Borsa’dan büyük kaçış: 5 haftada 1 milyon küçük yatırımcı sattı çıktı

Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısında düşüş devam ediyor. Yatırımcı sayısı 7 milyon 510 bine inerken kaçışta başı hesap büyüklükleri beş bin liranın altında olan küçük yatırımcılar çekiyor. Onlar borsaya daha çok halka arzların cazibesiyle gelmişti.

Ekonomi 15 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısının artmasında çok büyük oranda halka arzlarda ‘mutlaka’ para kazanıldığına inanan küçük yatırımcılar etkili oldu.

Borsa İstanbul’da halka arzlardan aldığı hisse senetlerinin her gün tavan yapmasını bekleyen küçük yatırımcının hesabı tutmayınca başlayan çıkış devam ediyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) nezdinde pay senedi yatırımcı sayısında düşüş geçen hafta da devam etti ve son beş haftada bir milyonu aştı.

MKK’nın açıkladığı yatırımcı ve hesap sayılarına göre pay senedi yatırımcı sayısı 12 Ocak ile sona eren haftada bir önceki haftaya göre 75 bin 158 kişi azaldı. Böylece pay senedi yatırımcı sayısı 7 milyon 585 bin 192’den 7 milyon 510 bin 34’e indi.

Borsa İstanbul'dan 'babalar' da çıkıyorBorsa İstanbul’dan ‘babalar’ da çıkıyor

15 Aralık 2023’te rekor sayıya ulaşılmıştı

Böylece pay senedi yatırımcı sayısı 15 Aralık 2023 tarihinde gördüğü 8 milyon 573 bin 476 seviyesinden beş haftada 1 milyon 63 bin 442 kişi azalmış oldu. Aynı hafta pay senedi değeri ise Borsa İstanbul’daki hafif yükseliş nedeniyle 10 trilyon 260 milyar TL’den 10 trilyon 530 milyar TL’ye yükseldi.

Yatırımcı sayısı ne kadar daha düşer?

Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısının artmasında çok büyük oranda halka arzlarda ‘mutlaka’ para kazanıldığına inanan küçük yatırımcılar etkili oldu. Uzmanlara göre sınırlı bir parayla halkla arzlara giren bu grup zarar edince panik içinde ‘bir daha mı tövbe’ deyip Borsa İstanbul’dan çıktı. Bu arada ‘yurtiçi kurumsal yatırımcı’ olmadıkları için eşit dağılım nedeniyle hoşlarına gidecek miktarda hisse senedi alamayan büyük para sahiplerinin etraflarındakilere açtırdıkları hesaplar da sayıyı şişirdi.

Uyduruk şirketlere bile halka açılma izni veren Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) 7 Aralık’tan bu yana frene bastı. Artık haftalık SPK bültenlerinde halka arz izinlerine rastlanmıyor. Buna yeni yılla birlikte halka açılmanın finansal koşullarının yeniden düzenlenmesi de eklenince önümüzdeki dönemde ya da en azından yılın ilk çeyreğinde yeni halka arz olmayacağını söylemek mümkün.

Borsa İstanbul neden tıkandı?Borsa İstanbul neden tıkandı?

Bu durumda Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısı suni şekilde şişmeyecek. Mevcut yatırımcının beklemekten veya zarar etmekten yorulanlarının bir kısmının daha Borsa İstanbul ile vedalaşacağı düşünüldüğünde sayının daha yavaş bir tempoyla bir miktar daha azalacağı görülüyor.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.