‘Otomotiv, son 2-3 aydan beri artık yatırım aracı olmaktan çıktı’

Honda Türkiye Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, "Otomotiv, kesinlikle ve kesinlikle son 2-3 aydan beri artık yatırım aracı olmaktan çıktı. Tamamen ihtiyaca binaen satılıyor." dedi.

Ekonomi 25 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Honda Türkiye Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer otomotiv pazarının bu yıl 1 milyon seviyelerini zorlayacağını belirtti.

Düşük faizler nedeniyle kısa süre öncesine kadar bir yatırım aracı haline gelen ve alımların en az yüzde 20’sinin yatırım amaçlı olduğu ifade edilen otomotivin özellikle otomobilin yıldızı sönüyor. Honda Türkiye Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer de, otomotivin artık bir yatırım aracı olmaktan çıktığını ve kampanyaların başladığını belirterek, “Bundan sonraki dönem içerisinde de döviz kurlarının ve enflasyonun da üç aşağı beş yukarı bu seviyelerde olduğunu düşünürsek kampanyaların 2024 ve hatta 2025’te de devam edeceğini düşünüyorum.” dedi.

Kılıçer, İzmir’de gerçekleştirilen Honda’nın yeni hibrit modeli ZR-V e:HEV’nin basın tanıtım toplantısında, otomotiv pazarındaki son durumu değerlendirdi. Otomotiv pazarının bu yıl 1 milyon seviyelerini zorlayacağını belirten Kılıçer, bunun biraz altında kalınabileceğini söyledi.

Bülent Kılıçer, “Ama sonraki dönemlerde 3-4 konunun ne olacağına çok bağlı nereye gideceğimiz. Bir, döviz kurları nereye gidecek? İki, kredi bulunabilirlik oranı ne olacak? Üçüncüsü de yeni bir arz şoku yaşayacak mıyız? Tabii ki fiyatların nereye gideceği ve kredi kısmı çok çok önemli” dedi.

Yatırım amaçlı otomotiv alımlarının sona erdiğine dikkati çeken Kılıçer, “Otomotiv, kesinlikle ve kesinlikle son 2-3 aydan beri artık yatırım aracı olmaktan çıktı. Tamamen ihtiyaca binaen satılıyor. Bununla beraber şunu da söylemek lazım. Önceki dönemde otomotiv değiştirme sıklığı ki bu Türkiye’de markadan markaya göre değişebilir, ortalama olarak 3,5-4 yıl arasındadır. Bu noktada artık yavaş yavaş süre uzamaya başladı. Yani 5 yıla, 5,5 yıla çıkmaya başladı” diye konuştu.

Bazı modellerde sipariş iptallerinin de yaşandığını bildiren Kılıçer, mevcut durumda uzun süre bekleyen ya da yatırım aracı olarak almak isteyen ama şu anki koşullarda satın alımdan vazgeçenlerin olduğunu, ayrıca çeşitli kampanyaların da bulunduğunu ifade etti.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.