Sağlık Bakanlığı, Prof. Zoroğlu’nu soruşturmaya izin vermemiş

İstanbul’daki kliniğine başvuran çocuk hastalarını ketamin tedavisi uygulayan Prof. Dr. Zoroğlu, çocuklara aileleri tarafından istismara uğradıklarını ikna etti. Olayın ortaya çıkmasının ardından Zoroğlu tutuklandı.

10Haber’in ulaştığı belgeyle ise Sağlık Bakanlığı, olay gündeme gelmeden önce Zoroğlu’nu soruşturma izni vermediğini ortaya çıktı. 

Gündem 30 Eylül 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin gündemine oturan Prof. Dr. Salih Zoroğlu, kliniğine başvuran çocuk yaştaki hastalarına, ketamin vererek ailelerinin kendilerine istismarda bulunduğuna yönelik iftira attırdığı iddialarıyla tutuklandı. 

Zoroğlu, ifadesinde hakkındaki iddiaların bir kısmını kabul ederken, “Bir doktordan daha farklı yaklaştım” dedi. 

Zoroğlu’nun hastalarına yaklaşımı konusunda etik ihlaller olduğuna dair meslek örgütleri de açıklama yaptı. 

Gazeteci Timur Soykan, olayı 16 Eylül’de gündeme getirdi. Ardından, Zoroğlu tutuklandı. 

Zoroğlu’nu tutuklatan süreci Ersin Eroğlu’yla beraber geçtiğimiz hafta yazmıştık. Ulaştığımız WhatsApp konuşmalarında, Zoroğlu’nun hastaları ketamin verildiğini kabul ediyor, ailelerinin istismarına uğradıkları konusunda Zoroğlu’nun salıkları net şekilde görülebiliyordu. 

Profesör Zoroğlu dosyasını açtıran olay: Her şey ‘A Plus’ hastayla başladı

10Haber’in ulaştığı yeni belgeler, Zoroğlu hakkında Temmuz’da Sağlık Bakanlığı’ndan benzer iddialarla soruşturma izni istendiğini gösteriyor. Fakat Sağlık Bakanlığı, Zoroğlu hakkında soruşturma izni vermiyor. 

Bakanlık, soruşturmaya, “Bütün bilgi, belge ve alınan ifadelerin incelenerek birlikte değerlendirilmesi sonucunda hekimlik mesleğinin icrası kapsamında yapılan muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin işlem ve uygulamalarda Prof. Dr. Süleyman Salih Zoroğlu’nun eyleminin hastanın zikredilen tüm müracat ve tedavilerinde yerindelik, bilimsellik ve özen yükümlülüklerinin yerine getirildiği düşünüldüğünden” diyerek izin vermedi. 

Dosyada, Zoroğlu’nun çocuklarına ketamin ve başka uyuşturucu maddeler vererek tedavi uyguladığı belirtilirken başka hastanelerde görevli hekimler tarafından tekrar incelenen çocukların, Zoroğlu’nun yönlendirici sorular sorduğu yönünde beyanları olduğu da aktarıldı. 

Ayrıca Sağlık Bakanlığı’ndan soruşturma izni istenen dilekçede Zoroğlu’nun hastalarıyla olan konuşmalarının etikten uzak olduğu da vurgulandı. 

Ne olmuştu?

Eski Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Başkanı olan Prof. Dr. Salih Zoroğlu, 2017 yılında, FETÖ’ye üye olmak suçundan tutuklandı. Görevden ihraç edilen Zoroğlu, tahliye olduktan kısa bir süre sonra Bakırköy’de özel bir klinik açtı.

Kliniğine başvuran birçok çocuğa ‘çoklu kişilik bozukluğu’ teşhisi koyan Zoroğlu, yedi kişilik bir grubu ‘A Plus’ olarak adlandırdı. Bu grup, Zoroğlu’nun özel hastalarıydı.

Çocuk hastalarının tedavisinde, ailelerin temin ettiği ketamin adlı anestezi ilacını kullanan Zoroğlu, çocukları ailelerinin istismarına uğradıkları konusunda ikna etti. Bakırköy Savcılığı’na, Zoroğlu’nun hazırladığı raporlar doğrultusunda birçok şikayet ulaştı. Fakat tedavi ettiği hastalarından biri, Zoroğlu’nu şikayet edince, süreç tersine döndü. Zoroğlu’nun tedavi sürecinde kullanılmaması gereken ilaçları kullandığı ve hastalarıyla ilişkisinin tıp etiğine uygun olmadığı tespit edildi. Zoroğlu ve ilacı temin eden kişiler, yapılan operasyon sonucunda yakalandı.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.