Hatay’ı su bastı: Nedeni kontrolsüz yıkımlar

Hatay bu kez de sel ve su baskınlarıyla boğuşuyor. Çadır ve konteyner kentler, tarım arazileri sular altında kalmış durumda. Samandağ Belediye Başkanı baskınlara kontrolsüz yıkımlar yüzünden tıkanan mazgalların sebep olduğunu söyledi.

Gündem 18 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay bu kez de sağanak yağışla gelen sel ve su baskınlarıyla boğuşuyor. Yağışlar sebebiyle kentin birçok noktasında sel, taşkın ve çökmeler yaşandı. Su baskınlarından en çok çadır ve konteyner kentlerdeki depremzedeler etkilendi.

Hatay Büyükşehir Belediyesi sosyal medya hesabından “Su birikintilerinin önüne geçmek, sel riskini azaltmak, konteyner kentlerde kanal açma, su tahliye ve yolları daha güvenli hale getirmek” için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin paylaştığı fotoğraflar yaşanan felaketi gözler önüne serdi.

Antakya’da da Saçaklı, Demirköprü, Güzelburç ve Odabaşı mahallelerinde belediye ekipleri sabaha kadar su tahliyesi, çamur temizliği ve yol açma çalışması yaptı.

CHP’nin Defne Belediye Başkan Adayı Kenan Gül sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Hatay’ın afet bölgesi ilan edilmesini istedi. Gül tarım arazisi, ev, çadır ve konteyner kentlerin sular altında kaldığını söyledi.

Konteyner kentte kalan bir sosyal medya kullanıcısı yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

“Hatay’da yağmur bir türlü durmadı. Kaldığımız konteyner kaç gündür alttan üstten su geçiriyor, halılar sırılsıklam oldu, yattığımız yere su damlaya damlaya yatakları, örtüleri sırılsıklam yapmış, uyanınca fark ettik. Yollar desen her yer sel, bazı yerlerde asi taşmış, survivor dediğin bu.”

Samandağ’da yaşayan başka bir depremzede de sular altında kalan yolları kayıt altına aldı.

Görüntülerde Tekebaşı Mahallesi ile Meydan köyü arasındaki yolda araçların ilerlemekte zorluk çektiği, iş makinelerinin ise çalışmalarına devam ettiği görüldü.

Meydan Köyü’ndeki denize neredeyse sıfır noktada kurulan konteyner kent de sular altında kaldı. Düşük kotta bulunan konteynerler su baskını sebebiyle tahliye edildi.

Eski Hatay Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Öztürk de yaptığı paylaşımda Asi Nehri’nin taştığını, tarım arazilerinin sular altında kaldığını belirtti.

Bir çiftçi de tarım arazilerinde yaşanan durumu kayıt altına aldı. Videoda tarım arazilerinin tamamen göle döndüğü görülüyor.

Samandağ Belediye Başkanı: Su baskınlarının sebebi pervasız yıkımlar

Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz son durumu ve su baskınlarının sebeplerini 10Haber’e anlattı.

Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz

Sağanak yağışın dört, beş gündür aralıksız devam ettiğini belirten Eryılmaz “Samandağ’ın birçok noktasında dereler taştı. Dolayısıyla su baskınları da yaşanıyor. Sadece Samandağ’da değil İskenderun ve Hatay’da da durum böyle. Yıkımdan kaynaklı hendekler de kapandı, onları açmaya çalışıyoruz. Yıkımlar çok pervasızca yapıldı, hendeklerin ve mazgalların bir kısmı tıkandı. Günlerdir ekipler tıkanan hendek ve mazgalları açmaya çalışıyor” dedi.

Meydan Köyü’ndeki sular altında kalan konteyner kentle ilgili de bilgi veren Eryılmaz “AFAD’ın denetimindeki bir konteyner kent. Orası denize çok yakın, suları sahile transfer etmekte zorlanıyoruz. Kepçeler çalışıyor ama suların gidecek yeri yok. Suyun tahliyesiyle ilgili bir alt yapı yok. Sadece kanalizasyon bağlantısı yaptılar. Yağmur suyu kanalları da yok. Kotu düşük olduğu için sular birikiyor. Yeri AFAD seçti, bize de sormadı” diye konuştu.

Fen İşleri Müdürü: AFAD’ın burada aracı ve ekibi yok

Samandağ Belediye Fen İşleri Müdürü Mehmet Ali Bulut ise “Mevsim normallerinin çok üzerinde yağış oluyor şu anda. İki tane drenaj kanalımız var. İkisi de mevcut kotunun çok üzerinde, su altında. Hatta araziler de sular altında olduğu için suyu drene edebileceğimiz bir yer yok. Samandağ Belediyesi, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Su İşleri’nin ekipleri var burada sadece. AFAD’ın ekibi, aracı yok burada. Meydan köyündeki konteyner kentte kotun en düşük olduğu yerdeki konteynerler boşaltıldı” dedi.

Hatay’daki deprem soruşturmalarında üç tutuklamaHatay’daki deprem soruşturmalarında üç tutuklama

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.