Oppenheimer’ın Hiroşima’da durdurduğu saat 31 bin dolara satıldı

6 Ağustos 1945 pazartesi sabahı saat 08.15'te insanlık tarihinin en büyük dramlarından biri Hiroşima'da yaşanmıştı. Little Boy adlı atom bombası kenti yerle bir ederken etkileri on yıllar süren, daha da sürecek izler bıraktı.

ABD'nin 1945'te Hiroşima'ya attığı atom bombasının kalıntılarında bulunan erimiş kol saati düzenlenen açık artırmada 31 bin 113 dolara alıcı buldu.

Kültür Sanat 27 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

ABD’nin Boston kentindeki RR Auction müzayedesinde tarihi bir saat satıldı. Bombalanan Hiroşima’nın kalıntılarından çıkarılan ve atom bombasının atıldığı 08.15’te duran erimiş saat 31 bin 113 dolara satıldı. Saati satın alanın kimliği açıklanmadı. Müzayede kol saatini “nükleer çağın şafağının işareti ve uygarlık alacakaranlığının habercisi” olarak tanımladı. Saat acil yardım malzemesi getirmek için kente gelen bir İngiliz askerince bulunmuştu.

Saatin satışına itiraz vardı

2017’de Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen İsviçre merkezli Uluslararası Nükleer Silahların İmha Edilmesi Kampanyası (ICAN) saatin satışına karşı çıkmıştı. “Tarihi dersler taşıyan bir objeden bireylerin kâr elde etmesi kaygısı nedeniyle” kol saatinin müzayede satış listesinden kaldırılması istenmişti. ABD, 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya tarihin ilk atom bombasını atmış, kentin yüzde 90’ı yıkılmış, ilk anda 80 bin kişi yaşamını yitirmişti.

Japonya’nın Hiroşima ve Nagasaki kentlerine atılan atom bombası bir film sayesinde yeniden gündemde. Geçen yıl temmuz ayında gösterime giren Christopher Nolan imzalı ‘Oppenheimer’ Oscar’ın en güçlü adaylarından olmakla birlikte şu ana kadar pek çok ödülün de sahibi oldu. Atom bombasının üretilme sürecine ve mucidi Robert Oppenheimer’ın hikâyesine odaklanan filmin başrolünde ise Cillian Murphy rol aldı.

Tablo Rembrandt'a ait çıkınca fiyatı bine katlandıTablo Rembrandt’a ait çıkınca fiyatı bine katlandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.