Şişe Cam SPK’ya ‘Manipülatörlere karşı harekete geçin’ başvurusu yaptı

Şişe Cam, Borsa İstanbul'da 31 Mayıs 2024'te şirket hisselerinde yanlış ve yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım ve satım yaparak hem şirketi hem de yatırımcıları zarara uğratan manipülatörlerin tespiti ve cezalandırılması için SPK'ya başvurdu.

Ekonomi 11 Haziran 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Şişe Cam üretimini Türkiye'de 3, Rusya'da 5, Ukrayna'da 1 ve Gürcistan'da 1 olmak üzere toplam 10 tesiste sürdürüyor. Fotoğrafta görülen Rusya’nın Nijniy Novgorod bölgesindeki fabrika cam ev eşyası üretiyor.

Dünya cam sektörünün ana faaliyet alanlarından düzcam, cam ev eşyası ve cam ambalajın üçünde birden faaliyet gösteren tek global şirket olan ve rekabet gücü yüksek faaliyetleri nedeniyle dünyanın en seçkin üreticileri arasında yer alan Türkiye Şişe Cam Fabrikaları A.Ş. Borsa İstanbul’da bir avuç manipülatör karşısında çaresiz kaldı.

Sermaye piyasalarını düzenlemek ve denetlemek, yatırımcıyı korumakla görevli Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) etkisiz çalışması manipülatörlerin Borsa İstanbul’da at oynatmasına olanak sağlarken, borç batağındaki bazı çöp şirketlere verilen halka arz izinleri de küçük yatırımcıyı perişan ediyor.

Binlerce yatırımcısı ve çalışanı olan Türkiye Şişe Cam Fabrikaları A.Ş. yerli ve yabancı bir avuç manipülatörün hisse senedinde 31 Mayıs 2024 tarihinde yaptığı yanıltıcı izlenim uyandırmaya yönelik usulsüz işlemler nedeniyle sorumluların tespit edilip cezalandırılması için SPK’ye başvurdu.

Borsa İstanbul’da en yüksek piyasa değerine sahip 30 hisseden biri olduğu için hisseleri BİST 30 Ehdeksi’nde yer alan şirket tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Şirketimiz Yönetim Kurulu tarafından, 31/05/2024 tarihinde Borsa İstanbul’da halka açık paylarımızda görülen işlemler ve değerli şirket yatırımcılarımızın şikâyetleri sebebiyle, 6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ilgili hükümleri uyarınca, şirketimizi ve şirket yatırımcılarımızı zarara uğratan, Şirketimizin sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler hakkında gerekli tahkikatın gerçekleşebilmesi ve haklarında yasal yaptırımın sağlanabilmesi maksadıyla Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurulmasına  karar verilmiştir. Bu karar doğrultusunda Sermaye Piyasası Kurulu’na ilgili başvuru 10/06/2024 tarihinde yapılmıştır.”

31 Mayıs’ta Şişe Cam hisselerinde ne olmuştu?

Şişecam hissesi 31 Mayıs işlem gününe 52,75 liradan başladı. Hisse gün içerisinden en yüksek 53,40 TL’yi gördükten sonra 47,60 seviyesine kadar düşerken devre kesici de çalıştı. Şişe Cam hissesi günü yüzde 5,37’lik bir kayıpla 49,66 TL’den kapattı.

En çok net satış İş Yatırım’dan gelmişti

Şişecam’ın SPK’ya başvurarak inceleme yapılmasını istediği işlemlerin ayrıntısı da hayli ilginç. 31 Mayıs’ta SISE hisselerinde en çok net satış yapan aracı kurum, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları ile aynı grupta yer alan İş Yatırım. Foreks verilerine göre, İş Yatırım, 4 milyon 978 bin 417 adet Şişe hissesi satmış. En çok net satış yapan ilk 5 aracı kurum net 10 milyon 198 bin hisse satışı yaparken en çok net alım yapan ilk 5 aracı kurumun net alım tutarı 5 milyon 975 bin.

SPK'den borsa yatırımcılarına Çaycı Hüseyin'li 'uyarı' filmiSPK’den borsa yatırımcılarına Çaycı Hüseyin’li ‘uyarı’ filmi

Şimşek: Borsa oyun alanı değil, okullara finansal okuryazarlık dersi koyacağızŞimşek: Borsa oyun alanı değil, okullara finansal okuryazarlık dersi koyacağız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.