Korona geri mi geliyor? Bir başhekim hayatını kaybetti, yoğun bakıma yatışlar arttı

Türk Tabipleri Birliği (TTB)  Erzin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersin Mahmutluoğlu’nun COVID-19 ile uyumlu klinik bulgularla Adana’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiğini açıkladı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu 10Haber'e yaptığı değerlendirmede hastanelerinde yoğun bakıma yatışların arttığını ve ölümler görülmeye başlandığını söyledi.

Sağlık 1 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Hatay Erzin Devlet Hastanesi Başhekimi 59 yaşındaki Dr. Ersin Mahmutluoğlu , tedavi gördüğü Adana Şehir Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

Dr. Ersin Mahmutluoğlu

TTB, Mahmutluoğlu’nun COVİD-19 ile uyumlu klinik bulgularla tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiğini duyurdu. TTB’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşı şöyle:

“COVID-19 PCR testi negatif olmakla birlikte klinik ve radyolojik olarak COVID-19 ile uyumlu vakalarla karşı karşıya kalınma sıklığı artış göstermektedir.  Erzin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersin Mahmutluoğlu, COVID-19 ile uyumlu klinik bulgularla tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiştir. Meslektaşımızın yakınlarına başsağlığı diliyoruz.”

Eris varyantına dikkat

TTB açıklamasında ayrıca kapalı ortamlarda maske kullanımını önerilerek, “Tekrarlıyoruz: Eris varyantına karşı koruyuculuğu yüksek aşıların kullanıma girmesine yönelik girişimler en kısa sürede yapılmalı.  El yıkama alışkanlığının korunması, kamusal alanların temizliğinin sağlanması, kapalı ve kalabalık alanlarda ve sağlık kurumlarında maske kullanılması, doğru bilgilerin şeffaf bir biçimde paylaşılması gibi halk sağlığı önlemleri alınmalıdır. Unutmayalım; kapalı ortamlarda maske, bizi ve sevdiklerimizi koruyacaktır” denildi.

Cenazesi toprağa verildi

Hayatını kaybeden Mahmutluoğlu’nun cenazesi, görev yaptığı hastane önünde düzenlenen törenden sonra Karamustafalı Mahalle Mezarlığı’nda gözyaşları içinde son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenine; Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, Belediye Meclis Üyeleri, kurum amirleri, doktorlar, sağlık çalışanları ve vatandaşlar da katıldı.

Hacettepe Üniversitesi: Covid pozitif yüzde 3’ten 20’ye çıktı

Hacettepe Üniversitesi’nin bir günde yaptığı Covid testinin pozitif sonuçları yüzde 3 iken yüzde 20’ye yükseldiğine yönelik açıklama geldi.

Hastane, personeline yönelik maske takması yönünde uyarıda bulundu.

Hacettepe Üniversitesi’nin personele yönelik maske kullanımı uyarısı

Esin Davutoğlu Şenol: Yoğun bakımlara yatışlar başladı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu 10Haber’e yaptığı değerlendirmede hastanelerinde yoğun bakım yatışlarının arttığı belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“2021’in sonundan itibaren salgın yeni bir faza geçti. Burada iki etken var. Birincisi bağışıklığı artan insan topluluğu, ikincisi ise Omicron’a geçiş. Yani orijinal suçtan sapıp yani bir varyanta geçiş. Bu da güçlendirilmiş bir aşıya yönlendiriyor. Bir pandemi fırtınasının içinden geçiyoruz. Sağlık Bakanı ‘küresel aşı şirketlerine boyun eğmeyeceğiz’ diyor. Bunu diyorsanız kendi aşınızı üretmek zorundasınız. Turkovac konusunda sorularımaza yanıt alamıyoruz. Biz bu Eris varyantı fırtınasını kolay atlatamayacağız. Yoğun bakımlarda artış var ve ölümler görmeye başladık. Okulların açılmasıyla birlikte çok fazla gribal enfeksiyon vurgusu var. Bizim hastanemiz özelinde yoğun bakımlarda yatışlar başladı. Daha önce bu sıfır düzeyindeydi.”

‘Küresel Covid aşısı baskısına boyun eğmemiz mümkün değil’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid’in yeni varyantları için yeni aşılama programı başlatmayacaklarını söylemişti. Bakan Koca, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Eris varyantı ve endişe edilecek bir durum olup olmadığına ilişkin soruya Koca, şu yanıtı vermişti:

“Kovid-19 ortaya çıktığında erken dönemde TURKOVAC’ı geliştirmiştik. Tüm mutasyonların etkilerini ve değişiklikleri takip ediyoruz. Bu mutasyonlarda bugüne kadar hiçbir zaman virüsün ilk çıktığı dönemdeki hasta yapıcı etkisi yani virulansında artış olmadı. Olan mutasyonlar hasta yapma gücü daha zayıf olan mutasyonlar, bunu da dediğim gibi yakından takip ediyoruz. Bu anlamda kesinlikle Eris varyantına yönelik yeni bir tedbir gerekmiyor. Bunu en açık şekilde zaten ifade etmiştim. Hastalığı artık çok iyi tanıyoruz ve endişe edecek hiçbir durum yok. Bazı ülkelerin aşı baskısı ile örnek olmaya çalıştığına hepimiz şahit oluyoruz. Bazı ülkelerin aşı baskısına boyun eğmesi, bizim de aşı baskısına boyun eğeceğimiz anlamına gelmez. Küresel Kovid aşısı baskısına boyun eğmemiz mümkün değil. Türkiye’nin kendi programı var ve birileri istiyor diye aşı programı başlatmayız. Biz kendi programımızı uyguluyoruz ve şu an kesinlikle Kovid-19 için yeni bir aşı programı uygulamayı düşünmüyoruz. Bu kadar net.”

Sağlık Bakanı Koca: Eris varyantı için aşılama düşünmüyoruz, yeni önleme gerek yok, riskliler maske taksınSağlık Bakanı Koca: Eris varyantı için aşılama düşünmüyoruz, yeni önleme gerek yok, riskliler maske taksın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.