Merhaba Almanya… ‘Bizim çocuklar’ vizeyi Letonya’dan aldı

Türkiye, tarihinde kendi sahasında hiç yenemediği Letonya'yı Yunus Akgün, Cenk Tosun'un iki ve Kerem Aktürkoğlu'nun golleriyle 4-0 yendi ve Almanya'da yapılacak Euro 2024'e katılmaya hak kazandı.

Spor 15 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Fotoaltı: Galler'in Hırvatistan'ı yenmesiyle A Milli Takım grubu lider bitirmek için avantaj yakaladı.

Vincenzo Montella yönetimindeki A Milli Takım, Hırvatistan deplasmanının ardından Almanya vizesini garantilemek için Letonya karşısına çıktı ve sahadan çok net bir galibiyetle ayrıldı, Euro 2024’e de doğrudan katılma hakkını elde etti.

Konya’daki mücadele öncesi ilk 11’de Hırvatistan maçına göre tek değişiklik vardı. İtalyan teknik direktör sadece İrfan Can Kahveci yerine Yunus Akgün’ü 11’e yazmıştı. Montella, maç öncesi açıklamalarında taraftara sakin kalma çağrısı yapıyor ve maçın zorlu geçeceği konusunda uyarıyordu.

Letonya karşılaşmaya topun arkasında durarak dirençli şekilde başladı. Milliler net pozisyon üretmekte son derece zorlandı. Çoğunlukla topun sahibi olan Milliler, 21. dakikada Yunus Akgün’le ağları havalandırdı. Ancak gol öncesinde Hakan Çalhanoğlu ofsayt pozisyonundayken topun çarpması sonrası VAR incelemesiyle ofsayt kararı verildi. Maç 0-0 devam etti. 30. dakika sonrası Millilerin baskısındaki yoğunluk arttı. Ancak bu yoğunluk golü getirmedi. Abdülkerim Bardakcı’nın 36. dakikadaki kafa vuruşu direkten döndü. Devre 0-0 bitti.

İkinci yarıya Zeki Çelik-Ferdi Kadıoğlu değişikliğiyle giren A Milli Takım adına bir şey değişmedi. Letonya arkada beklerken kırmızı-beyazlılar pozisyon aradı. 58. dakikada ceza alanı içine gelen ortayı çok şık kontrol etti, olağanüstü bir vuruşla topu ağlara göndermeyi başardı.

Golün ardından bu kez topun arkasına geçen taraf Türkiye oldu. Letonya etkili gelmeye başladı. 62. dakikada Salih Özcan rakibin topunu çizgiden çıkardı. 77. dakikadaysa yine Letonya atağında bu kez top direkten döndü ve uzaklaştıran isim İsmail Yüksek oldu. Millileri rahatlatan dakikaysa 83’tü. Samet Akaydin şık bir çalımla topu kurtarıp sol ayağıyla ortayı yaptı. Barış Alper Yılmaz yerine oyuna dahil olan deneyimli forvet Cenk Tosun kafa vuruşunu yaptı ve skor 2-0 oldu.

Ancak Milliler bu golün ardından da durmadı. Oyuna sonradan giren bir diğer isim Yusuf Sarı, topu taşıdı ve Kerem Aktürkoğlu’na bıraktı. Kerem, bu ikramı geri çevirmedi ve topu 3. kez Letonya ağlarına bırakarak Almanya biletini cebe koydu.

Maça noktayı koyan gol bu değildi. İyice açılan ve risk alan Letonya’ya karşı bu durumu değerlendiren A Milli Takım İsmail Yüksek’le çıktı. İsmail’in servisinde Cenk Tosun topu boş ağlara yolladı ve durum 4-0’a geldi. Bu gol aynı zamanda maçın sonucunu belirledi. Türkiye grupta puanını 16’ya yükselterek Hırvatistan’ın Galler’e 2-1 yenildiği gecede liderliğini perçinledi. A Milli Takım Galler deplasmanında 1 puan alması halinde grup lideri olarak Avrupa Şampiyonası’na katılmaya hak kazanacak.

“Gurur duyuyorum”

Maçın ardından açıklamalarda bulunan İtalyan teknik direktör Vincenzo Montella “Türkiye’nin hocası olmaktan gurur duyuyorum. Futbolcularımız bu hafta her şeyini bana teslim etti,. Onların hocası olmaktan gururluyum. Bu galibiyetten mutluyum. Almanya’ya gitmek de beni aşırı gururlandırıyor. Şimdi birincilik için mücadelemizi verebiliriz” dedi. Montella sözlerine “Hoca olarak iletişim konusunda geliştiğimi hissediyorum. Daha iyi bir noktaya geldim. Bir birliktelik yakaladık ve sonucu futbolcular aldı” diyerek devam etti.

İtalyan, şu an dünyanın en mutlu teknik direktörü olduğunu belirterek Euro 2024 için “En iyi şekilde hazırlanacağız. Euro 2024’te en iyisini yapmak istiyoruz. Coşkulu, mutlu olacağız. Hepimiz hak ettik. Önümüzdeki günlerde Avrupa Şampiyonası’na hazırlanacağız” dedi. Montella ayrıca Abdülkerim’i överek “Abdülkerim Bardakçı iki maçtır mükemmel performans gösterdi. Golü eksikti, şanssızlık yaşadı” dedi. Montella İsmail’in performansını atlamadı: “İki farklı rakibe karşı iki farklı maç oynadık ve İsmail ikisinde de muazzam oynadı.”

Montella A Milli Takım’ın 6. kez katılacağı Avrupa Futbol Şampiyonası’na ilk yabancı antrenör olacak. Daha önce Fatih Terim 3 kez, Mustafa Denizli ve Şenol Güneş 1’er kez A Milli Takım’ın başında Avrupa Şampiyonası’na gitmişlerdi.

“İçeride horon var”

Maçın ardından konuşan isimlerden kaleci Uğurcan Çakır ise “İçeride horon var, her şey var. Hırvatistan maçı bize çok büyük özgüven sağladı. Sezona istediğim gibi başlayamadım ama ekstra çalışmalarla toparladım. Burası çok onurlu bir yer. Oynamak veya oynamamak önemli değil. Oynayan zaten ülkesine yardım etmek istiyor. Takımıma yardım ettiysem ne mutlu. Ülkemize armağan olsun” dedi.

Takım kaptanı Hakan Çalhanoğlu takımda eksikler olmasına rağmen iyi bir durumda olduklarını vurgulayarak “Almanya’da ev sahibi olacağız. Ben oradan geldiğim için biliyorum, hissedebiliyorum. Sevindiğim turnuvaya rahat katılmamız. Bu iyi bir takım olduğumuzu gösteriyor. Daha da iyi olabiliriz. Son bir haftada çok iyi çalıştık, bunu da sahada gördünüz. İnşallah ülkemizi en iyi şekilde temsil ederiz.” dedi. Hakan ayrıca “Mutluyuz. Hırvatistan maçından iki gün sonra yine sahaya çıkmak kolay değildi. Vincenzo Montella, bizi çok iyi hazırladı. Kenetlendik, dışarıdan gelenleri dinlemedik ve kendi aramızda çözmeye çalıştık.” dedi.

“4 yıl önce söyleseler gülerdim”

Son 4 günün yıldız isimlerinden İsmail Yüksek ise yaptığı açıklamalarda “4 yıl öncesinde bana bu günleri yaşayacağımı söyleseler, gülerdim. Allah’a inandım, çalıştım. Üzerimde emeği olan herkese teşekkür ederim. Euro2024 bileti alan kadroda olacağımı söyleseler, aklımdan bile geçirmezdim” sözlerini dile getirdi.

Maçta gol atan isimlerden Kerem Aktürkoğlu “Almanya’da güzel işler yapmak istiyoruz. Çok iyi bir jenerasyon var. Çok iyi arkadaşlık var. Çok güzel şeyleri hak ediyoruz. Vincenzo Montella ile güzel bir hava var. Ülkemiz sabretsin. Her şey çok güzel olacak. Bu Milli Takım grubu çok güzel başarılar yakalayacak” dedi.

Gol perdesini açan Yunus Akgün’se “Herkesin ayağına sağlık. Konya halkına teşekkürler. Sezon başından beri atıyorum faul oluyor, ofsayt oluyor. İkinci yarı hissettim. Kerem Aktürkoğlu ile hayalini kuruyorduk, inşallah orada da kendimizi gösteririz.” sözlerini söyledi.

Yunus Akgün’ün günün yıldızlarından biriydi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.