uzun süredir çözüm aranan bir sorun olarak ortada duruyor fakat alınan tedbirler bunu tersine çevirebilmiş değil.

UNESCO Venedik’in tehlike altındaki miraslar arasına alınmasını tavsiye ediyor ve bu önerinin Dünya Mirası Komitesi’nin 10-25 Eylül arasındaki toplantısında görüşülmesi bekleniyor.

Venedik Belediyesi’nin planıysa günübirlik ziyaretçilerden kente giriş ücreti alınması planını tekrar gündeme getirmek. Günübirlik girişler için 5 euro ücret istenecek. 14 yaş altı çocuklar, kent sakinleri ve burada çalışanlar gibi bazı kategorilerden ücret alınmayacak. Uygulamanın 2024’ün bahar aylarında başlaması bekleniyor.

Vandallar İtalya'yı sevdi: Bu kez hedefte İtalya'nın tarihi çarşısı vardıVandallar İtalya’yı sevdi: Bu kez hedefte İtalya’nın tarihi çarşısı vardı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.