SPK’dan, ‘içeriden bilgi’yle şirket hisselerini alan satan Gesan müdürüne ödül gibi ceza

SPK, son günlerde hisse fiyatı yükselen Gesan şirketinin finans direktörü Mehmet Özkan Akman'a içeriden edindiği bilgiyle kendi şirketinin hisselerinde alım-satımı yaptığı için 200 bin lira ceza verdi. Akman, işlemlerinin hisseyi manipüle edecek boyutta olmadığını savundu.

Ekonomi 1 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
SPK, Gesan şirketinin finans direktörüne 200 bin liralık insider trading cezası verdi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), ilginç bir cezaya daha imza attı. SPK, son günlerde borsada hisseleri en çok yükselen şirketlerden birisi olan Girişim Elektrik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin (Gesan) finans direktörü Mehmet Özkan Akman’a içeriden bilgi ticareti yani insider trading yoluyla hisse alım satımı yaptığı gerekçesiyle 200 bin lira ceza verdi. SPK’nin haftalık bülteninde konu ile ilgili şu açıklama yapıldı:

“Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret AŞ’de (Şirket) içsel bilgilere erişimi olanlar listesinde yer alan Finans Direktörü olarak idari sorumluluğu bulunan Mehmet Özkan AKMAN’ın 14.11.2022 ve 14.12.2022 tarihlerinde Şirket pay piyasasında gerçekleştirdiği pay alım ve satım işlemlerine ilişkin yapılan inceleme sonucunda, aşağıdaki tabloda yer alan idari para cezasının uygulanmasına karar verilmiştir.”

Akman: Çok değildi

Bunun üzerine Mehmet Özkan Akman yazılı bir açıklama yaparak, söz konusu işlemlerin hisseyi manipüle edecek boyutta olmadığını iddia etti. Akman’ın açıklaması aynen şöyle:

ABD’de hapis cezası veriliyor

Türkiye’de sadece 200 bin lira verilen içeriden bilgi ticareti bütün dünya borsaları için ağır suç olarak görülüyor. En son eski ABD Kongre Üyesi Steve Buyer insider trading suçundan 22 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

'Dolar ralli yapacak' diyen JPMorgan'a SPK'dan 33 milyon lira ceza‘Dolar ralli yapacak’ diyen JPMorgan’a SPK’dan 33 milyon lira ceza

SPK 1 ayda yüzde 116 yükselen hisseyi inceledi, 14 kişiye yasak geldiSPK 1 ayda yüzde 116 yükselen hisseyi inceledi, 14 kişiye yasak geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.