Erdoğan Hamas ile esir müzakeresinde

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Hamas'ın savaşın ilk günü esir aldığı İsraillileri iade etmesi için diplomatik yollar arayanlar arasına girdi. Daha önce Katar'ın böyle bir girişimi olmuştu ancak bu müzakerelerden henüz net bir sonuç alınamadı.

Dünya 12 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Hamas ve İsrail arasında yaşanan savaşa karşı dünya harekete geçti. Dört bir koldan çeşitli alanlarda görüşmeler yapılıyor. Bir tarafta ABD ve Mısır, Gazze’ye insani koridorun açılmasını ele alıyor, diğer yanda en azından Çin medyasına göre Katar, esir takası için devreye girdi. Savaşın başından beri taraflara itidal çağrısı yaparak taraf tutmaktan kaçınan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da rehineler için harekete geçtiği iddia edildi.

Savaşın ilk günü İsrail’i gafil avlayan Hamas yüzlerce İsrailliyi ve hatta o sırada bölgede olma şanssızlığında bulunan yabancı uyruklu kişileri esir aldı. Başta bu esirlerin İsrail’de hapiste tutulan Filistinlilere karşı alındığı düşünülse de bir noktada Hamas, ‘Gazze’ye açılan her ateşte bir İsrailli esiri infaz edeceğini’ duyurdu. Ayrıca savaşın devam etmesi halinde de herhangi bir rehin takasının görüşülmeyeceği belirtildi.

Cephede tablo bu şekilde olurken Habertürk’ün haberinde ‘bölgede gerginliğin daha da büyümemesi için’ açıklamalarda bulunan Erdoğan’ın rehineler için müzakere sürecinin yürütülmesi talimatı verdiği’ belirtildi. NTV ise konuya ilişkin haberinde, “Erdoğan’ın Hamaslı yetkililer ile Ankara’da görüşmeler yaptığı öğrenildi” denildi.

Daha sonra TRT Haber de Habertürk ve NTV’ye katılarak Erdoğan’ın rehine müzakeresi haberini yayına aldı. Haberde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla, devletin ilgili kurumları bu süreci yönetiyor” ifadelerine yer verildi.

Sabah’ın haberine göre Hamas bir kadın ve iki çocuğu olmak üzere üç kişiyi serbest bıraktı. Bu haberin Erdoğan’ın esir müzakereleri yaptığı haberinin ardından gelmesi dikkat çekti ve bazı kesimler Hamas’ın bu kararında Erdoğan’ın etkisinin olup olmadığı sorusunu dile getirdi.

Savaşın başından beri yumuşak tavrını korusa da dün İsrail’e yönelik sert eleştirilerde bulunan Erdoğan, “Gazze’deki masumların hiçbir ayrım gözetilmeden sürekli bombardımana maruz bırakılarak katledilmelerini de asla kabul etmiyoruz. Bir şehrin suyunu, elektriğini, giriş çıkışlarını kesip, altyapısını çökerterek, camisinden kilisesine tüm ibadethanelerini, okullarını yıkarak, insanların en temel insani ihtiyaçlarına erişmesini engelleyerek, velhasıl her türlü utanç verici yöntemle yürütülen bir çatışma savaş değil, katliamdır” diyerek İsrail’in şu anda uyguladığı yöntemi tasvip etmediğini vurguladı.

İsrail Gazze’ye elektriği tamamen kesti. İlerleyen günlerde Gazze’ye yönelik kara operasyonuna başlayacağı yönünde de bazı iddialar bulunuyor. Erdoğan, “Sivil yerleşimleri bombalamak, sivil insanları kasten öldürmek, üstelik bütün bunları maharet gibi sunmaya kalkmak devlet değil ancak örgüt refleksi olabilir. İsrail devlet gibi değil örgüt gibi davranırsa sonunda örgüt gibi muamele görmeye başlayacağını unutmamalıdır” diyerek İsrail’in bir terör örgütü gibi değil devlet gibi davranması gerektiğini söyledi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.