‘Borsanın yönünü yabancılar belirleyecek’

Doğru politikaların uygulanmasına devam edilirse yerel seçimlerden sonra yabancıların daha yüksek meblağlarda borsaya girebileceğini belirten Prof. Dr. Hakkı Öztürk, 'Bu yıl borsanın durumunu yerli yatırımcılardan çok yabancılar belirleyecek' dedi.

Ekonomi 27 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Prof. Dr. Hakkı Öztürk'e göre bu yıl borsaya yerli yatırımcı tarafından anlamlı bir para girişi olma ihtimali zayıf gözüküyor.

Borsa İstanbul’un yaklaşık 3 aydır devam eden kötü performansı nedeniyle mağdur olan küçük yatırımcılara Global Menkul Değerler’in ardından bir sevindirici haber de Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Finans Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Öztürk’ten geldi. Kısa vadede teknik olarak BIST 100 kabaca 8160 üzerinde kaldığı sürece 8400-8500 hedeflerinin grafiklerde gözüktüğünü belirten Öztürk, “Dolayısıyla yerel seçimlerden önce tekrar eski gördüğü en yüksek seviye olan 8562 ve daha yukarısını deneme ihtimali var” dedi. Bundan sonra borsanın gidişatında yabancının tavrının belirleyici olacağına dikkat çeken Öztürk, şunları söyledi:

‘Doğru politikalar uygulanırsa seçimden sonra yüksek yabancı girişi olabilir’

“2020 yılından beri 3 yıl Türk hisselerinden 9.8 milyar dolar çıkış yapan yabancı yatırımcılar ilk kez 2023 yılında 1 milyar 360 milyon dolar net alım gerçekleştirdi. Bu çok büyük bir tutar olmamakla beraber, özellikle seçimlerden sonra ekonomi yönetiminin rasyonel politikalara dönüşü nedeniyle yabancıların ilgisinin arttığını görüyoruz. Doğru politikaların uygulanmasına devam edileceğine inanırlarsa yerel seçimlerden sonra daha yüksek meblağlarda bir giriş söz konusu olabilir yabancılar tarafından. Dolayısıyla bu yıl borsanın durumunu yerli yatırımcılardan daha çok yabancıların belirleyeceğini düşünüyorum.”

Global'in 2024 tahmini: Borsa yüzde 55 kazandıracak, yıl sonu endeks 11 bin 600 puan olacakGlobal’in 2024 tahmini: Borsa yüzde 55 kazandıracak, yıl sonu endeks 11 bin 600 puan olacak

Orta vadeli bakıldığında bu yıl borsanın baskıda kalabileceğini de vurgulayan Öztürk, “Tabii ki hisse bazında hareketler olacaktır ancak endeks bazında özellikle yerli yatırımcı tarafından şu anki resme bakarak anlamlı bir para girişi olma ihtimali zayıf gözüküyor” dedi.

‘Yükselen faizler mevduatta kalma olasılığını yükseltiyor’

TL mevduatında yıllık faiz oranlarının yüzde 45-50 civarında olduğunu söyleyen Öztürk, “Bu yatırımınızı 2 yılda geri alabiliyorsunuz demek. Ama borsada fiyat/kazanç oranı 6.5’te. Yani şirketler tüm kârını temettü olarak dağıtırsa yatırımınızı 6.5 yılda ancak çıkartıyorsunuz. BIST fiyat/kazanç oranı 6.5 ise kazanç getirisi 1/6.5=%15 olur. Bununla mevduat faizi arasındaki fark %15-%50=-%35. Bu, son 20-25 yılın en düşük seviyesinde. Bu da 2024 yılında borsa üzerindeki baskının artmasını tetikliyor, özellikle yerli yatırımcıların yükselen faizler nedeniyle risksiz olan mevduatta kalma olasılığını yükseltiyor. Aynı zamanda faizlerin yükselmesi şirketlerin borçlanma maliyetleri ve öz sermaye maliyetlerini yükseltiyor. Diğer değişkenler sabit kaldığı takdirde şirket değerlerinin düşmesi beklenir.”

‘Koşullar zorlaştı, yazılım ve teknoloji şirketlerinin halka arz kriterini sağlaması zor’

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) bu yıl halka arz şartlarını ağırlaştırdığını söyleyen Doç. Dr. Hakkı Öztürk, “Önceden çok küçük ölçekli şirketlerin halka açılması gibi eleştiriler vardı. Bundan sonra halka arz edilecek şirketlerin 2023 yıl sonu için 1 milyar 500 milyon liralık aktif büyüklüğe ve 750 milyon lira ciroya sahip olması gerekiyor. Özellikle büyümek için halka açılmak isteyen yazılım sektörü ve teknoloji şirketlerinin 1 milyar 500 milyon toplam varlık büyüklüğüne ulaşması kriterini sağlaması zor gözüküyor” diye konuştu.

2023'te 56 halka arza katılan yeni kadın yatırımcı sayısı erkekleri yakaladı2023’te 56 halka arza katılan yeni kadın yatırımcı sayısı erkekleri yakaladı

Borsa'dan büyük kaçış: 5 haftada 1 milyon küçük yatırımcı sattı çıktıBorsa’dan büyük kaçış: 5 haftada 1 milyon küçük yatırımcı sattı çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.