Otomotivde kredili araç satışı sert fren yaptı, umutlar filo satışlarında

Otomotivde 2022 yılında başlayan kredi kısıtlamaları, sektörü bu yıl olumsuz etkilemeye başladı. Bireysel alıcılar yükselen fiyatlardan dolayı artık bir aracın yüzde 20-25’ini kredi ile alabilirken, sektörün umudu filo satışlarına kaldı.

Ekonomi 16 Eylül 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Fiyatı 2 milyon TL’yi aşanlara kredi verilmezken, bankaların vereceği taşıt kredilerine de en fazla yüzde 2 artırma koşulu getirildi

Kredi kısıtlamaları otomotiv sektörünü olumsuz etkilemeye başladı. 2022 yapılan bu yıl ise artan fiyatlar nedeniyle etkisi daha fazla hissedilen düzenlemeden dolayı kredili ile yapılan otomotiv satışları sert fren yaparak, yüzde 70’lerden yüzde 20-25’lere geriledi. 2022 Şubat ayında alınan kararla, bireysel alımlarda otomobil fiyatına göre kredi limiti koşulu getirildi. Uygulama kapsamında fiyatı 0-400 bin TL arasında olan otomobillere yüzde 70 oranında 48 ay kredi verilirken, 400-800 bin TL arasında olan otomobillere ise yüzde 50 oranında 36 ay taksitle kredi verildi. 800 bin TL-1.200 milyon TL arasında bu oran yüzde 30 ve 24 ay olurken, 1.200-2 milyon TL arasında ise 12 ay taksitle yüzde 20 oranında kredi imkanı sağlandı.

Düşen satışlar otomobil üretimini de vurduDüşen satışlar otomobil üretimini de vurdu

Bankaların vereceği krediye yüzde 2 sınır

2 milyon TL’yi aşanlara ise kredi verilmedi. Bu durum artan otomobil fiyatları nedeniyle sektörü sınırlayıcı etki yaratırken, ayrıca haziran ayında yapılan düzenleme ile de bankaların vereceği taşıt kredilerine sınır getirildi. Yeni uygulama kapsamında bir bankanın taşıt kredisini aylık olarak en fazla yüzde 2 oranında artırma koşulu getirildi. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, son dönemde bankaların kredi politikalarının araç satışlarına etkisini değerlendirdi. Enflasyon ve cari açıkla mücadele açısından iç tüketimin düşürülmesini desteklediklerini ancak toplam otomotiv pazarının da 700 bin adedin altına inmemesini istediklerini belirten Bozkurt, kredi konusunda dengeleri doğru bir noktada tutmak gerektiğini söyledi.

Satış adetleri 700 bin altına inmemeli

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, bankaların son dönemdeki kredi politikalarının araç satışlarına etkisini değerlendirdi. Enflasyon ve cari açıkla mücadele açısından iç tüketimin düşürülmesini desteklediklerini ancak toplam otomotiv pazarının da 700 bin adedin altına inmemesini istediklerini belirten Bozkurt, kredi konusunda dengeleri doğru bir noktada tutmak gerektiğini söyledi. Bozkurt şöyle konuştu: “Her ne kadar bu durum ilk bakışta bizleri mutlu etmese de orta-uzun vadede enflasyon sorununun kalıcı bir şekilde çözülerek, ekonomik istikrar elde edilmesi açısından ne kadar kritik olduğunun bilincindeyiz. O sebeple, ekonomik yol haritasına sabırla destek vermemiz gerekmekte.”

Sektörün umudu filo satışlarında

“Gelecek 2 yıllık süreçte bireysel müşterilerin araç satın almasında ciddi düşüşler olacağı bariz şekilde görülmekte” diyen Bozkurt bu noktada otomotiv pazarını kurumsal (filo) müşterilerin domine edeceği bir sürece girileceğine dikkat çekti. “Ancak bu süreçte dikkat edilmesi gereken husus, kurumsal müşterilerin krediye ulaşımında bir rahatlamaya gidilmesi ihtiyacının olmasıdır” diyen Bozkurt, “Aksi takdirde, kurumsal müşterilerin araç alamaması durumunda, şirketlerin araç ihtiyacı karşılanamayacak ve ticari operasyonlar sekteye uğrayacaktır” dedi.

Otomotiv satışları hız kesti, kuyruklar eriyorOtomotiv satışları hız kesti, kuyruklar eriyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.