Güney Kore’den sert çıkış: Nükleer silah kullanırsa Kuzey Kore rejimini bitiririz

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Kuzey Kore'nin nükleer silah kullanması halinde, ülke rejiminin Güney Kore-ABD ittifakının ezici karşılığıyla sona erdirileceğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken da Kuzey Kore-Rusya işbirliğinin küresel barışın altını oyduğunu söyledi.

Dünya 27 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Kim Jong Un ve Putin.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Kuzey Kore’nin kışkırtmalarına karşı misilleme yapacaklarını belirterek, “Kuzey Kore nükleer silah kullanırsa, onun rejimi, Güney Kore-ABD ittifakı tarafından verilecek ezici karşılıkla sona erdirilecektir” açıklamasını yaptı. ​​​​​​​Yonhap’ın haberine göre Kuzey Kore’nin yaptırımlara rağmen nükleer ve füze kapasitesini artırdığını bildiren Yoon, Kuzey Kore’nin uluslararası toplumu, nükleer silahlarını kullanmakla açıkça tehdit ettiğini vurguladı.

Yoon, Kuzey Kore’nin kışkırtmalarının halk için varoluşsal bir tehdit ve dünya barışı için ise ciddi bir meydan okuma olduğunu savunarak, ülkesinin ABD ve Japonya ile işbirliğini daha da güçlendireceğini ve bu ülkelerle yakın dayanışma içinde hareket ederek Pyongyang’a karşı güçlü bir duruş sergileyeceğini ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden ile yaptıkları zirvede imzalanan Washington Deklarasyonu ve Camp David’deki üçlü zirvede oluşturulan Güney Kore-ABD-Japonya işbirliğine atıfta bulunan Yoon, söz konusu iki mekanizmanın Kuzey Kore’nin nükleer programına karşı caydırıcılığı güçlendirmeye yardımcı olacağını kaydetti.

‘Rusya-Kuzey Kore işbirliği küresel barışın altını oyuyor’

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya ve Kuzey Kore arasındaki askeri işbirliğinin “küresel barışın altını oyduğunu” belirtirken, Kuzey Kore’nin füze programını güçlendirmek için yardım arayışında olduğunu vurgulayarak, “Füze fırlatmalarının ötesinde Kuzey Kore’nin daha büyük bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu Kim Jong-un’un Moskova ziyareti ortaya koydu” dedi.

Blinken, Rusya’nın Ukrayna’da devam eden savaşı için ekipman ve malzeme temininde çaresiz kaldığına işaret ederek, Rusya ve Kuzey Kore arasındaki askeri işbirliğinin küresel barışın altını oyduğu uyarısında bulundu. “Ortak savunmaya bağlılığımız güçlü” diyen Blinken, bu bağlılığın özellikle de “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının ihlali olan ve bölgede istikrarın altını oyan Kuzey Kore’nin füze fırlatma gibi provokatif eylemlerine karşı genişletilmiş caydırıcılıkla başladığını” söyledi.

Blinken, müttefikler arasında işbirliğinin güvenlik, ticaret ve ekonomi dahil tüm alanlarda güçlendiğine dikkati çekerek “Sadece birkaç gün içinde, ülkemizin karşılıklı savunma anlaşması imzalamasının 70. yılını kutlayacağız. Kilit bir güvenlik ittifakından, kapsamı ve önemi giderek genişleyen hayati küresel ortaklığa dönüşen 70 yıllık bir ilişki.” değerlendirmesinde bulundu.

Güney Kore ve Japonya lideriyle ABD Başkanı Joe Biden arasında geçen ay düzenlenen Camp David Zirvesi’ne değinen Blinken, “Bu gerçekten de ülkelerimiz arasında yeni bir dönemin ve üçlü işbirliğinin başlangıcına işaret ediyor” dedi.

Rusya ziyareti bitti: Kuzey Koreli lidere kurşungeçirmez yelek ve İHA hediyesiRusya ziyareti bitti: Kuzey Koreli lidere kurşungeçirmez yelek ve İHA hediyesi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.