Dinozor Barry’nin nadir rastlanır iskeleti gelecek ay müzayedeye çıkıyor

Dinozor Barry'nin Jura döneminden kalma 150 milyon yıllık iskeleti gelecek ay Paris'te yeni sahiplerini bekleyecek. Dinozor uzmanları ise 'bilim için önemli' bu iskeletlerin özel koleksiyonerlerin elinde yok olup gitmesinden endişeli.

Bilim Teknoloji 20 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Dinozor Barry'nin nadir rastlanır iskeleti. Fotoğraf: Reuters

Barry adı verilen Camptosaurus’a ait oldukça iyi korunmuş bir dinozor iskeleti gelecek ay Paris’te müzayedede satışa sunulacak.

Jura dönemine ait yaklaşık 150 milyon yıllık olan bu dinozor, ilk kez 1990’larda Wyoming’de bulundu. Dinozor’a Barry denilmesinin sebebi ise 2000 yılında paleontolog Barry James’in bu iskeleti restore etmesi. Barry’yi geçen yıl satın alan İtalyan laboratuvarı Zoic iskelet üzerinde yeni restorasyonlar yaptı.

Restorasyonları tamamlanan Barry, gelecek yıl Paris’teki Drouot müzayede evinde satışa sunulacak. Müzayede evinden Alexandre Giquello, Barry’nin epey iyi korunmuş bir iskelet olduğunu söyleyerek, bunun ‘oldukça nadir durum’ olduğunu belirtti.

Giquello, “Kafatası örneğini ele alalım mesela, yüzde 90 oranında tamamlanmış. Dinozorun iskeletinin geri kalanı ise yüzde 80 oranında tamamlanmış” dedi. Giquello, iyi korunması bir yana dinozor örneklerine sanat piyasasında çok nadir rastlandığını ve dünya genelinde yılda ancak birkaç örnek satılabildiğini belirtti.

20 Ekim’de satışa çıkacak Barry’nin yaklaşık 1.28 milyon dolara alıcı bulması bekleniyor. Bununla birlikte BBC International’a konuşan dinozor uzmanı Prof. Steve Brusatte, ‘bilimsel açıdan oldukça değerli’ iskeletlerin, ‘özel koleksiyonerlerin kasalarında yitip gitmesinden’ duyduğu endişeyi dile getirdi.

Paleontologlar dinozorlardan daha eski devasa yırtıcının kafatası fosilini bulduPaleontologlar dinozorlardan daha eski devasa yırtıcının kafatası fosilini buldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.