Montella resmen milli takımı devralırken Kuntz’un gidiş sebebi ortaya çıktı

A Milli Futbol Takımı'nda teknik direktörlük görevine getirilen Vincenzo Montella ile 3 yıllık sözleşme imzalandı. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, eski hoca Stefan Kuntz ile neden ayrılık kararı aldıklarını açıkladı.

Spor 28 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
İtalyan Teknik Direktör Montella ile 3 yıllık sözleşme yapıldı.

Türkiye A Milli Takımı’nın yeni hocası 3 yıllığına İtalyan çalıştırıcı Vincenzo Montella oldu. Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) Riva’daki Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri’nde gerçekleştirilen imza töreninde başkan Mehmet Büyükekşi, milli takımlardan sorumlu yönetim kurulu üyesi Hamit Altıntop ve İtalyan teknik direktör Vincenzo Montella katıldı.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, geçen hafta Alman teknik direktör Stefan Kuntz’la iyi niyet ve profesyonellik çerçevesinde yolların ayrıldığını söylerken kararın nedenini şöyle açıkladı: “Hocamızın futbolcuları kamuoyu önüne atacak şekilde, suçlayacak şekilde ifadeleri, bana kimse sahip çıkmıyor ifadeleri maalesef bir şanssız açıklama oldu. Biz bunun üzerine şunu gördük. Hocamızın yaptığı bu açıklama, futbolcularla teknik ekibin arasını büyük bir sıkıntı yaratacağını gördük. Böyle bir ayrılık planladık. Tam tersi biz sahip çıktık.”

Milli takımın geçmiş zaman İtalyanları!Milli takımın geçmiş zaman İtalyanları!

TFF Başkanı, Montella’nın futbolculuk kariyerinen başarılarla dolu olduğunu belirterek “Genç, disiplinli ve parlak bir geleceği olan futbol adamı. Biliyorsunuz ülkemizde de Adana Demirspor’un teknik direktörü olarak başarıyla görev yaptı. Hem teknik adamlık başarısıyla hem de saha dışındaki tutumuyla kendisine sevgi ve saygı duyulmasını sağladı. Şimdi aynı istikrarını A Milli Takımımız için göstermesini bekliyoruz” dedi. Büyükekşi, A Milli Futbol Takımı’nın Avrupa’nın en genç milli takımı olduğunu ve öncelikle Almanya’da düzenlenecek 2024 Avrupa Şampiyonası’na katılmayı hedeflediklerini söyledi.

Mehmet Büyükekşi, Montella’nın Türkiye’de ikamet edeceğini söyledi.

Montella İstanbul’da ikamet edecek

Mehmet Büyükekşi daha önce Türk Milli Takımı’nda görev yapan hocaların kendi ülkelerinde kalacağını hatırlatırken “Milli maçlardan milli maçlara gelmiş gitmiş. Hocamızla anlaşmamız, İstanbul’da ikamet etmesi. Burada kalacağı için sadece İstanbul ve Trabzon’daki maçlar izlenmeyecek. Anadolu’daki tüm takımların maçlarını izleyecek. İlk adımını atıyor. Cumartesi günü Konya’ya gidiyor, pazar günü Konyaspor – Beşiktaş maçını seyredecek. Pazartesi günü Kayserispor – Başakşehir maçını izleyecek. Bu bir seferlik değil, bundan sonra gerekirse Anadolu’daki tüm takımların, sadece Süper Lig değil 1. Lig’de dahil, Türk futbolunun geleceğe yönelik parlayan yıldızlarını da izleyecek. Ümit Milli Takım da hocamızın kontrolünde olacak. Havuzumuzu genişletmek istiyoruz. Bu genişleyen havuzdan oyuncu seçimi olacak. Bütün maçları giderek izleyecek, TV’den izlemeyecek. Kendi ajandasını kendi belirleyecek. İçimizden biri olarak bu görevi yerine getirecek” diye konuştu. Teknik ekipte Türk yardımcı hocalar olacağını söyleyen TFF Başkanı şöyle konuştu: “Şu anda hedefimizde 2 yardımcı hoca olması var. Hem bizim hem hocamızın görüşmeleri olacak. Daha görüşmeler gerçekleşmedi. Görüşmelerden sonra hocamızla beraber karar vereceğiz. İnşallah gelecek hafta kimler olacağını paylaşacağız.”

Nuri Şahin'den A Milli Takım teklifine yanıtNuri Şahin’den A Milli Takım teklifine yanıt

Büyükekşi, milli takıma teknik direktör seçerken yerli-yabancı diye bir şey düşünmediklerini belirterek “Günlük başarılarla ilgilenmek istemiyoruz. Gelecekte sürdürebilir, öyle bir milli takım yaratmamız lazım ki… Bu gerek yerli gerek yabancı. En son Dünya Kupası’na 2002 yılında gitmişiz. Sene 2023. 21 yıl olmuş. Bu geçtiğimiz süre içerisinde bizi ne kadar yerli hoca çalıştırdı ne kadar yabancı hoca çalıştırdı? Onun için yerli ve yabancı yakıştırmasını yapmamız yanlış” dedi.

Hamit Altıntop, Almanya’da yapılacak Euro 2024’e katılmak istediklerini söyledi.

Hamit Altıntop ise şunları söyledi: “Hedefimiz Almanya’daki Avrupa Şampiyonası’na katılmak ve oradaki kıymetli Türk vatandaşlarımızla birlikte olmak. Futbolcu olarak 2006’da oraya gidememek bizde hayal kırıklığı oluşturmuştu. 2024’te bunu telafi edeceğimize inanıyoruz.”

Montella: Türkiye bana çocukluğumu hatırlatıyor

Basın toplantısına katılanlara teşekkür ederek sözlerine başlayan Vincenzo Montella, “Türkçe konuşamadığım için kusura bakmayın, daha o seviyeye gelemedim ama geldiğimde Türkçe konuşmak isterim. O sebeple bir tercümanla burada olmayı tercih ettim” diye konuştu. “Bu görevi kabul ederken hiç tereddüt etmedim” diyen İtalyan çalıştırıcı şunları söyledi: “2 yıldır Türkiye’deyim. Duyguları, kültürü çok iyi anlıyorum. Bu yaşadığım duygular benim küçükken yaşadığım duygularla benzer. İtalya’nın güneyinde Napoli çevresinde bir yerde büyüdüm. Onların da buna benzer sıcak duygularıyla büyüdüm. Bana her zaman çocukluğumu hatırlatıyor ve biz de bunu tekrar yansıtmaya çalışacağız. Her kararımızı eleştirenler de olacak tabii. Çünkü büyük bir sorumluluğum var ama ben kendi futbol görüşümle en iyisini hem federasyon için hem ülkemiz için en iyisini sahaya yansıtmaya çalışacağım.”

Montella, iyi futbol oynayan bir ekip yaratmak istediğini söyledi.

Takım ruhunun kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Montella, “Bunu sahada yansıtmamız lazım. Burada bir aile olmamız lazım. Her oyuncu kendi takımında oynadığı zaman taraftarla beraber oynadığı zaman ekstra şeyler koyabiliyor. Bunu aynı şekilde buraya geldiklerinde Milli Takım formasıyla bunu daha fazla yansıtmaları lazım. O ruhu, o heyecanı yapmaları lazım. Ne kadar daha fazla bir şeyleri ekstra koyabiliriz, bunu düşünmeleri lazım. Biz de bunu sağlamak için burada olacağız. Bu formayı giymek bir hediye değil bir prestijdir. Hem benim için hem de oyuncularım için böyle olacak. Çok önemli bir ulusu temsil ediyoruz, çok önemli bir görevimiz var ve önemli de bir sorumluluk bu. Bunun da üstesinden geleceğiz” dedi.

Kuntz, yıkılan hayallerini anlattıKuntz, yıkılan hayallerini anlattı

‘Güzel bir oyun ortaya çıkarmaya çalışacağız’

“Türk Milli Takımı şu sistemle oynuyor diyebilecek miyiz?” sorusuna ise İtalyan çalıştırıcı şu yanıtı verdi: “İlk belli bir düşünceye sahibim ama bunları geliştiriyoruz. Bunların da üstüne fikirlerim eklenecektir. Sadece bir sistem olarak değil, bir metot, bir oyun üstüne çalışacağız. Zaten iki yıldır da bu ülkedeyim. Tanıyorum çoğu oyuncuyu. Daha da tanıyacağız yeni oyuncuları. Buna en uygun şekilde kafa yapımla güzel bir oyun ortaya çıkartmaya çalışacağız.”

‘Hakan Çalhanoğlu ile konuştum’

Türkiye Milli Takımı için yapılan anlaşmadan sonra takım kaptan Hakan Çalhanoğlu ile görüştüğünü söyleyen Montellü, “İmzadan sonra doğal olarak konuştum. Bazı birkaç oyuncuyla da görüştüm. Sahada ne yapmak istedğimi, saha dışında da nasıl bir ortam istediğim hakkında bilgileri verdik ve birbirimizle konuştuk” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.