Paleontologlar dinozorlardan daha eski devasa yırtıcının kafatası fosilini buldu

Dinozorlar tarih öncesi dönemin en büyük yırtıcıları olarak biliniyor ancak yeni keşfedilen bir kafatası, ilk dinozorlardan 40 milyon yıl önce hüküm sürmüş başka bir yaratığa ışık tutuyor.

Bilim Teknoloji 19 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Pampaphoneus'un illüstrasyonu. Fotoğraf: Márcio Castro

Güney Brezilya’nın Sao Gabriel bölgesinin yakınlarında bulunan Pampaphoneus biccai’nin yaklaşık 36 cm büyüklüğündeki 265 milyon yıllık kafatası fosili, onun döneminin en büyük avcısı olduğunu gözler önüne serdi.

Pampaphoneus, T.rex ve diğer dinozorlardan önce yaşamış, büyük ve heybetli canlılardan oluşan büyük bir grup olan erken terapsit dinocephalia sınıfına giriyor. Dinosephalianların hepsi etoburlardan oluşmuyor ancak Pampaphoneus’un en büyük etçillerden olduğu kuşku götürmez bir gerçek.

Pampaphoneus biccai’nin kafatası. Fotoğraf: Zoological Journal of the Linnean Society

Federal Pampa Üniversitesi’nden (UNIPAMPA) paleontolog ve Zoological Journal of the Linnean Society dergisinde yayınlanan çalışmanın yazarlarından Felipe Pinheiro, “Bu canlının avını yakalamaya adapte olmuş büyük, keskin köpek dişleri vardı. Diş ve kafatası yapısı, ısırığının bugünkü sırtlanlara çok benzer şekilde kemikleri bile çiğneyecek kadar güçlü olduğunu gösteriyor” dedi.

Pampaphoneus 3 metre boyunda, tahminen 400 kilogram olduğundan kolay lokma değildi. Pampaphoneus’un yaşadığı bölgede aynı dönemlerde Rastodon ve amfibi Konzhukovia’ya dair izlere de rastlandı. Pampaphoneus’u bu iki canlının yanına koyduğumuzu hayal edersek hem Rastodon hem de Konzhukovia birer atıştırmalık gibi kalıyor.

Pinherio, “Pampaphoneus günümüzdeki büyük kedilerle aynı ekolojik rolü üstleniyordu. Güney Amerika’da Permiyen döneminden bildiğimiz en büyük kara avcısıydı” dedi.

Pampaphoneus, Permiyen’in sonuna kadar, şimdiye kadarki en büyük kitlesel yok oluşun Dünya’daki tüm canlı türlerinin yüzde 86’sını yok edene kadar yaşamaya devam etti.

UNIPAMPA’da paleontolog Mateus A. Costa, fosilin kemiklere çok sık rastlanmayan ama daima ‘hoş sürprizler’ sunan bir bölgede, Orta Permiyen kayalarında bulunduğunu söyledi. Diğer dinocephalians fosilleri genellikle Rusya ve Güney Afrika’da bulunsa da Pampaphoneus Brezilya’da bulunan tek tür. Ekip, 2008 yılında daha küçük bir kafatası bulmuştu. Ancak bu yeni fosil, tür konusunda daha önce bilinmeyen başka özelliklere sahip.

Santos, “Bu kadar uzun süre sonra yeni bir Pampaphoneus kafatası bulmak, daha önce Rus akrabalarından ayırt edilmesi biraz zor olan bu canlı hakkındaki bilgilerimizi artırmak açısından son derece önemliydi” dedi.

Bir çiçeğe bakarken hatırlayın: Dinozorları yok eden kıyametten onlar sağ çıktıBir çiçeğe bakarken hatırlayın: Dinozorları yok eden kıyametten onlar sağ çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.