Kültür müjdesi budur: Gordion UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde

Ankara'da bulunan Gordion Antik Kenti, Riyad'da düzenlenen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında bugün alınan kararla UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi. Böylece listede Türkiye'den 20 yer oldu. Kültür Bakanı Mehmet Ersoy bu müjdeli haberi paylaştı ve "İşimiz daha bitmedi" dedi.

Kültür Sanat 19 Eylül 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Müjdeli haberi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy verdi. Ankara’nın Polatlı ilçesinde bulunan Gordion Antik Kenti artık UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapılan 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında bugün alınan kararla Gordion, bir dünya mirası olarak korunacak.

M.Ö. 2 bin 500 yıllarında (Erken Bronz Çağı) başlayan yerleşim, günümüzde antik kentin bitişiğindeki Yassıhöyük’te halen devam ediyor. Antik kent ve çevresinde 4 bin 500 yıl süren uzun bir zaman diliminde çok az kesintiye uğrayan yerleşim, Gordion’u dünyanın en uzun süre yerleşimin görüldüğü nadir alanlar arasına taşıyor.

Frig uygarlığının başkenti olan Gordion’un yakın çevresinde göze çarpan çok sayıda tümülüs M.Ö. 9. yüzyıldan M.Ö. 3. yüzyıla kadar olan farklı dönemlere tarihleniyor. Sitadel Höyüğü Gordion Arkeolojik Alanı’nı oluşturan en önemli unsur olarak günümüze ulaşırken erken dönem Frig Kalesi surları ve anıtsal yapıları da o dönem için Anadolu’daki önemli bir örnek olarak öne çıkıyor.

2018 Gordion Alan Başkanlığı kuruldu

Yüzlerce tarihi eser ve tümülüsü barındıran antik kentin tamamının gün yüzüne çıkarılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 2018’de imzalanan protokol çerçevesinde Gordion Alan Başkanlığı kurulmuştu.

Bakan Ersoy Twitter’dan duyurduğu müjdeli haber sonrasında “Ancak daha bitmedi” dedi ve ekledi: “UNESCO’dan yeni bir müjde daha bekliyoruz. Anadolu’nun ahşap destekli camilerinden de almayı beklediğimiz güzel haberle inşallah Dünya Mirası Listesi’ndeki sayımızı daha da artıracağız.”

Türkiye’den UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne ilk olarak  1985 yılında Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası ile İstanbul Tarihi Alanları girmişti. Son olarak da 2019’da Malatya’daki Arslantepe Höyüğü listeye dahil olmuştu.

Gordion’u neden ziyaret etmeli?

-Sakarya Nehri ile Porsuk Çayı’nın birleştiği noktanın yukarısında kurulan Gordion, Frig Medeniyeti’nin tarihi başkenti. Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Gordion Tümülüsleri(irili ufaklı tepeler),  hikayeleri ve buluntuları ile meşhur.

-Bölgede yer alan tüm kalıntılar, Friglerin bu dönemdeki maddi kültürü ve ekonomisi hakkında önemli bilgiler veriyor.

-Gordion Antik Kenti’ne gidildiğinde Gordion Müzesi, ören yeri ve Tümülüs aynı anda ziyaret edilebiliyor.

-Gordion Müzesi, 1963 yılında bugün Yassıhöyük olarak tanınan 500 nüfusa sahip bir küçük köyün yanında kuruldu. Bugün Gordion Müzesi’nde kronolojik bir sergileme sunuluyor, her dönem karakteristik örneklerle temsil ediliyor.

-Gordion, ünlü Kral Midas’ın hüküm sürdüğü yer olmasıyla da meşhur. Bu nedenle Kral Midas’a ait bazı eserler bu antik kentte görmek mümkün. Bunlar arasında Midas’ın mezarı ve anıtsal yapıları da var.

Nemrut Dağı 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmişti

Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren yerler

1. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) 1985
2. İstanbul’un Tarihi Alanları (İstanbul) 1985
3. Göreme Millî Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) 1985 (Karma Miras Alanı)
4. Hattuşa: Hitit Başkenti (Çorum) 1986
5. Nemrut Dağı (Adıyaman) 1987
6. Hieropolis-Pamukkale (Denizli) 1988 (Karma Miras Alanı)
7. Xanthos-Letoon (Antalya-Muğla) 1988
8. Safranbolu Şehri (Karabük) 1994
9. Truva Arkeolojik Alanı (Çanakkale) 1998
10. Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) 2011
11. Çatalhöyük Neolitik Alanı (Konya) 2012
12. Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa) 2014
13. Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir) 2014
14. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı (Diyarbakır) 2015
15. Efes (İzmir) 2015
16. Ani Arkeolojik Alanı (Kars) 2016
17. Aphrodisias (Aydın) 2017
18. Göbekli Tepe (Şanlıurfa) 2018
19. Arslantepe Höyüğü (Malatya) 2021
20. Gordion Antik Kenti (Ankara) 2023

Gordion UNESCO Dünya Mirası olmak için gün sayıyorGordion UNESCO Dünya Mirası olmak için gün sayıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.