Türkiye’de estetik ameliyatı sırasında ölen İngiliz kadına ‘yeterince bilgi verilmemiş’

Birleşik Krallık'ta sorgu hakimi, kalça büyütme ameliyatı için 2019 yılında Türkiye'ye geldikten sonra operasyon sırasında hayatını kaybeden Melissa Kerr'e prosedür hakkında bilinçli karar vermesi için yeteri kadar bilgi verilmediğine hükmetti.

Dünya 13 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Kalça büyütme ameliyatı sırasında hayatını kaybeden Melissa Kerr. Fotoğraf: Facebook

Birleşik Krallık’ın Norfolk kentindeki Gorleston kasabasında yaşayan 31 yaşındaki Melissa Kerr, 2019 yılında kalça ameliyatı olmak için İstanbul’daki özel bir hastaneye gitmişti. Ne var ki vücudun başka bir yerinden alınan yağın kalçaya enjekte edildiği ameliyat sırasında Kerr hayatını kaybetti.

Adli tabip, Kerr’e enjekte edilen yağın damara girdikten sonra pulmoner arteri tıkaması sonucu kadının öldüğünü bildirdi. Kayıtlara ölüm nedeni olarak ‘pulmoner tromboemboli’ yazıldı. Bununla birlikte olayın ardından soruşturma bugüne kadar devam etti.

Norwich’te yürütülen soruşturmada, dış görünüşünden rahatsız olan Kerr’e ameliyatın riskleri ve ölüm oranı hakkında ‘sınırlı bilgi’ verildiği sonucuna varıldı.

Davadaki kanıtları inceleyen ve uzman tanık olarak Kerr’in soruşturması için rapor hazırlayan danışman plastik cerrah Simon Withey, Brezilya tipi popo kaldırma olarak bilinen işlemden ölüm oranının ‘4 binde birin üzerinde’ olduğunu söylüyor. Withey’ye göre Kerr’e işlemin taşıdığı riskler, ‘işleme devam etmeye karar vermeden önce’ açıklanmış olsaydı, genç kadının bu yola hiç girmeyeceği ‘oldukça olası’ydı.

Soruşturmada Kerr’in Türkiye’ye gelmeden önce bir hastane çalışanıyla mesajlaşmaları ortaya çıktı. Bu konuşmalarda Kerr’in 3200 sterlinlik nakit ödemeyi ayarladığı ve ameliyat konusunda ‘biraz gergin’ olduğu görüldü. Kerr ayrıca birçok kez kendinden önceki hastaların fotoğraflarını görmek istemiş ancak bu fotoğrafların kendisine gösterildiğine dair herhangi bir kanıt bulunamamış.

Doktoruna göre Kerr’in bilinen bir sağlık sorunu yoktu, ayrıca 10 yıl önce göğüs büyütme ameliyatı olmuştu ve herhangi bir komplikasyon da yaşamamıştı. Sorgu hakimi, “Kerr Hanım işlem tarihinden önce bir cerrah ya da klinisyen tarafından görülmemiş, işlemlerden önce yetersiz bir değerlendirmeden geçmiştir. Bu prosedürün yüksek ölüm oranı konusunda cerrahlara uyarı nitelendiğinde bir bildirimde bulunulmuştu. Birleşik Krallık’ta bu tür prosedürler için ihtiyari ambargo bile ilan edilmiştir” dedi.

“Türkiye’de bu uyarılara uyulmadığı açık” diye devam eden sorgu hakimi, “Hastaların bu tür ameliyatların riskleri ya da ölüm oranı konusunda bilgilendirilmemesinden endişeliyim. Gelecekte de ölümlerin devam edeceğinden kaygılarım var. Daha iyi bilgilendirme yapılırsa gelecekteki ölümlerin önlenebileceği görüşündeyim” dedi.

Kerr’in duruşmayı video bağlantısı üzerinden takip eden yakınlarının ise, “Umarız gelecekte sağlık turizmi için Türkiye’ye seyahat etmeyi düşünenler ince eleyip sık dokurlar” dediği belirtildi.

Devlet hastanesinde estetik tartışması: Sistem sorunu mu doktor fırsatçılığı mı?Devlet hastanesinde estetik tartışması: Sistem sorunu mu doktor fırsatçılığı mı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler