İnşaat malzemecileri stokçular için üretiyor

İMSAD Türkiye verilerine göre inşaat malzemesi sanayi üretimi temmuzda yüzde 29,8 arttı. Ancak bu artış talepten ziyade, bu yıl artan çalışma gün sayısından kaynaklandı. Eylülde ise satışları bayilerinin yerel seçim öncesi yaptığı stok alımlarının sürüklediği belirtiliyor.

Ekonomi 6 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 4,09, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 65,48 artış kaydetti.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) verilerine göre bu yılın temmuz ayında inşaat malzemesi sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 29,8 arttı. Ancak bu artış sektördeki canlılıktan ziyade, bu yıl artan çalışma gün sayısı ve bayilerin yaptığı stok alımlarından kaynaklandı. Derneğin aylık sektör raporuna göre, bu yılın temmuz ayında inşaat malzemesi sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 29,8 arttı. Geçen yıl temmuz ayının bayrama denk gelmesi nedeniyle çalışma gün sayısı azalmış, bu durum da üretim verilerini etkilemişti. Bu yıl ise seçim sonrası dönemde inşaat malzemelerine gelen iç ve dış talebin yavaşladığı kaydediliyor. Sektöre göre, eğer temmuzda geçen yılla benzer çalışma gün sayısı olsaydı bu yıl üretimdeki artış oranı yüzde 15 ila 20 bandında kalabilirdi. Rapora göre, mevcut inşaat işleri seviyesi eylül ayında toparlandı. Eylülde mevcut inşaat işleri seviyesi bir önceki aya göre 2,3 puan yükseldi.
Şu andaki satışların ise yoğunlukla bayilerin yaptığı alımlardan kaynaklandığı dile getirilirken, “Bu alımlar da yerel seçim öncesi yapılan stok alımları” denildi.

İnşaat sektöründe faaliyet arttı ancak güven gerilediİnşaat sektöründe faaliyet arttı ancak güven geriledi

Deprem konutları markalı üreticilere katkı sağlamadı

Öte yandan deprem konutlarının da sektöre yeterli düzeyde canlılık getirmediği kaydedildi. Bu konutlarda markalı firmaların ürünleri yerine daha ucuz ürünlerin kullanıldığı dile getirilirken, bu nedenle özellikle seramikçilerin ve cam üreticilerinin bu durumdan olumsuz etkilendiği ifade edildi.

İnşaat camları ve seramik üretimi düştü

Temmuz ayında üretim geçen yılın aynı ayına göre 22 alt sektörün 19’unda arttı, 3’ünde azaldı. Bu dönemler itibarıyla üretimde en yüksek artış yüzde 46,2 ile metal yapı ve yapı parçalarında gerçekleşti. Bu sektörü yüzde 45,6 ile metalden kapı ve pencereler üretimi izledi. Ahşap inşaat malzemesi üretimi yüzde 30,2, plastik inşaat malzemesi üretimi yüzde 22,2 arttı. Üretimde en fazla gerilemenin yaşandığı alt sektör ise yüzde 16,4 ile inşaat camları oldu. Bunu yüzde 13,4 ile seramik kaplama malzemeleri takip etti.

İnşaat malzemelerinde üretim ilk 5 ayda yükseldi, ikinci yarıda yavaşlama bekleniyorİnşaat malzemelerinde üretim ilk 5 ayda yükseldi, ikinci yarıda yavaşlama bekleniyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.