National Gallery’ye inadından vazgeçmesi için baskı var

Dünyanın en önemli sanat koleksiyonlarından birini barındıran Londra'daki National Gallery yıllardır devam ettirdiği 1900 yılından sonra üretilen tabloları sergilememe prensibinden vazgeçmesi için baskıyla karşı karşıya.

Kültür Sanat 11 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
National Gallery, Londra'nın en çok ziyaret edilen müzelerinden biri.

Leonardo da Vinci, Jan van Eyck,  Sandro Boticelli, Rafaello, Titan, Rembrandt, Johannes Vermeer ve daha nicesi. Sanat tarihinde önemli yere sahip ressamların başyapıtlarına ev sahipliği yapan Londra’daki National Gallery için çağrı var. 1900 yılından sonra üretilen hiçbir tabloyu sergilememe prensibi olan müzenin bu kararını değiştirmesi gerektiğini savunan sanat eleştirmeni Julian Spalding kurumun inadından vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

‘National Gallery yönetimi resmi öldürüyor’

Sheffield, Manchester ve Glasgow’daki kamu koleksiyonlarının başında bulunan Julian Spalding National Gallery’nin bu yılki iki yüzüncü yıldönümünde David Hockney ve diğer büyük sanatçıların resimlerini eski ustaların yanına asarak resim sanatını yeniden canlandırabileceğini savundu. Zira Spalding’e göre müzelerin bu gibi tutumları resmi sanatın büyük bir formu olmaktan çıkardığı görüşünde.

Trafalgar Meydanı’ndaki National Gallery Londra’nın en önemli simgelerinden biri.

Guardian gazetesine bir demeç vere Julian Spalding, National Gallery yönetimine doğrudan meydan okuduğunu söyledi. Sanat eleştirmeni Spalding “Bu konuda çok tutkulu hissediyorum. İki yüzüncü yıldönümü bunu yapmak için harika bir fırsat. İki yüz yıl sonra her resim 300 yaşın üzerinde olacak… Bu korkunç fosili yaratıyorlar” dedi.

Julian Spalding geçen hafta National Gallery direktörü Gabriele Finaldi’ye gönderdiği bir mektupta Tate Modern ile yaptığı anlaşmayı da eleştirdi. Anlaşmaya göre Tate Modern, National Gallery’nin 1900 sonrasına ait koleksiyonundan eserlere ev sahipliği yapacaktı. “Resim o zaman büyük bir sanat formu olarak ölmüş gibiydi. Olan şey bu değildi. Elbette Picasso ve Matisse ve diğerleri tarafından zamanımız için zekice yeniden keşfedildi.” Buna benzer bir uygulama Paris’teki Louvre Müzesi ve Orsay Müzesi arasında da mevcut.

Art Basel'e 22'si ilk kez, toplamda 287 galeri katılacakArt Basel’e 22’si ilk kez, toplamda 287 galeri katılacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.