Milyonlarca takipçi, milyon dolarlık servet: Sosyal medyanın en çok kazanan 10 ismi

Çok takipçili sosyal medya fenomenleri yalnızca milyon dolarlar kazanmakla kalmıyor, reklamcılık ve pazarlama dünyasında kuralları belirliyor, eğlence sektörünü yeniden şekillendiriyor. İş dünyasının nabzını tutan Forbes dergisi sosyal medyada en çok kazananları saptadı.

Popüler 28 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Eğlence, reklam ve pazarlama dünyasını henüz 30'una gelmemiş isimler belirliyor. İçerik üreticileri sanal dünyada takipçileri sayesinde yaptıkları servetle gerçek dünyada iş imparatorlukları kuruyor

Forbes yalnızca iş dünyasının nabzını tutan haber ve röportajlarıyla da değil, her yıl hazırladığı ‘En iyi/varlıklı/güçlü…’ listeleriyle de ünlü. Geçen yıldan beri bunlara bir yenisi eklendi. Dergi 2023’ün en iyi 50 içerik üreticisini açıkladı. Biz ilk 10 ismi derledik; listenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

1. Jimmy Donaldson (MrBeast)

Kazanç: 82 milyon dolar
Toplam takipçi: 312 milyon

300 milyondan fazla takipçisi olan MrBeast’in hayran kitlesi neredeyse ABD nüfusu kadar. MrBeast’in gücü ve popülaritesi, Antarktika’da 50 saat boyunca hayatta kalmayı ve bir Wonka çikolata fabrikası kurduğu yüksek prodüksiyonlu videolarından geliyor.

Gerçek adı Jimmy Donaldson olan YouTube devi, takipçilerinden gelen gücü sayesinde dijital reklam gelirleriyle bir servet yaptı ve  gerçek dünyada bir imparatorluk kurdu. Markaları arasında ‘Feastables’ adlı atıştırmalık barlar, MrBeast Burgers restoran zinciri var.. Donaldson, şirketin satışı tamamlandığında Forbes’un yönetim kurulu üyesi olacak).

2. Olajide Olatunji (KSI)

Kazanç: 24 milyon dolar
Toplam takipçi: 112 milyon

KSI olarak bilinen Olajide Olatunji, 2009 yılında YouTube’da FIFA video oyunlarını izlerken verdiği tepkileri yayınlamaya başladı, farklı mizah anlayışıyla milyonlarca takipçi çekti. O günden bu yana; komedyen, yarışmacı, rapçi ve boksör oldu. 2023’te iki single yayınladı ve promosyon şirketi Misfits Boxing’le uzun vadeli bir dağıtım anlaşması imzaladı. Çeşitli markaların reklam yüzü oldu. Kadın düşmanı, ırkçı ve transfobik hakaretler nedeniyle sık sık tartışma yaratıyor; zaten sosyal medyada makbul olan da bu.

3. Jake Paul

Kazanç: 34 milyon dolar
Toplam Takipçi: 66 milyon

Öfke nöbetleri, sürpriz dövmeler, köpek maması yeme ve buzlu suya girme videoları Vine’ın yıldızı boksör Jake Paul’a yabancı değil. Hakkındaki cinsel istismar ve hayranlarını dolandırdığı iddiaları çıktı, kripto para sponsorluğu nedeniyle ABD’de Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından suçlandı. Yine de 2022’de en çok kazanan sporculardan biri yaptı. Enerji içeceği Celsius ile bir sponsorluk anlaşması imzaladı, 50 milyon dolarlık spor bahis uygulaması ‘Betr’i kurdu ve izleme başına ödeme bölümünde dövüşmek için ‘Kafes dövüşü’ olarak da biline bir MMA (Mixed Martial Arts) sözleşmesi imzaladı.

4. Rhett & Link

Kazanç: 35 milyon dolar
Toplam takipçi: 32 milyon

İlkokuldan beri en iyi arkadaş olan iki eski mühendis (Rhett James McLaughlin ve Charles Lincoln “Link” Neal III),  2011’de YouTube’da komedi şovları yayınlamaya başladı. Bugün, Kaliforniya eyaletinin Burbank şehrindeki eğlence şirketi Mythical; 18 milyon abonesi için günlük eğlence programı ‘Good Mythical Morning’, Mythical Kitchen yemek programı ve skeç komedi kanalı Smosh gibi YouTube dizileri yaratan 100’den fazla kişiyi istihdam ediyor. İkili podcast ve canlı etkinlikler de yapıyor. Online mağazalarında sweatshirt’ten mutfak aletlerine çeşitli ürünler satılıyor.

5. Charli D’Amelio

Kazanç: 23 milyon dolar
Toplam takipçi: 213 milyon

Charli D’Amelio, listede zirveye yaklaşan kadınlarda ilk sırada; hanedanlığı giderek büyüyor. İnternette en çok viral olan videoların sahibi ABD’nin doğu yakasındaki Connecticut eyaletinden. Prada’nın yüzü, Kim Kardashian’ın Amazon ile ortak kurduğu giyim markası SKIMS’in “yürüyen reklamı panosu”. Geçen sene çıkardığı ‘Born Dreamer’ ABD ve Avrupa’daki raflarda yerini aldı. İki sene önce bu listenin 18’inci sırasında yer alan kız kardeşi Dixie ile ‘Social Tourist’ adlı giyim markasını kurdular. Aynı zamanda ‘The D’Amelio Show’ adlı reality şovun üçüncü sezonunu çekiyorlar, yakın zamanda piyasaya sürdükleri ayakkabı markası D’Amelio Footwear’ı yönetiyorlar. Üstelik tüm bunları 20 yaşına basmadan yaptı.

6. Logan Paul

Kazanç: 21 milyon dolar
Toplam Takipçi: 74 milyon

Logan Paul ilk olarak video platformu Vine’da kardeşi Jake (listenin 3’üncü sırasında) ile birlikte viral oldu ve YouTube hesabı açıp iPhone hediye etmek ve Kevin Hart gibi ünlülerle dövüşmek gibi videolar yayınladı. Kanal 23,6 milyon aboneye ulaştı, ancak Japonya’nın ‘intihar ormanında’ bir ceset göstermek de dahil, rahatsız edici duyarsız videoları yüzünden büyük tepki aldı. O da güreşe yöneldi. Ancak WWE (World Wrestling Entertainment) ile olan anlaşmasını bu yıl feshetti. Şimdi bu listenin ikinci sırasındaki YouTuber KSI ile birlikte ‘Prime Hydration’ın marka yüzü olmaya devam ediyor. Paul ayrıca kardeşi Impaulsive ile bir podcast hazırlıyor.

7. Elliot Tebele (F*ckJerry)

Kazanç: 30 milyon dolar
Toplam takipçi: 17 milyon

Gerçek adı Elliot Tebele olan “meme kralı” (internet geyikçisi), sosyal medya imparatorluğu FJerryLLC’nin arkasındaki beyin. F*ckJerry, BeigeCardigan, DudeWithSign ve JerryNews gibi hesapları 40 milyon takipçi çekiyor. Ancak paranın büyük kısmını ‘What Do You Meme” adlı parti oyununu da içeren kutu oyunları imparatorluğundan kazanıyor. Ayrıca tekila markası Jaja ile içki işi de yapıyor.

8. Emma Chamberlain


Kazanç: 20 milyon dolar
Toplam takipçi: 28 milyon

Annesinin evinde YouTube videoları çeken Emma Chamberlain lise eğitimini yarıda bırakarak 27,9 milyon takipçiye ulaştı ve mizah anlayışını ve moda tutkusunu bir yaşam tarzı imparatorluğuna dönüştürdü. Chamberlain, Louis Vuitton gibi bir yüksek moda markasıyla işbirliği yapan ilk içerik üreticilerinden biri. Cartier, Lancome, Levi’s, Aritzia ve Canon gibi şirketlerle de kazançlı ortaklıklar kurdu. Chamberlain Coffee adlı bir içecek şirketi var.  ‘Anthyting Goes’ adlı podcast ile Şubat ayında özel bir Spotify video anlaşması yaptı.

9. Matt Rife

Kazanç: 25 milyon dolar
Toplam takipçi: 22 milyon

Bir stand-up komedyeni olan Rife, sosyal medya şöhretini canlı gösterilerini satmak için kullanıyor. On yıl boyunca küçük kulüplerde sahne aldı, bir kadın hayranıyla şakalaştığı klibin viral olmasının ardından TikTok’ta şöhreti yakaladı. Ohio doğumlu sanatçı geçtiğimiz yıl 17 milyon TikTok takipçisi topladı ve uluslararası turnesinde 750 bin’den fazla bilet satıldı. Stand-up gösterisi ‘Natural Selection’ bu yıl içinde Netflix’te yayınlanacak.

10. Brent Rivera

Kazanç: 17.5 milyon dolar
Toplam takipçi: 96 milyon

Brent Rivera, Vine ile başlayıp YouTube ve son olarak TikTok ile devam eden dünyanın en popüler sosyal medya platformlarının birçoğunda ustalaştı ve (genellikle küçük kız kardeşi Lexi’nin de yer aldığı) komedi videoları 50 milyon hayran kitlesine ulaştı. 25 yaşındaki Streamy Ödülü sahibi Rivera, Starbucks, Xbox ve Prada gibi dev markalarla ortaklık kurarak iyi bir iş adamı da olduğunu da gisterdi. 2017 yılında diğer içerik üreticilerini ve gelişmekte olan markaları desteklemek için kurduğu Amp Studios adlı bir medya şirketi var.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.