Dikkat Dikkat! U2 yeni teklisi Atomic City’yi yayınladı

Rock Efsanesi U2, 1991 çıkışlı 'Achtung Baby' (Dikkat Bebek) albümünü onurlandırmak için çıkacakları turne öncesi hayranlarına bir kıyak geçti. İrlandalı grup 'Atomic City' adlı yeni teklilerini yayınladı. Bono, şarkıyı yıllarca onları dinleyen insanlara adadığını duyurdu.

Kültür Sanat 1 Ekim 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

‘Tek aşk, tek kan, tek hayat” böyle bakınca bir siyasi söylem gibi görülse de 18 Kasım 1991 yılında yayınlanan ‘Achtung Baby’ albümünün öne çıkan şarkısından bahsediyoruz. U2 tarihinin en sevilen şarkılarından biri olan ‘One’dan. Aradan geçen 32 yılda eskimek bir yana 20. yüzyılın klasikleri arasında yerini sağlamlaştıran şarkının yer aldığı albümün şerefine İrlandalı rock topluluğu bir anma turnesine hazırlanıyor. Sadece Las Vegas’ta yeni açılan dev etkinlik mekânı Sphere’de gerçekleşecek olan iki aylık bu turneyi güzelleştirecek olan tekli de turnenin şerefine yayınlandı. Karşınızda ‘Atomic City’

U2’dan Blondie’ye bir saygı duruşu

1976’da Dublin’de bir lisede kurulan U2, aradan geçen neredeyse yarım yüzyıl boyunca hem rock müziği hem de siyaseti etkilemeyi başardı. Grubun solisti Bono, sadece karizmatik bir grup üyesi değil aynı zamanda Time dergisinin de tescil ettiği üzere dünyanın en etkili politik figürlerinden biri. Tabii Bono’nun bu personasını samimi bulmayanlar da yok değil. Ancak o, bu yazının konusu değil. Ağustos ayında yayınladıkları ‘Stay’ isimli kısaçaların ardından grup bu kez de dinleyenleri 1970’lere götüren ‘Atomic City’yi hayranlarıyla buluşturdu.

Şarkıyla aynı anda Las Vegas’ta çekilen klibi de yayınlanan ‘Atomic City’, grubun kurulduğu 1970’li yılların punk ruhundan da yansıtıyor. Dönemin efsane topluluğu Blondie’nin sesinden ilham alan şarkının nakaratı, grubun 1980 çıkışlı klasiği ‘Call Me’den de izler taşıyor. ‘Atomic City’deki bu saygı duruşu, Blondie hayranları tarafından nasıl karşılanacak merak konusu. Ne de olsa müzik tarihi bu tarz saygı duruşlarıyla dolu.

‘Atomic City’ bu yönüyle grubun son yıllarda yenilenen sesinden biraz ayrışıp bir nevi geçmişine referans veren izler taşıyor. Bono dün yayınlanan bu yeni şarkıyı: “Bu şarkı hayranlarımıza ithafen yazılmış bir aşk şarkısı” sözleriyle tanımladı. Şarkı kısa sürede hem YouTube hem de Spotify’da oldukça iyi reaksiyon aldı.

29 Eylül’de başlayan ve ekim ile kasım ayları boyunca Las Vegas’ta yeni açılan Sphere’de gerçekleşecek performanslarda şarkıyı sık sık duyacağız. Yarım yüzyıla yaklaşan tarihlerinde gerçekleştirdikleri turnelerle de dikkat çeken grup, 6 Eylül 2010’da İstanbul Avrupa Kültür Başkenti kapsamında Atatürk Olimpiyat Stadı’nda da bir konser vermişti. ‘Achtung Baby’ turnesi kapsamında konser vermeye başlayan İrlandalı topluluğun rotasında ne yazık ki İstanbul yok. Las Vegas demişken; burasının 1987 çıkışlı ‘The Joshua Tree’ albümünün en özel şarkılarından ‘Still Haven’t Found What I’m Looking For’ şarkısının da klibine ev sahipliği yaptığını hatırlatmadan geçmek olmaz.

Efsane geri döndü: The Rolling Stones'tan 18 yıl sonra ilk albümEfsane geri döndü: The Rolling Stones’tan 18 yıl sonra ilk albüm

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.