Sağanak İstanbul’u teslim aldı: AKOM ‘yağış sürecek’ dedi

İstanbul'un farklı ilçelerinde etkili olan sağanak nedeniyle çok sayıda iş yeri su altında kaldı. AKOM yağışların süreceğine dair İstanbulluları uyardı ve dün çeşitli adreslerde mahsur kalan 702 kişinin ekipler tarafından kurtarıldığını açıkladı.

Çevre 30 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

İstanbul’un hem Avrupa hem de Anadolu yakasında sağanak etkili oldu. Özellikle Maltepe, Kartal, Pendik, Tuzla ve Sultanbeyli’de etkili olan sağanağa bazı vatandaşlar hazırlıksız yakalandı. Pendik ve Kartal’da etkisini artıran yağış nedeniyle ana yollarda ve bazı sokaklarda su birikintileri oluştu, araçlar yollarda güçlükle ilerledi.

Kaynarca Alt Geçidi’nde biriken su yüzünden bir sürücü aracıyla mahsur kaldı. Aracının üzerine çıkan kişi bir süre bekledikten sonra yolun kenarındaki demir korkulukların bulunduğu duvara atlayarak kendini kurtardı. Sabiha Gökçen Havalimanı istikametinde oluşan su birikintisi nedeniyle bazı araçlar yollarda kalırken bazıları da ilerlemekte zorlandı.

Sağanak nedeniyle Pendik’te birçok işyeri su altında kaldı.

Pendik’te Sanayi Mahallesi, Sanayi ve Kaynarca caddelerinde bazı işyerlerini su bastı. Cadde ve sokaklarda göllenmeler olurken, rögarların taştığı görüldü. Sanayi Caddesi’ndeki asansör fabrikasının atölye kısmı sular altında kaldı. Fabrika çalışanları su motoru ile göllenmeyi gidermeye çalıştı. Kaynarca Caddesi’nde faaliyet gösteren bir başka firmanın da atölyesini su bastı. Çalışanlardan Mustafa Öztürk, suyu kendi imkanlarıyla tahliye ettiklerini söyledi.

Sağanak Pendik sokaklarında göle neden oldu.

Yağışa karşı önlem almaya çalıştıklarını aktaran Öztürk, “Ana arterlerdeki altyapı yetersizliğinden dolayı yolda biriken sular işyerinin içerisine girdi. Atölye alanımızı komple su bastı” ifadesini kullandı. Öztürk, yağışın hafta sonuna kadar devam edeceğini öğrendiklerini bu nedenle kum dolu çuvallar ve izolasyon malzemesiyle alanda set oluşturmaya çalıştıklarını kaydetti. Pendik Necip Fazıl Mahallesi Kaynaşlı Sokak’ta bulunan bir mermer atölyesini de su bastı. Durumun haber verilmesi üzerine olay yerine giden itfaiye ekibi atölyede su tahliyesi için çalışma başlattı.

Pendik’te Fevzi Çakmak-Hastane Metro İstasyonu’nu su bastı.

Yağış nedeniyle Çekmeköy Madenler mevkisi ve Kartal Samandıra’da yolun kayganlaşması sebebiyle hasarlı trafik kazaları meydana geldi. Maltepe Küçükyalı’da E5 üzerinde de 3 aracın karıştığı hasarlı kaza yaşandı.

Öte yandan Kapalıçarşı ve Tahtakale’de de yağışlar su baskınına neden oldu. Kapalıçarşı’da esnaf dükkanların içine kadar ilerleyen suyu paspasla temizlemeye çalıştı. Bazı esnaflar ise, yağmur suyundan etkilenmemek için rulo haline getirdiği halılarla tedbir aldı. Kapalıçarşı Yönetim Kurulu’ndan baskınla ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Kapalıçarşı’daki su baskını hem alışveriş yapanlara hem de esnafa zor anlar yaşattı.

Açıklamada, “Sağanak yağışın sonucu olarak Kapalıçarşı etrafında bulunan sokaklar da bu yoğun yağıştan etkilenerek baskınlar oluştu. Rögarlar taşarken, esnaf ve yönetim suyun tahliyesi için uğraştı. Kapalıçarşı kot olarak yukarıda olmasına rağmen Mahmutpaşa, Eminönü rögar hattı Kapalıçarşı ile birlikte çalışmaktadır. Her şiddetli yağmur sonrası yaşanan bu durum esnafı sıkıntıya sokmakta Kapalıçarşı yönetimi olarak bizleri de çaresiz bırakmaktadır. Yaşanan su baskınının ardından Kapalıçarşı yönetimi ve ekibi zamanında müdahalede bulunarak esnafı bilgilendirmiş ve gerekli afet çalışmalarına başlamıştır. Kapalıçarşı’daki su taşkınlarının altyapı ile ilgili olduğunun bilinmesi önem arz etmektedir. Alt yapıdan kaynaklanan sorunun ise tamamen yağmursuyu debisinin yükselmesi sonucu oluştuğu, aşağı hatta kalan Mahmutpaşa, Eminönü hatlarından suyun gitmemesi sonucu Kapalıçarşı rögarlarından, suyun taştığını belirtiriz. Kapalıçarşı yönetimi olarak bütün halkımıza ve esnafımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız” denildi.

Kapalıçarşı esnafı kendi imkanıyla su baskını engellemeye çalıştı.

Fatih de yağıştan etkilenen ilçeler arasında. Samatya’da yeni yapılan alt geçidi su bastı. Belediye ekipleri yolu trafiğe kapatıp önlem alırken, bazı sürücüler uyarılara aldırış etmeyip alt geçitte biriken suyun içinden geçti.

Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) da yağışa karşı İstanbulluları uyararak ve perşembe öğle saatlerinden itibaren Avrupa yakasında farklı ilçelerde metrekareye 20 kilogram ile 220 kilogram arasında yağış düştüğünü söyledi. En fazla yağış Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerinde gözlendi. Arnavutköy, Başakşehir ve Sultangazi ilçelerinde çeşitli adreslerde mahsur kalan 702 kişi ekipler tarafından kurtarıldı. Açıklamada, İBB ekiplerinin Pendik Kurtköy’de iki araç üzerine istinat duvarı çökmesiyle ilgili 5 kişinin kurtarıldığı araç içerisinde mahsur kalan 1 kişiyi kurtarma çalışmalarının sürdüğü bilgisi de paylaşıldı.

Gün içerisinde etkisini kaybeden yağışın kısa süreli ve yerel olarak görüleceği belirtilen açıklamada, yağışların 30 Eylül Cumartesi günü sabah saatlerinden itibaren kuvvetleneceğine dikkat çekildi. AKOM 1 Ekim Pazar günü, öğle saatlerine kadar bölgesel olarak 100 kilogram ve üzeri şiddetli yağışların görülebileceği konusunda da uyarı geldi.

Meteoroloji ve AKOM'dan üst üste 'İstanbul' uyarısı: Sağanak bekleniyorMeteoroloji ve AKOM’dan üst üste ‘İstanbul’ uyarısı: Sağanak bekleniyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.