Hükümet doların ipini salmaya başladı, 22 lirayı gördü
Ekonomide ortodoks politikalara dönüşte önemli kararları ardı ardına devreye alan Merkez Bankası bir adım daha atarak, her ay yayınladığı piyasa katılımcıları anket listesini güncellediğini açıkladı. Merkez'in kişilerle değil artık kurumlarla yapacağı ilk anket 20 Ekim'de yayınlanacak.
Ekonomiyi uçuruma sürükleyen heterodoks yaklaşımlardan koparak ortodoks politikalara dönüş için önemli kararları ardı ardına devreye alan Merkez Bankası (TCMB) olumlu bir adım daha attı. TCMB’den yapılan duyuruya göre, her ay yaklaşık 40 piyasa katılımcısıyla gerçekleştirilen ankete güncelleme geliyor. Her yıl bu dönem yenilenen katılımcılar artık kişiler değil, kurumlar olacak. Bu kararın alınmasının nedeninin bireysel katılımda sorulara yanıt verirken bazı teknik hataların yapılması ya da ankete dönülmemesi olduğu belirtiliyor. En son eylül ayında yapılan anketi 21’i bankalardan, 8’i banka dışı finansal sektörden olmak üzere finans sektöründen 29 kişi, reel sektörden 4 kişi ve profesyonel olarak tanımlanan sektör uzmanı 8 kişi yanıtlamıştı.
TCMB’den yapılan duyuruda da finansal ve reel sektördeki karar alıcı ve uzman kişilerin, çeşitli makroekonomik değişkenlerle ilgili beklentilerinin izlenmesine yönelik olarak uygulanan anketin katılımcı listesinin, anketin temsil gücünün artırılması amacıyla güncellenmesine karar verildiği belirtildi.
TCMB, katılım sürekliliğinin sağlanabilmesi için sadece kurumsal katılımcılara yer verildiğini ve kurumların belirlenmesinde; bankalar için aktif büyüklüğü, aracı kurumlar için aktif/portföy büyüklükleri, yurt dışı yerleşik bankalar için Türkiye’deki portföy yatırım büyüklüğü, finansal kesim dışındaki firmalar için ise sektör seviyesinde aktif/ciro büyüklüklerinin nesnel kriterler olarak esas alındığını belirtti.
Yeni katılımcı listesi ile ilk anket çalışması bu ay gerçekleştirilecek. Güncelleme sonrası ilk sonuçlar ise 20 Ekim’de yayımlanacak.
TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın ilk enflasyon sunumuyla gerçekçi hedefler açıklaması kurumun 18 Ağustos’ta yayınladığı piyasa katılımcıları anketine de yansımış ve tahminlerde rekor düzeltme yaşanmıştı. Buna göre katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 43,82 iken ağustos ayında 15,64 puan artışla yüzde 59,46’ya çıkmış, 12 ay sonrası enflasyon beklentisi de bir önceki ankete göre 8,8 puan artışla rekor kırmıştı.
Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 28,46 TL iken, bu anket döneminde 29,82 TL olarak tahmin edilmişti. Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 18,94 iken, bu anket döneminde yüzde 19,34 olmuştu.
Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, X hesabından yaptığı paylaşımda kararı Merkez Bankası’nın itibarını artıracak doğru bir adım olarak tanımlayarak tebrik ettiğini bildirdi ve ekledi: Bilimin süzgecinden geçmiş makul önerilere kulak veren kurumları özlemişiz.
Merkez Bankasının itibarını artıracak doğru bir adım. Tebrik ediyorum. https://t.co/34Oloi90dS
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) October 11, 2023