Hamas’ın 7 Ekim saldırılarına ilişkin tecavüz raporu: İkna edici bilgiler var

BM 7 Ekim'de Hamas tarafından alıkonan ve Gazze'de tutulan rehinelerin tecavüz ve işkence dahil cinsel şiddete maruz kaldığına dair "ikna edici bilgiler" olduğunu raporladı. Rapora İsrail'den övgü, Hamas'tan yalanlama geldi.

Dünya 5 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Hamas öncülüğündeki Filistinli örgütlerin 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırılarla başlayan savaşta beş ay geride kaldı. Bir Birleşmiş Milletler (BM) ekibi bu saldırılarda esir alınan İsraillilerin durumuna ilişkin çarpıcı bir rapora imza attı.

Raporda Gazze’de rehin tutulan 200’den fazla İsrailli esirin tecavüz ve işkence dahil cinsel istismara uğramış olabileceği bu yönde ikna edici bilgilerin olduğu ileri sürüldü.

BM ekibi “tecavüz ve işkence; zalimane, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele dahil rehinelere cinsel şiddet uygulandığına dair net ve ikna edici bilgiler olduğunu” söyledi. “Hâlâ esaret altında tutulanlara karşı bu şiddetin sürebileceğine inanmak için makul nedenler bulunduğu” da belirtildi.

İsrail Dışişleri’nden BMGK’ya: Hamas’ı terör örgütü olarak kabul edin

İsrail Dışişleri Bakanlığı “Hamas’ın cinsel suç işlediğinin kesin olarak kabul edilmesini ” memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat “BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) şimdi Hamas’ı terör örgütü kabul etmesi ve örgüte uluslararası yaptırım uygulaması gerekiyor” dedi.

İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan ise BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayı paylaşarak rapora atıfta bulundu. Erdan paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Hamas’ın cinsel zulmüne ilişkin yürek parçalayıcı görüntüleri BM’de paylaşmıştım. BM Büyükelçileri artık tecavüz ve cinsel şiddet olaylarını bilmediklerini iddia edemez. Kayıtsız kalanlar Hamas’ın suçlarına ortaktır.”

BM raporunda “Misyon ekibi 7 Ekim saldırıları sırasında çatışmaya bağlı cinsel şiddetin birden fazla yerde meydana geldiğine inanmak için makul gerekçeler olduğunu tespit etti” dendi. Rapora göre bunlar en az üç ayrı bölgede gerçekleşti: Nova müzik festivali alanı ve çevresi, takip eden çevre yolu ve Re’im kibbutzu.

Hamas’tan yalanlama: Sahte iddialar

Hamas ise 7 Ekim’deki “operasyon”da silahlı militanlarının kadınlara cinsel saldırıda bulunduğunu reddetti. Örgütten yapılan açıklamada rapor için “sahte iddialar” dendi.

Örgüt yaptığı açıklamada Patten’in raporunun “olayın kurbanları olarak adlandırdığı kişilerin herhangi bir ifadesini içermediğini” söyledi.

Birçok ülkenin terör listesinde yer alan Hamas’ın uyguladığı öne sürülen cinsel şiddetin raporları 7 Ekim’den kısa süre sonra ortaya çıkmaya başladı ve istikrarlı bir şekilde birikti.

BM’nin İsrail ziyareti

BM ekibi 29 Ocak-14 Şubat’ta İsrail’i ziyaret etti. Ekip Çatışma Bölgelerinde Cinsel Şiddet Özel Temsilcisi Pramila Patten’in dokuz uzmanla yürüttüğü misyonun doğası gereği soruşturma amaçlı olmadığını, iddiaları toplamak ve doğrulamak için çalıştığını söyledi.

Patten İsrail temsilcileriyle 33 toplantı yapıldığını ve beş binden fazla görüntünün yanı sıra 50 saatlik video çekimlerinin incelendiğini de söyledi. Raporda “kurbanları öne çıkmaya teşvik etmelerine rağmen” ekibin hiçbiriyle röportaj yapamadığı belirtildi.

Raporda rahminin yırtıldığı ve fetüsünün bıçaklandığı bildirilen hamile bir kadın vakası dahil bazı tecavüz ve cinsel şiddet iddialarının “asılsız” olduğu açıklandı. BM sınırlı görüntüler nedeniyle diğer raporların doğrulanamadığını söyledi.

Filistinlilere yönelik cinsel şiddet: İsrail bu kısmı reddetti

BM raporunda İsrail’in gözaltındaki Filistinlilere cinsel şiddet uyguladığı, 7 Ekim’den sonra ev baskınlarında,  kontrol noktalarında “mahrem bölgelere istenmeyen dokunuşlar” ve “uzun süreli çıplak bırakma” dahil çeşitli uygulamalara giriştiği bilgisi de yer aldı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı raporun bu bölümünü reddetti. Haiat “Bu, Hamas tarafından işlenen ve işlenmeye devam eden korkunç suçlar ile İsrail ve İsraillilere karşı yapılan kötü niyetli ve temelsiz iddialar arasında bir denklik yaratmayı amaçlayan alaycı ve kasıtlı bir Filistin manevrasıdır” dedi.

İsrail daha önce bağımsız BM uzmanlarından oluşan bir panel tarafından yapılan benzer iddiaları “alçakça ve asılsız” diyerek reddetmişti. Tel Aviv BM’nin 7 Ekim saldırılarına verdiği tepkiyi eleştiriyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise 2023 sonunda yaptığı bir açıklamada 7 Ekim’de işlendiği iddia edilen cinsel şiddetin “güçlü şekilde soruşturulması ve kovuşturulması gerektiğini” ifade etmişti.

Bu arada İsrail Dışişleri Bakanı Yisrail Katz ülkenin BM Büyükelçisi Gilad Erdan’ı istişare için geri çağırarak BM’yi “toplu tecavüzlerle ilgili raporu susturma girişimi” ile suçlamıştı.

BM’den yanıt hızlı geldi geldi

BM Sözcüsü Stephane Dujarric İsrail Dışişleri Bakanı’nın bu suçlamalarına yanıt olarak “Çatışma Bölgelerinde Cinsel Şiddet Özel Temsilcisi Pramila Patten’ın yürüttüğü çalışma eksiksiz ve hızlı bir şekilde yapıldı. Genel Sekreter hiçbir şekilde raporun ‘gizli’ kalmasını sağlayacak bir şey yapmadı” dedi.

Patten de İsrail’in BM insan hakları direktörü ve Filistin toprakları ve İsrail’le ilgili Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu’na ihlallere ilişkin tam teşekküllü soruşturmalar yürütmek üzere erişim izni verme tavsiyesinde bulundu.

İsrail ordusu: Hamas'ın en büyük tünelini imha ettikİsrail ordusu: Hamas’ın en büyük tünelini imha ettik

Zaman ilerliyor, ateşkes ilerlemiyor: Katar ve Mısır Hamas'ı, ABD İsrail'i sıkıştırıyorZaman ilerliyor, ateşkes ilerlemiyor: Katar ve Mısır Hamas’ı, ABD İsrail’i sıkıştırıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.