En çok muz ithal ettiğimiz Ekvador’dan gelen muz yüklü konteynerden yine kokain çıktı

Ekvador'dan Türkiye'ye gelen muz konteynerlerde kokain ele geçirildi. Türkiye'nin 2022 verilerine göre Evkador'dan toplam ithalatı 51 milyon dolar, bunun 32 milyon doları muz ithalatı oluşturuyor.  

Gündem 27 Temmuz 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, Güney Amerika ülkelerinden Mersin Limanı’na uyuşturucu getirileceği bilgisi üzerine çalışma yapıldı. Çalışmalar sonucunda, Ekvator’dan Mersin Limanı’na getirilen muz yüklü konteynerler riskli olarak değerlendirildi. Riskli konteynerler gemiden indirilerek ‘x-ray’ taramasından geçirildi. Tarama sonrasında muz yüklü konteynerlerden birinde şüpheli yoğunluğa rastlanmasının ardından bu konteyner arama hangarına alındı. Narkotik dedektör köpeklerin de dahil edildiği aramada konteynerin ön bölümüne gizlenmiş 10 paket halinde 11 kilogram kokain ele geçirildi. Uyuşturucu maddelere el konulurken, şüphelilere yönelik çalışmaların devam ettiği belirtildi.

Yıllık yaklaşık bin tona yakın üretimle, dünyada kokain üretiminin yaklaşık yüzde 70’inin yapıldığı Kolombiya ile 586 kilometre sınıra sahip ve Pasifik Okyanusu’na kıyısı olan Ekvador, son yıllarda Kolombiya limanlarında denetimlerin artması, koka ve kokain üretimindeki aktörlerde değişim yaşanması gibi sebeplerden dolayı uyuşturucu sevkiyatında daha önemli bir üs haline geldi.

Türkiye’ye gelen kokainin önemli bir kısmı da Ekvator üzerinden geliyor. Kokain, Türkiye’ye Ekvador’dan muz yüklü konteynerlerde ülkeye sokulmak isteniyor. Bunun nedeni Türkiye’nin Evkador’dan ithal ettiği ürünün yüzde 60’ının muz olmasından kaynaklanıyor. 2022 yılı verilerine göre Türkiye Ekvador’dan 51 milyon dolarlık bir ithalat yaptı. Bu 51 milyon doların 32 milyon dolarını muz ithalatı oluşturuyor.

2021 yılında Ekvator’dan Mersin Limanı’na gelen muz yüklü gemiye yapılan operasyonda 1 ton 300 kilo kokain ele geçirilmişti. Yine 18 Temmuz 2022 tarihinde  Ekvador’da, Türkiye varışlı bir konteynerde 95 kilogram kokain ele geçirildi.
Bu yılın şubat ayında ise Ekvador polisi Belçika’ya gönderilmek üzere hazırlanan muz yüklü konteynerlerde yaklaşık 8,8 ton kokain buldu.

Yabancı uyuşturucu baronlarının yakalanması ‘başarı’ diye duyuruldu ama meğer vatandaşlık alıp aylarca ellerini kollarını sallayıp gezmişlerYabancı uyuşturucu baronlarının yakalanması ‘başarı’ diye duyuruldu ama meğer vatandaşlık alıp aylarca ellerini kollarını sallayıp gezmişler

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.