Cumhuriyet’e armağan: İş Bankası Resim Heykel Müzesi açılıyor

Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmet Paşa, İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Fahrünissa Zeyd ve daha nice büyük ressamın eserlerinin yer aldığı koleksiyon gün yüzüne çıkıyor. Koleksiyona ev sahipliği yapan Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi 29 Ekim'de kapılarını açacak.

Kültür Sanat 27 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

İstiklal Caddesi yeni müzesine kavuşuyor. Yıllarca Türkiye İş Bankası’nın Beyoğlu Şubesi olarak hizmet veren bina, Resim Heykel Müzesi olarak kapılarını açacak. Cumhuriyetin 100. yılına bir armağan olan müze 29 Ekim’de sanatseverlere merhaba diyor. Beş katı sergi alanı olarak hizmet verecek tarihi yapının girişinde bir kafe ve kitapçı da yer alıyor. Müzenin kurucu küratörlüğünü mimar, sanat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Gül İrepoğlu üstlendi. Kalıcı koleksiyonun yanıda süreli sergilerin de yer aldığı müze herkese ücretsiz.

Osman Hamdi Bey’den Şeker Ahmet Paşa’ya, Hoca Ali Rıza’dan İbrahim Çallı’ya, Hikmet Onat’tan Fahrünissa Zeyd’e pek çok sanatçının 2 bin 700 civarında eserinin bulunduğu Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu, Türkiye’nin en geniş ve en zengin özel koleksiyonlarından biri olarak biliniyor. Resim Heykel Müzesi’nde ilk sergilerinde bu koleksiyondan seçilen 600’e yakın eser yer alacak.

İstiklal Caddesi’nde açılacak müze binası 1907 yılında inşa edilmişti.

Resim Heykel Müzesi binası 1907 yılında inşa edilmişti

Korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenmiş olan yapı, gerek konum gerekse mimari açıdan Beyoğlu’ndaki 20. yüzyıldan kalan binalar arasında dikkat çeken örneklerden birini oluşturuyor. İstiklal Caddesi’nin kültürel kimliğinin kıymetli öğelerinden tarihi yapı, 1907 yılında zemin katı ticari amaçlı, diğer katları konut olarak inşa edildi. 1950 yılında İş Bankası mülkiyetine geçen bina, Resim Heykel Müzesi olmadan önce 63 yıl boyunca Türkiye İş Bankası Beyoğlu Şubesi olarak hizmet verdi.

Resim Heykel Müzesi’nin açılışı vesilesiyle, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali ve İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ev sahipliğinde bir tören düzenlendi. Törene İstanbul Valisi Davut Gül,  Beyoğlu Kaymakamı Can Aksoy ve Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın yanı sıra kültür-sanat, iş, siyaset ve medya dünyasından konuklar katıldı.

Konser Kurdu Cumhuriyet'in izinde: 29 Ekim konserleriKonser Kurdu Cumhuriyet’in izinde: 29 Ekim konserleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.