30 yıllık yasaktan sonra Guernica’nın fotoğrafını çekmek serbest

Eğer günün birinde yolunuz Reina Sofía Müzesi'ne düşerse artık Pablo Picasso'nun 1937 tarihli savaş karşıtı başyapıtı Guernica'nın fotoğrafını çekebilirsiniz. Müze yönetimi 30 yıllık yasak uygulamasından sonra gençlere ulaşmak için artık eserin fotoğraflanmasına izin veriyor.

Kültür Sanat 19 Eylül 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Eğer günün birinde yolunuz Reina Sofía Müzesi’ne düşerse artık Pablo Picasso’nun 1937 tarihli savaş karşıtı başyapıtı Guernica’nın fotoğrafını çekebilirsiniz. 30 yıldır eserin fotoğrafının çekilmesini yasaklayan karar, müzenin yeni müdürü Manuel Segade tarafından kaldırıldı.

Hedef gençlere ulaşmak

Yağlı boya tablonun zarar görebileceği endişesiyle flaş, tripod ve selfie çubuğu kullanımı hâlâ yasak olsa da müze artık günümüz koşullarına uyum sağlayarak bu kararı aldı. Yetkililerin açıklamalarına göre bu kararın alınmasının iki önemli nedeni var. İlki Instagram, TikTok gibi mecraların hakimi olan gençlere ulaşmak. İkincisi ise ziyaretçilerin tablonun önünde geçirdiği zamanı azaltmak.  NewYork Times’a konuşan müze müdürü sözcüsü, “Bir selfie çekmek yalnızca birkaç saniye sürüyor ve böylece izleyicinin temposu daha da artacak” dedi.

Tablo, İspanya İç Savaşı sırasında meydana gelen ve Nazi Almanyası ile Faşist İtalya’nın desteğini alan Francisco Franco’nun Ulusal İspanyol ordusu ile Cumhuriyetçi güçler arasındaki şiddetli çatışmanın bir sonucu olarak gerçekleşen Guernica kasabasının bombalanmasını anlatıyor. ‘Guernica’, sadece bir sanat eseri olarak değil, aynı zamanda savaşın dehşetini ve insanlık dışı şiddeti eleştiren güçlü bir politik ifade olarak da büyük öneme sahip.

Dizicinin Rehberi-Kızılcık Şerbeti: Hayat pahalıDizicinin Rehberi-Kızılcık Şerbeti: Hayat pahalı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.