Picasso’nun ilham perisi 120 milyon dolara açık artırmada

Pablo Picasso'nun 1932'de yaptığı tablosu 'Saatli kadın/Femme à la montre" New York’taki ünlü müzayede evi Sothesby'de açık artırmaya çıkıyor. Özel bir koleksiyonda satışa çıkarılacak eser için biçilen değer 120 milyon dolar. Ancak ödenecek tutarın artabileceği de öngörülüyor.

Kültür Sanat 15 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Dünyanın en tanınan ve sevilen ressamlarından Pablo Picasso’nun bir tablosu daha açık artırmaya çıkıyor. Malaga doğumlu ressamın ‘Femme à la montre/Saatli kadın’ adlı tablosu düzenlenecek müzayedede yeni sahibini bulacak. Ressamın 1932 yılında tamamladığı ve ilham perisi olarak nitelendirdiği tablosu, Sothesby müzayede evinde satışa sunulacak. İspanyol ressamın başyapıtlarından biri olarak kabul edilen tablonun 120 milyon dolara alıcı bulması bekleniyor. Tabii, eserin bu fiyatın çok üzerinde bir fiyata satılma ihtimali var.

Pablo Picasso’nun gençlik yıllarında resmettiği ve kübist üslubunun en belirgin örneklerinden biri olma özelliği taşıyan ‘Femme à la montre’ İspanyol ressamın, Marie-Thérèse Walter’dan ilham alarak resmettiği eseri olarak olarak da biliniyor. Sohthesby’nin New York’taki ofisinde gerçekleşecek açık artırmada yer alacak yağlı boya tablo, mart ayında hayatını kaybeden Emily Fisher Landau’nun koleksiyonunda bulunuyor. Özellikle 20. yüzyıla ait sanat eserleri konusunda dünyanın önde gelen koleksiyonerlerinden biri olan milyarder Emily Fisher Landau’nun vefatından sonra açık artırmada. Koleksiyonda yeni alıcısını bulmayı bekleyen daha pek çok önemli eser var.

Pablo Picasso’nun evli olduğu dönemde tanışıp çok etkilendiği Marie-Thérèse Walter, sanatçıyı duygusal açıdan etkilemiş ve bu etki sanat yapıtlarına da yansımıştı. Marie-Thérèse Walter ile 1927 yılında tanışan İspanyol ressam o dönem Olga Koklova, , ile evliydi. İkili tanıştıklarında Walter, ünlü ressam ise  yaşındaydı. Aralarında başlayan yakınlaşma büyük bir aşka dönüşmüş ve 1935 yılına kadar sürmüştü.

Pablo Picasso ve Marie-Thérèse Walter’ın ilişkisinden dünya Maya isimli kızları gelmişt. Ressama yıllar boyunca ilham olan bu ilişki, İspanyol sanatçının sanatçı Dora Maar ile tanışmasına kadar devam etmişti. Sonrasında Maar da tıpkı Marie-Thérèse Walter gibi, dahi ressamın pek çok tablosuna ilham olacaktı.

Bir devrin en sansasyonel tablosu Olympia, New York yolcusuBir devrin en sansasyonel tablosu Olympia, New York yolcusuffffff

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.