Fransa’nın kâbusu tahta kuruları mecliste gerilimi yükseltti

Fransa'nın kâbusuna dönüşen tahta kuruları, meclisin de gündemindeydi. Hem iktidar hem muhalefet farklı çözümler öneriyor, muhalefet ise iktidarın önlem almakta çok geciktiğini savunuyor.

Dünya 13 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Yatağınızda, yastığınızın altında, otobüs koltuğunuzda ya da kıyafetlerinizin içinde olabilirler. Fransa haftalardır tarihinin en büyük tahta kurusu istilalarından bir tanesi ile boğuşuyor. Sayıları her gün artarken, konu meclise kadar geldi.

Geçtiğimiz hafta, İktidar partisi Renaissance’ın Meclis Grubu Başkanı Sylvain Maillard durumu ‘felaket’ olarak tanımladı ve konunun ‘partisinin önceliklerinden biri’ olduğunu ifade etti. Maillard, aralık ayında tahta kuruları ile mücadele etmek ve istilanın ‘halk sağlığına tehlike’ olarak tanınması için bir kanun teklifi sunacaklarını ekledi.

Ana muhalefet partisi Boyun Eğmeyen Fransa (La France İnsoumise) meclis grubu başkanı Mathide Panot ise hükümete karşı sert bir çıkış yaptı. Yıllardır konuyu mecliste gündeme getirdiğini iddia eden Panot, Başbakan Elisabeth Borne’a bir şişe içinde taşıdığı tahta kurularını göstererek “Harekete geçmeniz için böceklerin Elize sarayı’na mı girmesi gerekiyordu?” diye sordu.

Boyun Eğmeyen Fransa (La France İnsoumise) Meclis grubu başkanı Mathilde Panot, başbakan Elizabeth Borne’a elindeki tahta kurusu dolu şişeyi gösteriyor.

Tahta kurularına karşı bir ilaçlama daire başına beş yüz ila bin euro(29 bin 222 TL) tutuyor. Kiralık dairelerde ise ücreti kiracılar ödüyor. Hükümet, ödemenin sigorta şirketleri tarafından yapılmasını çözüm olarak sunsa da, muhalefet bunun sigorta ücretlerini arttıracağını savunuyor. Boyun eğmeyen Fransa milletvekilleri, bu hizmetin devlet tarafından verilmesi için Meclise kanun teklifi sunmaya hazırlanıyor.

Tahta kuruları neden çoğaldı ?

Dört ila yedi milimetre boyundaki bu böcekler, bit ve pirelerin aksine göz ile görülür. Sayılarını tam olarak vermek zor, ancak Fransız parazit ilaçları sendikasının verilerine göre, 2022 yazı ve 2023 yazı arasında ilaçlama sayıları yüzde 65 arttı. Bu artışın sebeplerinden bir tanesinin sıcak hava dalgaları ve yazın boş bırakılan evlerin olduğu öne sürülüyor. Tahta kuruları hastalık taşımıyor, ancak ısırıkları kaşıntı ve alerjiye yol açabiliyor.

Özellikle Paris ve civarında sıkça görülseler de, tahta kuruları tüm Fransa’nın kabusu olmaya devam ediyor. Son iki haftada beş okul istila nedeniyle kapatıldı. Ülke genelinde bir çok öğretmen işe gitmeyi reddediyor. Tahta kurularına son zamanlarda toplu taşıma araçlarında da sıkça rastlanıyor. Bazı tren yolcuları biletlerinin paralarını geri alırken, birçok tren görevlisi kötü çalışma koşullarının altını çiziyor.

Konu ile ilgili bakanların bugün toplanması bekleniyor.

Aliyev'den Fransa çıkışı: Yeni çatışma olursa sebebi FransaAliyev’den Fransa çıkışı: Yeni çatışma olursa sebebi Fransa

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.