ABD Dışişleri Bakanı Blinken İstanbul’da

ABD Dışişleri Bakanı Blinken üç ay önce patlak veren Gazze'deki savaşın başlangıcından bu yana dördüncü Ortadoğu turuna Türkiye'den başladı.

Dünya 5 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmek üzere İstanbul'a geldi. / Fotoğraf: AA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmek üzere İstanbul’a geldi. Blinken ve beraberindeki heyeti İstanbul’a getiren uçak, saat 19.10’da İstanbul Havalimanı’na indi.

Blinken’ı havalimanında Dışişleri Bakanlığı Amerika’dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Julie Eadeh, İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amiri İlker Haktankaçmaz ve diğer yetkililer karşıladı.

Dışişleri Bakanı Fidan ile ABD’li mevkidaşı arasında yarın İstanbul’da yapılacak görüşmelerde İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, bölgesel meseleler ve ikili ilişkilerin ele alınacağı tahmin ediliyor.

Hakan Fidan’la görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir araya geleceği düşünülen ABD’li bakanın günün ilerleyen saatlerinde Yunanistan’a uçması bekleniyor.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Hamas Politbüro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri’nin öldürüldüğü suikasttan sonra Tel Aviv ziyaretini erteleyen Blinken’ın dördüncü Ortadoğu turuna İsrail’den başlaması planlanıyordu. Son takvime göre bakanın pazartesi günü İsrail’e varması planlanıyor.

Blinken rota değiştirdi, Türkiye'ye geliyorBlinken rota değiştirdi, Türkiye’ye geliyor

Kırmızı boyayla protesto edilmişti

ABD’de bir grup Filistin destekçisi aktivist perşembe günü Dışişleri Bakanı Blinken’ın evinin önünde protesto düzenlemiş, aktivistler evinden ayrılan Blinken’in aracına kırmızı boya fırlatmıştı. Göstericiler Blinken’ın Virginia eyaletinin McLean semtindeki konutunun karşısına da kendisine benzeyen, elleri kana bulanmış bir mumya da bırakmıştı.

Konvoy eşliğinde evinden ayrılan Blinken’a “Utanmalısın” diye bağıran protestocular Filistin bayraklarıyla aracın ardından bir süre koşmuştu. Aktivistler Blinken’ın evinin önüne döktükleri kırmızı boyalarla da kan görüntüsü oluşturmuştu. Ellerindeki tencere ve tavaları birbirine vurarak dikkat çekmeye çalışan göstericiler Blinken’a “Gazze’de ölümleri durdur,” “Savaş suçlusu” diye bağırmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’a kırmızı boyalı protestoABD Dışişleri Bakanı Blinken’a kırmızı boyalı protesto

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.