CHP’de İstanbul savaşları

CHP İstanbul'da 8 Ekim'de yapılacak il kongresi öncesi delege yarışları hızlandı, il başkanlığı için adaylıklar ilan edildi. İmamoğlu'na yakınlığıyla bilinen Özgür Çelik ile genel merkezdeki birçok ismin destek verdiği Cemal Canpolat'ın yarışı bir nevi delege savaşına döndü.

Siyaset 28 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

CHP’de kurultay öncesi il kongrelerinden çıkan sonuçlar merakla beklenirken şüphesiz en kritik olan İstanbul için de geri sayım başladı.

İstanbul’da Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik’in il başkanlığına adaylığını açıklamasının ardından eski İl Başkanı Cemal Canpolat da adaylığını duyurdu.

Özgür Çelik’in partideki “değişimciler”e yakın olduğu bilinirken Cemal Canpolat’a genel merkezden birçok isim ve Canan Kaftancıoğlu ekibi destek veriyor.

CHP İstanbul’da 10 ilçe kongresini daha yaptı: Kılıçdaroğlu’nu destekleyenler ağırlıktaCHP İstanbul’da 10 ilçe kongresini daha yaptı: Kılıçdaroğlu’nu destekleyenler ağırlıkta

8 Ekim’de yapılacak il başkanlığı seçimleri öncesi deyim yerindeyse iki grup arasında bir delege savaşı başladı.

Çünkü İstanbul’u önemli yapan başka bir konu ise genel başkanı seçecek olan 1200 delegenin 196’sını Ankara’ya gönderecek olması.

27 ilçe başkanının desteğiyle il başkan adaylığını açıklayan Özgür Çelik’in karşısına Cemal Canpolat’ın aday olmasının ardından hangi ilçedeki delegenin kimi destekleyeceği merak konusu oldu. Sosyal medyada kimin kimi desteklediğine ilişkin paylaşımlar ise karşılıklı yalanlama savaşına dönüştü.

Özgür Çelik’in adaylığına destek veren Bahçelievler ilçesindeki bazı delegelerin Cemal Canpolat’ı destekleyeceğiyle ilgili sosyal medya paylaşımları yapıldı.  Sosyal medyada yer alan açıklamada delegelerden Gökmen Güneş, Ekrem Değirmenci, Gülali Şat, Mahir Sürensoy, Şükriye Aydın, Azelya Özdağ Keser, Ladise Has, Ahmet Bora, Ali Aktaş ve Savaş Gül’ün adı yer aldı.

Bu isimler arasındaki Savaş Gül iddiayı yalanlarken diğer delegeler Canpolat’a destek açıklamasının arkasında durdu.

‘Kendi üyene duyuramıyorsun, rezillik’

Öte yandan Cemal Canpolat’a desteğiyle bilinen Sultangazi İlçe Başkanı Kemal Avseren ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu arasında dikkat çeken bir tartışma yaşandı. Sultangazi’de kreş açılışına katılımın düşük olması nedeniyle İmamoğlu, Avseren’e, “Sen kendi üyene burada büyükşehir belediyesinin temelini duyurmuyorsan, rezillik” diye çıkıştı.

Canpolat’tan Kılıçdaroğlu’na destek, İYİ Parti’ye gönderme

CHP’de İstanbul İl Başkanlığı’na Özgür Çelik’in ardından Cemal Canpolat adaylığını açıkladı. Canpolat’ın adaylığını açıkladığı toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcıları Eren Erdem, Bülent Kuşoğlu, Zeynel Emre, Yunus Emre, Hasan Efe Uyar; CHP milletvekilleri Gamze Akkuş İlgezdi, Oğuz Kaan Salıcı, Yüksel Mansur Kılınç, Hüseyin Yıldız; 18’e yakın ilçe başkanı CHP PM üyeleri ve CHP yedek üyeleri de katıldı.

CHP İstanbul il başkanlığı adaylık açıklaması öncesi Canan Kaftancıoğlu ve aday Cemal Canpolat (en solda) yan yana poz verdi.

 

Canpolat, CHP İstanbul İl Başkanlığına adaylığını CHP İstanbul il binası önünde açıkladı. Canpolat’ın adaylığını açıkladığı konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sahip çıktığı kısımlar topladığı kalabalıktan alkış aldı. Canpolat’ın “Devrimci olmadan değişim olmaz” dediği konuşmasında, “CHP’liler belediyede işe gitmek için İYİ Parti’nin kapılarında gezdirilemez” ifadeleri de dikkat çekti.

Sol ve sosyal demokratlardan kopuş

Konuşmasında partisine yönelik eleştirilerde de bulunan Canpolat, seçim yenilgisine dair teşhisini şu sözlerle anlattı: “Partiye oy verenlerle partiyi yönetenlerin düşünsel tercihleri farklılaşınca, ideoloji de önemsizleştirilince kişisel tercihler ve çıkarlar öne çıkıyor ve partimiz CHP ile diğer partilerin davranış kalıpları da benzeşmeye başlıyor! Parti yönetimi ısrarla kendisi olmaktan kaçıyor, kendi yazılı belgelerine yansıyan sol, sosyal demokrat söylemlerden uzaklaşıyor! Umut verici olamadığı gibi, beklentilere cevap veremiyor, partiyi de ‘iktidara yürüyen’ bir çekim merkezi yapamıyor!”

Tüzük yenileme vurgusu

“Parti yönetimi ısrarla kendisi olmaktan kaçıyor, kendi yazılı belgelerine yansıyan sol, sosyal demokrat söylemlerden uzaklaşıyor” diyen Canpolat, devrimci olmadan değişimin mümkün olmayacağını vurguladı.

Canpolat ayrıca “Tüzüğümüzü ve örgütsel yapımızı yenileyerek CHP’yi devasa gücünü yönetecek ve yönlendirecek bir anlayışa taşıyacağız. Seyreden değil, müdahil olan olacağız! Sayı azaltan değil, sayıyı çoğaltan olacağız! Farklı bakış açısına sahip olanı, sorgulayanı, eleştireni zenginlik sayacağız! Eleştiri ve öz eleştiriyi olmazsa-olmaz göreceğiz, katılımcılığı öne çıkaracağız! Kişileri ve kimlikleri değil, kadrolar ve düşünceleri önemseyeceğiz” dedi.

‘Limon kumpası’nda karar açıklandı

Öte yandan; İmamoğlu’nun Mersin’den 100 ton limon satın alıp, vatandaşa ücretsiz dağıttığı limonlarla ilgili kurmaca haber yapılmasıyla ilgili açılan dava sonuçlandı.
İBB Sözcüsü Murat Ongun, ‘kumpasçıların’ mahkum edildiğini açıkladı.

X hesabından paylaşımda bulunan Ongun, “İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Mersin’den satın aldırıp, vatandaşa ücretsiz dağıttığı limonlarla ilgili kurgu video röportaj ve haber yaparak, “yandaş üreticiden alıyor” algısı oluşturmaya çalışan Sanık Mahmut Dölek – 10 Ay 15 Gün Sanık Ömer Tuncel – 265 Gün Sanık Ömer Sezer – 265 Gün Sanık Emrah Toraman – 265 Gün hapis cezası aldı” diye yazdı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.