CHP İstanbul’da kurultay gibi il kongresi yaptı, İmamoğlu’nun adayı kazandı

CHP'nin İstanbul il kongresi çok sert tartışmalar, hatta yer yer kavgalar eşliğinde yapıldı. Kongreyi 'Değişim'cilerin adayı Özgür Çelik kazandı, genel merkezin adayı Canpolat kaybetti. Yeni il başkanını ilk kutlayan Ekrem İmamoğlu oldu.

Siyaset 9 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Masum Gök-Hazar Dost

Cumhuriyet Halk Partisi’nde 28 Mayıs seçimi sonrası başlayan ‘Değişim’-‘Yenilenme’ tartışması ve Kasım ayı başında yapılacak kurultay öncesinde en önemli aşamalardan biri kabul edilen İstanbul İl Kongresi yapıldı ve kongreyi ‘Değişim’in adayı Özgür Çelik az bir farkla da olsa kazandı. Çelik’e en büyük desteği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu veriyordu. Genel merkezin adayı Cemal Canpolat kongrede kaybederken Ekrem İmamoğlu’na karşı çok sert bir konuşma yaptı, ‘CHP’liler belediyede işe girebilmek için İyi Parti rozeti takmak zorunda kalıyorlar’ dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı ve 196 kurultay delegesinin belirleneceği 38. Olağan İstanbul İl Kongresi saat 08.00 itibarıyla Haliç Kongre Merkezi’nde başladı. CHP’de İstanbul seçimi, 4-5 Kasım’da düzenlenecek kurultay açısından da önem taşıyor. Ankara’da düzenlenecek kurultayda 1370 delegenin 196’sını İstanbul’dan katılacak üyeler oluşturacak. Ankara ve İzmir’in de 128 delegesi bulunuyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Genel Başkan adayı Özgür Özel kongreye katılmadı. Kılıçdaroğlu kongreye bir mesaj gönderdi.

‘Kişisel çıkarlar peşinde koşanlar değil’

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun kongreye gönderdiği mesaj şöyle:

“Cumhuriyet Halk Partisinin cesur üyeleri değerli yol arkadaşlarım. Cumhuriyetimizin temel değerlerine gönülden bağlı, büyük Atatürk’ün hedeflediği çağdaş uygarlık seviyesine aşma doğrultusunda çalışan siz değerli yol arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Büyüyen kalkınan bilimde ve teknolojide dünyaya meydan okuyan bir sığınmacı deposuna dönüştürülmeyen özgür ve adil bir Türkiye için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Çünkü bizler kişisel çıkarlar peşinde koşanlar değil güçlü ve mutlu Türkiye davasına inanmış insanlarız. Bu bağlamda bu yolda atılan her adım demokrasi için verilen her oy sadece çocuklarımızın geleceğini şekillendirmekle kalmayacak. Tarihinin en zorlu dönemini geçiren ülkemizin geleceğini şekillendirecek önemli bir tercih olacaktır. Değerli yol arkadaşlarım hepimiz cumhuriyetimizin kurucu partisi olmanın getirdiği büyük tarihi sorumluluğun bilincindeyiz. Bu doğrultuda ülkemiz ve partimiz için çalışan cumhuriyet halk partililer bugün de demokratik bir olgunlukla iradelerini ortaya koyacaktır. Hedeflerimize ulaşmak ülkemizi aydınlığa çıkarmak için daha büyük bir güç ve azimle çalışacağımıza yürekten inanıyorum. Bu vesileyle şimdiye kadar görev yapan tüm yöneticilerimize emekleri ve çalışmaları için teşekkür ediyor, yeni görev üstlenecek arkadaşlarıma da başarı dileklerimi iletiyorum. Kongremiz partimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum”

Kaftancıoğlu yuhalandı

“Değişim” tartışmalarının damga vurduğu kongrede, kürsüye ilk çıkan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, önce “Kayyumlar gidecek, Özgür gelecek”; ardından İstiklal Marşı okunduktan sonra “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları ile konuşmasının kesilmesi üzerine, “Burası demokratik bir kongre, lütfen kimsenin sözünü kesmeyelim” diye karşılık verdi.

Çetin Soysal, Divan Başkanı seçildi

Kaftancıoğlu’nun konuşmasının ardından Divan Başkanı olarak eski CHP milletvekili Çetin Soysal seçildi. Soysal konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Biz gücümüze Hacı Bektaş-I Velinin hoşgörüsünden, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ten alıyoruz. CHP bir okuldur, bu okulun başöğretmeni Mustafa Kemal Atatürk’tür. Onun öğrencileri olarak üzerimizde tarihi ve büyük bir sorumluluk var. Türkiye’nin en demokratik partisi olarak katılımcı anlayış ile delege ve ilçe kongrelerimizi bitirdik. Şimdi İstanbul kongre ülkemizin geleceğini şekillendireceğimiz bir kongre olacaktır. CHP’ye yakışan bir kongreyi hayata geçirmek durumundayız. Tüm arkadaşlarımın sorumluluk içinde olacağından kuşku duymuyorum.”

Soysal’ın başkanlığının ardından yapılan oylama sonucu seçimlerde “blok liste” kullanılmasına oybirliğiyle karar verildi.

İmamoğlu: Görevimiz iktidar olma seçeneğini milletimize acilen sunmaktır

Kongrede İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu da kürsüye çıktı. Salondakilerin “Her şey çok güzel olacak” sloganlarıyla konuşmasına başlayan İmamoğlu, iki adaya da başarı dileklerini sundu.

“2019 seçimleri, Türkiye demokratlarının ortak başarısıdır” diyen İmamoğlu, CHP’nin devletin ya da piyasanın değil, halkın partisi olduğuna vurgu yaptı.

İmamoğlu konuşmada özetle şu mesajları verdi:

“Hepiniz hoş geldiniz. İstanbul il kongremiz hepimize hayırlı ve uğurlu olsun. Temmuz başında mahallelerde başlayan ardından ilçelerde devam eden kongrelerimiz, İstanbul çapında bugün itibarıyla tamamlanıyor ve sonuçlanıyor. Bu süreçte her bir mahallede, her ilçede emek sarf eden üyelerimize her kademede seçilen delegelerimize ve bu kongreye katılarak partimizin geleceğini şekillendirmek için sorumluluk alan her birinize içtenlikle teşekkür ediyorum, emeklerinize sağlık. Sevgi, saygı ve selamlarımı sunuyorum.

İstanbul il başkanlığı için yarışan Sayın Cemal Canpolat ve Sayın Özgür Çelik’e başarılar diliyorum. Değerli dava arkadaşlarım, her birimiz çok önemli günlerden geçiyoruz. 9 Eylül 2023 partimizin tam 100’üncü yaşını kutladık, 6 Ekim 2023 şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılını kutladık. Birileri b u millete yıllarca bu günlerin önemini unutturmak istedi. Düşünün bu aziz şehrin tam 5 yıl boyunca işgal altında kaldığını söyledi. İşte bu milletin istiklal mücadelesini küçümseyen bu akıl milletin ayağa kalkışını, istiklal mücadelesini, özgürlük mücadelesini yok saymaya çalışmışlardır. Bundan 100 yıl önce Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının kararlı duruşu sonrası İstanbul işgalden kurtarılmıştır. Bu kurtuluşu bize sağlayan başta M. Kemal ve silah arkadaşlarını, dedelerimizi ve ninelerimizi minnetle yad ediyorum.”

“Değişim” hareketini başlatan isimlerden İmamoğlu kürsüde, “Bizim en acil ve en önemli görevimiz hep beraber iktidar olma seçeneğini milletimize acilen sunmaktır” mesajını paylaştı. Konuşması alkış alan İmamoğlu kürsüden inerken, “İstanbul’u kazanacağız. Bu yolculuk zafere giden yolculuktur. Bu yolculuğun sonunda CHP millet kazanacak” dedi.

Kavga çıktı

Kongrede CHP Sultangazi İlçe Başkanı Kemal Avseren konuşma yaptığı sırada, salondaki bazı katılımcılar yuhalayarak tepki gösterdi. Bunun üzerine salonda arbede çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 27 Eylül’de Yuvam İstanbul kreşinin Sultangazi’de açılışı sırasında katılımın azlığından şikayet ederek CHP Sultangazi İlçe Başkanı Kemal Avseren’e, “Sen kendi üyene burada büyükşehir belediyesinin temelini duyurmuyorsan, rezillik” diyerek tepki göstermişti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, adaylardan Özgür Çelik’in listesinde yer aldı. Cemal Canpolat ise İmamoğlu’na delege listesinde yer vermedi. Partideki yaygın uygulama, kongrenin yapıldığı kentin belediye başkanının tüm adayların listesinde yer almasıydı.

Tanrıkulu: Beni kurtlar sofrasına atananlardan partiyi kurtarmalıyız

Kongrede söz alan CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, isim vermeden Parti Sözcüsü Faik Öztrak’ı hedef aldı. Tanrıkulu, “Beni kurtlar sofrasına atanlardan bu partiyi kurtarmalıyız. CHP’yi AKP’nin çizdiği sınırlar içinde muhalefet yapmaktan, devletin çizdiği sınırlarda muhalefet yapmaktan kurtulmalıyız” dedi.

‘Sizi buraya Metin Külünk mü gönderdi’

Eski İl Başkanı Berhan Şimşek’in konuşmasında Kemal Kılıçdaroğlu’nu savunması ve değişimcileri eleştirimesi üzerine salonun balkon kısmında “Kayyumlar partide” sloganı atıldı. Bu slogan sonrası Şimşek slogan atanlara “Sizi buraya Metin Külünk mü gönderdi” dedi. Bu söz sonrası Şimşek yuhalandı.

Gökhan Günaydın: Genel Başkan’ın eteğine tutunarak siyaset yapmak isteyenlerin..

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, CHP İstanbul İl Kongresi’nde, “CHP muhalefetin önderi olmak zorundadır. Biz bu kongreden güçlenerek çıkmak zorundayız. Biz bu kongreden birliğimizi, bütünlüğümüzü yükselterek çıkmak zorundayız. Ben inanıyorum ki bu kurultay bittiği zaman sonuç ne olursa olsun birbirimizin yanına omzumuzu koyacağız ve birlikte önce yerel seçimler için, arkasından faşizmle mücadele için hep beraber davranacağız. Ne zaman örgütle bir tartışmaya giren olduysa uzun vadede her zaman örgüt haklı çıkmıştır. Çünkü örgütün emekçisi sokağın, halkın içindedir. Biz aydın namusu içerisinde, zavallı kişisel kariyer planlarımızı bir tarafa bırakarak partinin ve ülkenin iyiliği için hep beraber çalışacağız. Partimizi ve bu ülkeyi hep beraber bir yerlere getireceğiz” dedi.

Günaydın şunları söyledi:

“Biz tüzüğümüz uyarınca Siyasi Partiler Yasası uyarınca iki yılda bir yıl zaten kurultay yapmalıyız. Bu kurultaylar yorulmuş örgütlerimizin yenilenmesi için yoldaşlık duygularımızı tazelememiz için yapılan kongrelerdir. Kongre, kurultay süreçleri birbirimizi zayıflatmak zavallı kişisel kariyer planlarımızı öne koymak için yapılan yerler değil. Genel Başkan’ın eteğine tutunarak siyaset yapmak isteyenlerin bağıra çağıra konuşma yapacağı yerler değildir buralar.”

Kaftancıoğlu: Koltuklar, koltuklar…

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, partisinin 38. Olağan İstanbul İl Kongresi’nde; “Siz mağdur edilirken ‘Örgütün sesini duyuramadım’ diye istifa eden eski il başkanınız söylüyor. ‘Koltuklar’ diyoruz, değil mi? Koltuklar, koltuklar; 3, 4, 5 dönem koltuklar… Benim gibi en güçlü zamanında istifa eden varsa gelsin. Demokrasi budur. Söylediğiniz şeyi önce kendiniz yapacaktınız” dedi.

Salıcı: İstanbul’un dört bir yanına billboard yaptırmak israftır

Söz alan CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Canan Kaftancıoğlu’na teşekkür etti ve “Burada konuşma yapan hatipler, bedel ödemekten bahsediyor. Ama genelde hiçbiri bedel ödemedi. Bu kadın, Canan Kaftancıoğlu bedel ödedi. Ona sahip çıkacağız. Bir seçim yarışı var ve belli ki Ekrem İmamoğlu da o yarışın bir tarafı. Ona da sahip çıkacağız. O da bedel ödedi” dedi.

Değişim tartışmalarına değinen Salıcı, “Ben seçimden 12 saat sonra değişim gerektiğine yönelik aydınlanma yaşayamayan bir arkadaşınızım. Belli arkadaşlarımız o aydınlanmayı hemen yaşadı. Ben bu aydınlanmanın önceden hazırlıklı olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Salıcı, konuşmasında İstanbul İl Başkanı adayı Özgür Çelik’i de eleştirdi ve “650 delegeyi etkilemek için İstanbul’un dört bir yanına bilboard yaptırmak israftır kardeşim” dedi.

Kongrede, her iki adayın ortak önergesiyle konuşmaların sona ermesine karar verildi. Kongreye saat 19.30’a kadar ara verildi.

Özgür Çelik: Bizim kavgamız kendi yol arkadaşlarımızla değil

Aranın ardından İl başkan adaylarından Özgür Çelik konuşmasına başladı.

Çelik, “Partimiz bugün içinde bulunduğu kongre süreçlerinden mutlaka güçlenerek çıkmak zorunda. Ülkemiz her zamankinden daha çok partimize ihtiyaç duyuyor. Bu kongreyi adaletin olmadığı, kurumların çürütüldüğü, sağlık ve eğitim sisteminin çöktüğü, yoksulluğun derinleştiği, çocukların yatağa aç girdiği, gençlerin geleceğini yurt dışında aradığı, kadınların sosyal yaşamdan dışlandığı, insanlığın ve doğanın tüm zenginliklerinin yalnızca sermayenin çıkarları için kullanıldığı, emeklilerin kimsesiz kaldık diye feryat ettikleri bir ortamda yapıyoruz” dedi.

“2023 seçimlerinin bir umut kırılması yarattığını biliyoruz” diyen Çelik, “Bilinmelidir ki, halkımız bu sonucu kabul etmedi. Özeleştiri vererek milyonlarla kucaklaşmalıyız. İstanbul İl Kongremizi tarihi bir dönüm noktası olarak görüyorum. Tarih buradan çıkacak iradeyi yazacak. İstanbul’dan yayılan umutla Türkiye’yi aydınlatmaya başlayacağız. Demokrasi, özgürlük, adalet, özgür üniversiteler için yoksullukla mücadele, doğa katliamlarına dur demek için biz varız. Umudu yeniden yeşertecek enerjimiz var. Her şeyden önce gençliğimiz var, gençliğimiz var, gençliğimiz var. Hep birlikte bunu başaracağız. İstanbul’u sadece il binasından yönetmeyeceğiz, bölge meclisleri kuracağız” ifadelerini kullandı.

 ‘Hedefimiz en az 30 belediyeyi kazanmak’

39 ilçe belediyesinden 30’unu kazanmayı hedeflediklerini söyleyen Çelik, “Örgüt yapımızı güçlendireceğiz. İlk 6 ayda 2 milyon seçmene, 2 yılda 4 milyon seçmene doğrudan temas edeceğiz. Öncelikli temas gruplarımız ekonomik krizden en fazla etkilenen ev kadınları olacak, küskün seçmenlerimiz olacak, ekonomik yıkımdan kaynaklı iktidara küsen seçmenlerimiz olacak, yoksul mahalleler olacak. Hedefimiz İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yeniden kazanmak. İlçelerde en az 30 belediyeyi kazanmak. Hedefimiz meclis çoğunluğunu kazanarak İBB’nin önündeki tüm engellemeleri kaldırmak” diye konuştu.

CHP Fatih İlçe Kongresi’nin iptal edildiğini hatırlatan Özgür Çelik, “Ön seçimi hep birlikte savunacağız. Parti için demokrasiyi güçlendirmenin öncüsü olacağız. Fatih ilçe kongresi hukuksuz bir biçimde iptal edildi. Bugün il kongresini 38 ilçeyle yapıyoruz. Tarih tekerrürden ibaret. Tarih 2017, İstanbul il kongresi 38 ilçeyle yapılmıştı. Ve o gün kongreye gidemeyen ilçe Bahçelievler’di” dedi.

Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu tartışma öznesi yapılmamalı

Parti içinde birlik mesajı veren Çelik, “Eleştirilerimiz olacak. Bu salondan el ele kol kola çıkacağız” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’nın billboard eleştirisine yanıt veren Çelik, afişlerin maliyetinin kendisini destekleyenler tarafından karşılandığı söyledi.

Kongre sürecinin adaylar üzerinden tartışıldığını belirten Çelik, “Bizim kavgamız kendi yol arkadaşlarımızla değil, bizim kavgamız bu bozuk düzenle, otoriter baskıcı yönetimle, Genel Başkanımız hakkında uyduruk davalar açanlarla, İl Başkanımız Sayın Kaftancıoğlu’na siyaset yasağı getirenlerle, Büyükşehir Belediye Başkanımıza siyaset yasağı getirmeye çalışanlarla. Kılıçdaroğlu, hepimizin genel başkanı. Seçim sürecinde Genel Başkanımız için en çok çalışan arkadaşlarınızdanım. Genel Başkanımız Adalet Yürüşü’nün öncüsü. Bu yürüyüşü tarih yazacak. Genel Başkanımızı kongre sürecinin öznesi haline getirilmeye çalışılmasını yanlış buluyorum. Aynı şekilde Büyükşehir Belediye Başkanımız’ın da tartışma öznesi yapılmasını yanlış buluyorum” şeklinde konuştu.

Canpolat çok sert 

Özgür Çelik’in ardından rakibi Cemal Canpolat kürsüye geldi. CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun yuhalanmasına tepki gösteren Canpolat, “CHP’nin geleneklerinin her gün biraz daha tartışıldığı bir dönem yaşıyoruz. Sayın Canan Kaftancıoğlu, sabah kongre açılışına geldiğinde, bir grup arkadaşımız tarafından yuhalattırılması, CHP geleneklerine uygun değildir. Onunla daha önce yarıştım benim rakibimdi, il başkanı olduğu sürede bir gün kamuoyunda bir tek eleştiride bulunmadım. Bu parti için 9,5 yıl hapisle cezalandırılmış, kendi çocukları hedef haline getirilen Canan Kaftancıoğlu’nun talimatla yuhalandırılmasını kınıyorum” dedi.

Değişim tartışmalarını eleştiren Canpolat, şunları söyledi:

“CHP’nin gelenekleri, tarihi 100 yıllık bir çınardır. CHP’nin genleri içinde değişim anlayışı vardır. Bu parti baraj altında da kaldı, iktidar da oldu. Bu dönem başka bir gelenekle karşı karşıyayız. Daha dün seçim olur olmaz, seçim daha bitmeden CHP’nin eleştiri-özeleştiri mekanizmasını çalıştırmasına fırsat vermeden, kapıda bakan olmak için bekleyenlerin, 4 gün sonra değişim diye ortaya çıkmalarını kabul edemez bu parti” diye konuştu.

Delegelere baskı kurmak için İBB’den amirler dolanıyor

Demokrasiden bahsediyorlar… Ben bu partinin 3 dönem ilçe başkanlığını yaptım. 2 dönem il başkanlığını yaptım. CHP’yi referandumda yüzde 52’ye çıkarmama rağmen, genel merkezde milletvekili koridorlarında dolaşmadım. Atanmak için el pençe divan durmadım. Atanmak için el pençe duranlar şimdi değişimden bahsediyor. Önce siz değişeceksiniz.”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu eleştiren Canpolat, “Hiç kimsenin İstanbul’da belediye başkanlığını almaya inanmadığı bir dönemde, Kadir Topbaş istifa ettiğinde o dönem Beylikdüzü Belediye Başkanımızı İstanbul’a belediye başkan adayı yaptım. O günden biz bunu gördük. Öyle kimse kendine pay çıkarmasın. Belediye başkanı olduktan sonra CHP örgütünü dışarıda bırakmayı kabul edemiyorum. CHP’lilerin başka partiler üzerinden işe girmesini içime sindiremiyorum. CHP’lilerin sadece ilçe seçimlerinde, mahalle seçimlerinde, delege seçimlerinde işe girdiğini sevinerek duyuyorum. CHP delegelerini sadece size oy vermek için işe aldığınız bir dönemi kabul edemiyorum. Sevgili delegeler, CHP’den istifa edip İYİ Parti üzerinden işe girme dönemi pazar gününden itibaren bitecektir” ifadelerini kullandı.

Cemal Canpolat, “Delegelere baskı kurmak için İBB’den amirler dolanıyor. Uyarıyorum sizi elinizi çekin delegenin üzerinden” sözleri dikkati çekti.

Canpolat’tan Soner Yalçın’a: Bu haberi yapan alçaktır

Cemal Canpolat Odatv’de kendisiyle ilgili haberlere de Soner Yalçın’ın adını vererek tepki gösterdi. Cemal Canpolat, “Benim hiçbir belediye başkanı ile bir çöp alışverişim yoktur. Olursa istifa ederim. Soner Yalçın’ın Odatv’sinden beni karalayan haber yapılıyor. Tuncay Özkan’la ilgili bir asansör haberi yapılıyor. Bu haberde Tuncay Özkan’ın yanındaki eski il başkanı Cemal Canpolat mı diyorlar. Bu haberi yapan alçaktır bunu ispatlamayan şerefsizdir. Bunların hepsini dava ettim. Biz konuşursak siz sokağa çıkamazsınız” diye konuştu.

Çelik ve Canpolat’ın konuşmasının ardından oylamaya geçildi.

‘Yalanlarında boğulsunlar’

İmamoğlu oyunu kullandıktan sonra Haliç Kongre Merkezi’nden ayrılırken Cemal Canpolat’ın “CHP’lilerin başka partiler üzerinden işe girmesini içime sindiremiyorum. CHP delegelerini sırf size oy vermeleri için işe aldığınız bir dönemi kabul edemiyorum” sözlerine ilişkin, “Çok çirkinleştiler, çok yalan konuştular. Yalanlarında boğulsunlar, biz tertemiz yürüyeceğiz” dedi.

Seçimi Özgür Çelik kazandı

Yapılan oylamanın ardından ‘değişimcilerin’ adayı Özgür Çelik, CHP İstanbul İl Başkanı oldu. Oylamada Özgür Çelik 342 oy alırken Cemal Canpolat ise 310 oy aldı. Özgür Çelik’in kazanmasının ardından salonda “Her şey çok güzel olacak” sloganları atıldı. Çelik’i ilk tebrik eden isim Ekrem İmamoğlu oldu. Seçimlere blok liste ile girildiği için İstanbul’un  genel kurultaya göndereceği 196 delegenin  kesin olmayan sonuçlara göre tamamına yakınını da Özgür Çelik’in listesi kazandı. Ancak Özgür Çelik’in listesinde il delegeleri homojen bir yapıda değil. Delege listesi Ekrem İmamoğlu’nun yanı sıra CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak’ın da ciddi bir ağırlığı bulunuyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.