Rembrandt’ın yıllar sonra bulunan tablosu açık artırmaya çıkıyor

Hollanda'nın resimdeki Altın Çağı'nın en önemli temsilcilerinden Rembrandt'ın varlığı yeni keşfedilen bir tablosu açık artırmaya çıkarılıyor. Sothesby's'deki müzayedede yeni alıcısını bulacak olan tablo için biçilen değer yaklaşık 20 milyon dolar.

Kültür Sanat 9 Ekim 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Dünyanın en tanınan ressamlarından biri olan Rembrandt’a ait bir tablo açık artırmaya çıkarılıyor. Sıradanmış gibi görülen bu haberin arkasında ise önemli ayrıntılar yer alıyor. Hollanda’nın siyaset, ekonomi ve sanatının altın çağını yaşadığı 17. yüzyılda çok sayıda başyapıt ortaya koyan ressamın daha önce varlığı hiç bilinmeyen bir tablosu yakın zamanda ortaya çıkarılmıştı. Bir gece sahnesi tasviri olan tablo şimdi yeni sahibini bulmak için müzayedeye çıkıyor. 1955 yılında Hollandalı koleksiyoncu Johannes Carel Hendrik Heldring tarafından satın alınan eser Heldring’in 1962’deki ölümüne yakın bir tarihte ortadan kaybolmuştu. Sonrasında yeniden gün yüzüne çıkan eseri bu kez de Heldring’in eşi, 1985 yılında Christie’s Amsterdam’a açık artırmada yer alması için göndermişti.

Rembrandt’a ait tablo kaybolmuştu

Sothesby’s’nin Londra merkezinde aralık ayında gerçekleşecek olan açık artırmada satışa sunulacak olan tablonun orijinal olup olmadığı 18 ay süren inceleme sonucu belli oldu. Amsterdam’da 18 ay boyunca incelenen tablonun Hollandalı ressam Rembrandt’a ait orijinal bir tablo olduğu bu detaylı çalışma sonucu ortaya çıkarıldı. Ancak bu detaylı araştırma öncesi tablonun bulunması da oldukça ilginç bir hikâye. Düzenlenen bir müzayedede tabloyu yaklaşık bir milyon dolara satın alan bir koleksiyoner, eserin gerçekten Hollandalı ünlü ressama ait olup olmadığını tespit etmek adına uzman mercilere başvurma kararı alır.

Amsterdam’da 18 ay süren detaylı araştırmanın sonucunda tablonun orijinal olmasının yanı sıra yaklaşık 70 yıldır kayıp olduğu da belirlendi. Bir nevi yeniden keşfedilen tablo, sanat camiasında heyecan yarattı. Şimdi bu tarihi eser niteliği taşıyan Rembrandt’a ait tablo yeni sahibini bulmak için 6 Aralık’ta Londra’daki Sothesby’s müzayede evinde satışa sunulacak.

Picasso'nun ilham perisi 120 milyon dolara açık artırmadaPicasso’nun ilham perisi 120 milyon dolara açık artırmada

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.