Bu sefer adres Libya: Sel felaketinde 2 bin ölü, 5 bin kayıp

Libya'nın doğusunu kasıp kavuran Daniel fırtınasının tetiklediği sel felaketinde 2000'den fazla kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 5 bin kişinin ise kaybolduğu bildirildi.

Çevre 12 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Yaklaşık 2000 kişinin öldüğü Libya'da 5000 kişi de sellerde kayboldu. Fotoğraf: AA

Orta Akdeniz’i etkisi altına alan Daniel fırtınası, Libya’nın doğusunda büyük kayıplara neden oldu. Libya haber ajansı LANA’nın haberine göre Libya’nın doğusundaki hükümetin başı Usame Hamad, dün yaptığı açıklamada sel felaketi nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 2000’e dayandığını söyledi.

Daniel fırtınası Akdeniz’e doğru ilerleyip tropikal kasırga benzeri bir siklona dönüşmeden önce geçen hafta Yunanistan’dan geçerek, geçen ay orman yangınlarıyla haşat olan ülkenin üzerine bir de sel felaketini salmıştı.

LANA, Hamad’ın basına yaptığı açıklamada sellerin binlerce bölge sakinini denize sürüklediğini, yerleşim alanlarının yok olduğunu ve bunun ‘Libya’da eşi benzeri görülmemiş bir felaket’ olduğunu söyledi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde sular altında kalan arabalar, yıkılan binalar ve sokaklara taşan sel suları görülüyor. Ülkenin doğusunda en çok etkilenen kentlerden biri Derna oldu. Hamad, sağlık personellerine telefon hatları kesilen Derna’ya bir an önce desteğe gitme talimatını verdi. Reuters’a göre Bingazi’deki Kızılay, sadece Derna’da 150 ila 250 kişinin sellerde hayatını kaybettiğini söyledi.

Doğu hükümetinin İçişleri Bakanı Essam Ebu Zeriba, Derna’da 5 binden fazla kişinin kayıp olduğunu söyledi. Al Arabiya’ya konuşan Zeriba, kurbanların büyük bir kısmının Akdeniz’e doğru sürüklendiğini söyledi.

Derne Belediye Meclisi üyesi olan Ahmed Emdur, “Derne yıkık bir kent haline geldi. Acilen uluslararası müdahaleye ihtiyacımız var. Deniz yollarının acilen açılmasını gerekiyor. Çünkü kente ulaşan tüm kara yolları yıkıldı, sadece tek bir yol kaldı. Ondan da geçiş zor” dedi.

Bayda Tıp Merkezi’nin Facebook’ta paylaştığı videolara göre, şiddetli sel felaketinin ardından yine doğudaki Bayda’da hastaneler tahliye edildi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler destekli Libya hükümetinin Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, doğuda selden etkilenen yerleşim yerlerinin ‘afet bölgesi ilan edilmesine karar verdi.

Dağlık Cebel el Ahdar bölgesinde kaydedilen yağış miktarı yaklaşık 400 milimetreyi gösterdi. Dibeybe’nin hükümet sözcücü Muhammed Hammude, doğudaki yağış miktarının yaklaşık 40 yıldan sonra kaydedilen en yüksek yağış miktarı olduğunu söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Libya’daki kasırgada hayatını kaybedenler için yayınladığı taziye mesajında, “Dost ve kardeş Libya halkına ve Libya’ya başsağlığı, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Türkiye, her zaman olduğu gibi, bu doğal afet karşısında da kardeş Libya’ya her türlü desteği sağlamaya hazırdır” ifadelerine yer verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 11 kişilik Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve UMKE ATAK personelinin sel felaketinden etkilenen Libya’ya gideceğini bildirdi.

Libya şu anda milisler tarafından desteklenen doğu hükümeti ile yabancı ülke ve kurumların desteklediği batı yönetimi olmak üzere iki takip yönetim arasında bölünmüş durumda. Türkiye ise Batı hükümetini destekliyor.

Fas'ta durum ağırlaşıyor: Çok sayıda köy tamamen yok olduFas’ta durum ağırlaşıyor: Çok sayıda köy tamamen yok oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.