Çal’da bir ilk: Ressam İbrahim Çallı, eserleriyle ilk kez memleketinde

Türk resim tarihinin en önemli ressamlarından İbrahim Çallı, ilk kez doğduğu ve soyismini aldığı topraklarda açılan bir sergiyle anılıyor.  İyilik İçin Sanat Derneği’nin İbrahim Çallı anısına düzenlediği sergi, cumhuriyetin ve demokrasinin değerlerini hatırlatmayı amaçlıyor.

Kültür Sanat 15 Ekim 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Serginin açılışına onur konuğu olarak merhum İbrahim Çallı’nın torunu Yaşar Çallı ile eşi Çiğdem Çallı, sergiye ev sahipliği yapan Aslı Kuzu, Salih Kuzu, Ayşe Kuzu, Koleksiyoner Ebru Erberdi, İyilik için Sanat Derneği başkanı Selin Bozkurt da katıldı.

İbrahim Çallı, Türkiye’de resim sanatının en önemli isimlerinden biri. 1882’de Denizli’nin Çal ilçesinde dünyaya gelen ressam, ilk kez doğduğu ve soyismini aldığı topraklarda açılan bir sergiyle anılıyor.  Üstelik  bu sergi, İbrahim Çallı ile kendisi gibi ressam olan torunu Yaşar Çallı’yı da bir araya getiriyor. Hülya Botasun’un küratörlüğünü üstlendiği sergide Çallı’nın orijinal yapıtlarının yanı sıra torunu Yaşar Çallı’nın üç eseri yer alıyor.

İbrahim Çallı’nın Mustafa Kemal Atatürk Portresi (1935). Resim MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi koleksiyonunda yer alıyor.

Cumhuriyetin ve demokrasinin değerleri hatırlatılıyor

İyilik İçin Sanat Derneği’nin İbrahim Çallı anısına düzenlediği Cumhuriyet Sergisi, Denizli’deki Kuzubağ Sanat Galerisi’nde açıldı. Serginin en önemli hedefi, Cumhuriyet Dönemi’nin önde gelen empresyonist sanatçılarından İbrahim Çallı anısıyla cumhuriyet ve demokrasinin değerlerini hatırlatmak.

‘Dedem Atatürk ile aynı masada oturan bir sanatçı’

Yaşar Çallı, sergiyi ve dedesini Karar’dan Saliha Sultan’a anlattı. Dedesiyle ilk kez 15 yaşında tanıştığını söyleyen torun Çallı, dedesinin atölyesinde geçirdikleri zamanlarda birlikte resim yaptıklarını, perspektifin ne olduğunu dedesinden öğrendiğini söyledi. Çallı ayrıca dedesinin Atatürk ile aynı masada oturduğunu söyleyerek bir anısını da anlattı:

“Dedem, Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’le aynı masada oturan, onunla rakı içen bir sanatçıydı. Soy adı kanunu çıktığında Atatürk kendisine ‘Ee İbrahim Bey, soyadını ne aldın?’ diye soruyor. Dedem de ‘Çallı Paşam’ diyor. Atatürk yanlış anlıyor, ‘Hadi oradan senin çalı ile ne işin var’ diyor, dedem de ‘Çallı Paşam, çift l harfi ile’ diyor. Şimdi kendisine soyadı olarak seçtiği, doğduğu şehirde ona böyle bir vefa gösterilmesinden büyük gurur duydum.”

Çallı’nın bir başka Atatürk portresi. Bu resim de Sakıp Sabancı Resim Koleksiyonu’nda yer alıyor.

30 Mart 2024 tarihine kadar Kuzubağ Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilecek sergide, 20 genç sanatçının ürettiği 21 eserin yanı sıra Ruhi Engin Özmen ve Ebru Erberdi koleksiyonunlarından ikişer, Sinan Gül koleksiyonundan ise bir adet olmak üzere, toplam beş adet İbrahim Çallı eseri yer alıyor. Torun Yaşar Çallı’nın ise Atatürk ve Milli Mücadele ruhunu tasvir eden üç eseri var.

Ankara ve İstanbul'daki Yaşasın Cumhuriyet sergilerine yüzbinler gidiyorAnkara ve İstanbul’daki Yaşasın Cumhuriyet sergilerine yüzbinler gidiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.