Arazi sanatçısı Saype Hatay’daki dayanışma için çizdi

Arazi sanatının öncüsü Saype 2019'da bir araya gelmenin, beraber çalışmanın önemini vurgulamak için 'Duvarların Ötesinde' isimli bir projeye başladı. Tokalaşan elleri dünyanın birçok farklı yerine resmetti. Projenin 19. ayağının adresi ise depremin acıları devam eden Hatay'dı.

Kültür Sanat 16 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Sanatçı, Duvarların Ötesinde (Beyond Walls) isimli projesinin 19. ayağını Hatay'da tamamladı.

Arazi ve sokak sanatının öncüsü bilinen Fransız sanatçı Saype’nin en ünlü çalışmalarından biri dünyanın farklı noktalarında çizdiği iç içe geçen tokalaşmış ellerdir. Sanatçının birlik ve dayanışmaya dikkat çekme amaçlı çalışmasında eller bu kez 6 Şubat depremleri için birleşti.

Saype Duvarların Ötesinde (Beyond Walls) projesinin 19. ayağını Hatay’da tamamladı. Sanatçı Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay’daki yıkıma ve ardından bölgede gösterilen birlikteliğe dikkat çekmek amacıyla enkazların üzerine dev resimler çizdi.

2020’de yine aynı proje için İstanbul’a gelen sanatçı iki haftada tamamladığı bu defaki çalışmasını Defne ilçesi Armutlu Mahallesi’nde düzenlediği basın toplantısında tanıttı. İsviçre Büyükelçiliği ve Türkiye Fransız Kültür Merkezi desteğiyle çalışmalarını tamamlayan Saype Türkiye’ye yabancı biri değil. Eşinin Sivaslı olduğunu söyleyen sanatçı deprem haberini İsviçre’deki evlerinde aldıklarını ve çok etkilendiklerini anlattı.

Saype, 30 Eylül’de geldiği Hatay’daki çalışmasını iki hafta içinde tamamladı.

Depremin acısı unutulmasın

Tanıtım toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel, İsviçre’nin Ankara Büyükelçisi Jean Daniel Ruch, Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Isabelle Dumont ve bazı sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Yaptığı çalışmayla herkesin dikkatini depremden etkilenen yerlere çekmek istediğini söyleyen Saype “Depremin üzerinden zaman geçti. Burada yaşanan çok ciddi bir yıkım ve acı var. Bunun hatırlatılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Sanatın toplum üzerinde ciddi etkisinin olduğunun altını çizen Saype “Sanatı bu tür konuları sorgulamak ve yardımcı olmak için bir araç olarak kullanmayı gerçekten önemli buluyorum. Bu yüzden aslında Hatay bölgesindeki depremi öğrendikten sonra yıkılan yapıları ve ölümleri görmek beni derinden etkiledi. Medyanın etkisi olayın başında çok önemliydi ve medyada bu felaketi tekrar gündeme getirmenin önemli olduğunu düşünüyorum. 2019’da başlattığım Duvarların Ötesi’nde adlı projem devasa eserlerin ortaya çıktığı bir projedir. Projem sembolik olarak dünyanın en büyük insan zincirini, birbirini tutan elleri resmetmek suretiyle farklı problemler çerçevesinde bir araya gelmenin, beraber çalışmanın önemini vurguluyor. Bu depremi gördüğümde küresel projemin bu bölgeden geçmesi gerektiğini düşündüm” dedi.

Fransız sanatçı Saype İtalyan Alpleri'ndeFransız sanatçı Saype İtalyan Alpleri’nde

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.