AB’den Intel’e 376 milyon euro ‘rekabet ihlali’ cezası
Türkiye'de en çok konuşulan konuların başında gelen halka arza en uç örnek İngiliz çip tasarımcısı Arm Holdings'ten geldi. 10 kattan fazla talep gelen yılın en büyük halka arzıyla şirketin piyasa değeri 60 milyar doları aştı. Türkiye'de bu değerde ne bir teknoloji şirketi var ne de halka arz.
Türkiye’de hemen her gün yeni bir şirket halka arz olur, bu dalgayla borsada yatırımcı profili 14 yaşa kadar inerken, küresel piyasalarda yılın en büyük halka arzına İngiliz çip tasarımcısı Arm Holdings imza attı. 10 kattan fazla talep gelen Arm hisseleri perşembe günü Nasdaq’ta işlem görmeye başlamadan önce tanesi 51 dolardan fiyatlandırıldı ve şirkete 54,5 milyar dolarlık bir piyasa değeri kazandırdı, ikinci gün ise 60 milyar doların biraz üzerinde dengelendi. Türkiye’de bu değerde ne bir teknoloji şirketi bulunuyor ne de bu büyüklükte bir halka arz.
SoftBank Group, bağlı ortaklığı olan İngiltere merkezli çip tasarımcısı Arm Holdings’in halka arzına gelen büyük talep sonrası fiyatı yükseltmeyi bile düşündü. Arm gelen yüksek taleple 51 dolar olan üst bant fiyattan 4,87 milyar dolarlık halka arz geliri elde etti. 95,5 milyon hissesini halka arz eden Arm Holdinsg’in mevcut sahibi SoftBank, şirketin yaklaşık yüzde 90’ını kontrol etmeye devam edecek.
Arm Holdings hisseleri perşembe günü yüzde 25 değer kazanmasının ardından cuma günü açılışta yüzde 6’lık bir sıçrama daha yaparak şirketin değerini 72 milyar dolara kadar çıkardı ancak bu seviyede tutunamadı.
Bazı analistler değerleme konusunda endişelerini dile getirdi. Quilter Cheviot hisse senedi araştırma analisti Ben Barringer, CNBC’nin “Squawk Box Europe” programına verdiği demeçte, “Fiyatlandırma pahalı. Bence birçok yatırımcı kenarda düşünüyor ve bu itici güçleri nasıl uyguladıklarını görmeyi bekliyor” dedi.
BlueBox Asset Management portföy yöneticisi William de Galede Arm’a yatırım yapmadığığını belirterek, CNBC’nin “Street Signs Europe” programına verdiği demeçte, “Sonunda, varlık tahsisi konusunda şüpheli bir sicile sahip olan SoftBank’ın hâlâ şirketi kontrol etmesiyle kurumsal yönetim konusunda çok endişeli olduğumuza karar verdik. Bu yüzden şirketin bağımsız bir işletme olarak nasıl çalıştığını izlemek için bir süre kenardan izlemek istedik” diye konuştu. Ancak tüm bu açıklamalar Arm’ın ilgi görmesine engel olamadı.
Tasarladığı çipler dünyadaki akıllı telefonların yüzde 99’unda kullanılan Arm, aralarında Apple’ın da bulunduğu stratejik yatırımcıları yanına çekmeyi başardı. Hatta piyasa değeri 1 trilyon dolara dayanan çip üreticisi Nvidia bile hisse almak için başvurdu.
Arm CEO’su Rene Haas Perşembe günü CNBC’ye yaptığı açıklamada şirketin Çin’deki işlerinin veri merkezi ve otomotiv uygulamalarında güçlü bir potansiyelle “iyi gittiğini” söyledi. Haas, “Arm’ın gücü genellikle akıllı telefonlarda ve diğer tüketici elektroniğinde olmuştur. Ancak şirket şimdi işini büyütmek için yapay zeka dahil yeni alanlara bakıyor. İşimizi çeşitlendirdik. Bulut veri merkezinde ve otomotivde önemli bir büyümemiz var” dedi.
Bakalım, artan rekabet ve yüksek değerleme endişeleri bu hafta şirketin hisselerinin değer kaybetmesine neden olacak mı?