Zabıta oto yıkamacıdaki gizli bölmede 31 kaçak buldu
Dünyanın en derin mağaraları arasındaki Mersin'deki Morca Mağarası'nda 1200 metre derinlikte araştırma yaparken mide kanaması geçiren ABD'li mağaracı Mark Dickey, 9 gün sonra kurtarıldı. Türkiye Mağaracılık Federasyonu Başkanı, mağaracılık tarihine geçen kurtarmanın detaylarını 10Haber'e anlattı.
Mağaracılık tarihinin en kritik kurtarma operasyonlarından biri Mersin’de yaşandı.
Mersin’deki Morca Mağarası’nda 1200 metre derinlikte araştırma yaparken mide kanaması geçiren ABD’li mağaracı Mark Dickey, bugün saat 00:37 itibariyle mağaranın son çıkışından çıkarıldı ve UMKE çadırına götürüldü. Dickey’e ilk müdahalesi çadırda yapıldı.
Kurtarma operasyonunu yöneten ekibin içinde yer alan Türkiye Mağaracılık Federasyonu Başkanı Bülent Genç, kurtarma operasyonunun son anlarını 10Haber’e anlattı.
Anadolu Speoloji Grubu Derneği’nin (ASPEG) organizasyonunda Anamur ilçesi Sugözü Mahallesi’ndeki Morca Mağarası’nda yeni bir geçit bulmak ve haritasını çıkarmak için keşif gezisine katılan 4 ABD, 4 Türk, 4 Romanya ve 1 Macaristan vatandaşından oluşan, aralarında nişanlısı Jessica Van Ord’un da olduğu ekibe liderlik yapan profesyonel mağaracı ABD’li Mark Dickey, 2 Eylül’de 1200 metre derinlikte mide kanaması geçirdi.
Dickey’in ekip arkadaşlarından biri, yetkililerden yardım istemek için mağaranın içerisinde, hastalandığı yerin 500 metre yukarısındaki sabit telefon hattına ulaşmak için harekete geçti. Ama dar mağara içindeki bu 500 metrelik tırmanı 7-10 saat sürdü.
Dickey’in nişanlısı Jessica ile diğer ekip arkadaşları, yardım gelene kadar kendisini iyi hissedebilmesi için müdahalelerde bulundu. 3 Eylül’de telefona ulaşan ekip arkadaşı, yetkililere yardım talebinde bulundu.
Bölgeye Bulgaristan, İtalya, Hırvatistan, Polonya ve Macaristan’dan kurtarma ekipleri gönderildi. ABD Ulusal Mağara Kurtarma Komisyonu’nun deneyimli eğitmeni olan Dickey’e 4 Eylül’de doktorların da aralarında olduğu ilk ekip ulaştı.
Bu arada ekip Mark Dickley’i 1040 metre derindeki görece daha geniş bir ortamda olan ana istasyonlardan birine kadar taşımayı başarmıştı.
1040 metre derinlikte tedavisine başlanan Dickey’e, 4 ünite kan verildi. Uygulanan tedaviye olumlu yanıt veren Dickey, ayağa kalktı, hatta bir video çekip iyi olduğunu da anlattı.
ABD’li mağaracı Dickey’e kan verilmesinin ardından kurtarma operasyonuna başlandı. 8 Eylül’den bugüne dünyanın dört bir yanından Mersin’e ulaşan mağaracılar kapsamlı bir çalışma başlattı.
Kurtarma operasyonunu, Türkiye Mağaracılık Federasyonu Başkanı Bülent Genç 10Haber’e anlattı.
ABD’li mağaracı Dickey’in 180’inci metreye ulaştırıldığındaki son durumu aktaran Başkan Genç, şunları anlattı:
“Şu anda eksi 180’e ulaştı ve dinlenmeye geçildi. Burada sıvı beslenmesi yapılıyor. Planlanandan daha hızlı gidiyoruz. Kan veriliyor, plazma veriliyor, damar beslemesi yapılıyor. Zor bir mağara olduğu için bazı noktalarda hızlı gidilirken, bazı noktalarda coğrafi koşullar buna izin vermiyor. Dar kısımlarda çalışmalar yapılıyor, genişletilmeye çalışılıyor. Plan iyi gidiyor. İleriye dönük kesin olarak bir şey söylemek mümkün değil, tahmini olarak yaklaşık 10 saat sonra çıkış yapılmasını bekliyoruz. Şu ana kadar çok planlı çalışıldı. Gelinen noktada artık Türk ekibimiz de devreye girdi ve Macar ve Türk ekibi ortak çalışma yapıldı.”