Fitch’ten Merkez’le uyumlu enflasyon tahmini

Fitch, Türkiye'de enflasyon oranının bu yıl sonunda yüzde 65 olmasını, 2024 sonunda ise yüzde 38'e inmesini beklediğini açıkladı. Merkez Bankası da kasımda enflasyon tahminini yüzde 58'den 65'e, 2024 yılı içinse yüzde 33'ten 36'ya yükseltmişti.

Ekonomi 9 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Fitch'e göre Türkiye ekonomisi bu yıl yüzde 4,1, gelecek yıl ise yüzde 2,5 seviyesinde büyüyecek.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’de enflasyon oranının bu yıl sonunda yüzde 65 olmasını, 2024 sonunda ise yüzde 38’e inmesini beklediğini açıkladı. Merkez Bankası da kasım başında yayınladığı yılın son enflasyon raporunda jeopolitik riskler ve yaşanan birçok şok nedeniyle enflasyon tahminlerini 2023 sonu için yüzde 58’den yüzde 65’e, 2024 sonu için yüzde 33’ten yüzde 36’ya yükselttiğini açıklamıştı.

Merkez Bankası bu yıl için gerçekçi, gelecek yıl için iyimser, enflasyon tahminleri arttıMerkez Bankası bu yıl için gerçekçi, gelecek yıl için iyimser, enflasyon tahminleri arttı

‘Türkiye ekonomisi bu yıl yüzde 4,1 büyüyecek’

Kuruluşun “Küresel Ekonomik Görünüm” raporunda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,1, gelecek yıl ise yüzde 2,5 seviyesinde büyüme göstermesinin beklendiği aktarıldı.

Raporda, küresel ekonominin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yüzde 2,5’ten yüzde 2,9 seviyesine çıkarıldığı belirtilirken, gelecek sene ise dünya ekonomisinin büyümesinin yüzde 2,1’e gerilemesinin beklendiği kaydedildi. Raporda, parasal sıkılaştırmanın etkilerinin gelecek dönemde hissedilmesinin beklendiği, Çin’deki konut sektörü sorunları ve Euro Bölgesi’ndeki duraklamanın 2024 yılında küresel büyüme üzerinde yansımalarının görülebileceği belirtildi.

Ayrıca raporda, ABD ekonomisinin 2023 sonunda yüzde 2,4, gelecek sene ise yüzde 1,2 seviyesinde büyüyeceği beklentisine yer verildi. Fitch Ratings’in raporunda, Çin ekonomisin bu yıl sonunda yüzde 5,3, gelecek yıl ise yüzde 4,6 oranında büyüme kaydetmesinin öngörüldüğü kaydedildi.

Avrupa Birliği (AB) ekonomisinin 2023’te yüzde 0,5, gelecek yıl 0,7 seviyesinde büyüme kaydetmesinin beklendiği belirtilen raporda, İngiltere ekonomisinin ise bu yıl yüzde 0,5, 2024 yılında 0,3 büyüyeceği öngörüsü yer aldı.

Gelişmekte olan ekonomilerin büyümesinin bu yıl yüzde 4,6, gelecek yıl ise yüzde 3,9 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği bildirildi.

Tüketim yavaşladı, büyüme alarm verdiTüketim yavaşladı, büyüme alarm verdi

Fitch Ratings, gözünü üzerimizden ayırmayacakFitch Ratings, gözünü üzerimizden ayırmayacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.