Dünyadan hava manzaraları: Sel Bulgaristan’da 4, Brezilya’da 36 can aldı

Dünya sıcak hava dalgasının ardından bu sefer sel felaketleriyle sınanıyor. Bulgaristan'ın Burgas kentindeki sağanak yağışlarda 4 kişi yaşamını yitirirken, Brezilya'nın Rio Grande do Sul eyaletini vuran kasırgada 36 kişi hayatını kaybetti.

Çevre 8 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Brezilya'daki sel felaketinde 36 kişi yaşamını yitirdi.

Türkiye sıcak hava dalgasının ardından bu sefer de sel felaketleriyle sarsılırken dünyada da benzer tablolarla karşılaşıyoruz. Bugün sel felaketlerinde radarımıza takılan ülkeler arasında Bulgaristan ve Brezilya var.

Bulgaristan haber ajansı BTA’nın bildirdiğine göre Burgas kentindeki Tsarevo kabası aşırı yağışın neden olduğu sellere teslim oldu. Bulgaristan Ulusal Meteoroloji ve Hidroloji Enstitüsü, ülkenin 15 yerinde kuvvetli rüzgar ve gök gürültülü sağanak nedeniyle zaten ‘sarı kod’ vermişti. Burgas için ise ‘turuncu kod’ uyarısı verilmişti. 

Yaşanan felakette dört kişi hayatını kaybederken, henüz bir kayıp ihbarının yapılmadığı bildirildi. Bölgeden 100’den fazla kişi tahliye edildi. Sel sularının kasabadaki barajların duvarlarında hasar bıraktığı ancak elektriksiz yerleşim yerinin bulunmadığı kaydedildi. Yerel yetkililer, musluk suyunun içilebilir durumda olmadığı konusunda bölge sakinlerine uyarıda bulundu. Bölgenin sahil beldesi Arapya’da sel sularının 2 metreye ulaştığı, birçok aracın suya kapıldığı bildirildi.

Brezilya’da 36 ölü

Öte yandan Brezilya, Bulgaristan’dan da daha zorlu bir dönemden geçiyor. Ülkenin güneyini tropikal bir kasırganın esir almasının ardından şiddetli yağışlarda 36 kişi hayatını kaybetti. 11 milyon kişinin yaşadığı Rio Grande do Sul eyaletindeki Mucum kasabasında yükselen suların evleri sular altında bıraktığı öğrenildi.

Mucum’daki selden kurtarılan 74 yaşındaki kereste işçisi Dominguez Fontana Reuters’a verdiği demeçte, hiçbir şeyin kurtarılamadığını belirterek, “Su geldiğinde otoyola kaçtım. Kaçmak zorundasınız. Eğer orada kalırsanız ölürsünüz” dedi.

Yağmur salı günü dursa da hava tahmini kurumu Climatempo, pazar gününe kadar daha çok yağmur yağacağını tahmin ediyor. Dolayısıyla eyalet sellere karşı hâlâ alarmda.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Rio Grande do Sul Valisi Eduardo Leite ile görüştüğünü ve federal hükümetin bölgeye tam destek verdiğini söyledi. Arama kurtarma çalışmalarını denetlemek üzere iki bakanını bölgeye gönderen Lula, Başkan Yardımcısı Geraldo Alckmin’in de eyalete gitmek üzere ‘beklemede’ olacağını söyledi.

Gelecek günlerde nasıl bir tabloyla karşılaşırız bilemiyoruz ama hava olaylarını bu kadar uçlarda yaşamaya başlamamız, iklim krizinin acımasız yüzünü daha net bir şekilde gösterdiğini ortaya koyuyor.

Dünyadan hava manzaraları: Güney Afrika'nın bir kentine 11 yıl sonra ilk kez kar yağdı, Japonya sele teslim olduDünyadan hava manzaraları: Güney Afrika’nın bir kentine 11 yıl sonra ilk kez kar yağdı, Japonya sele teslim oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.