AB’nin Başkentinde terör saldırısı: Maça gelen iki İsveçli öldürüldü

Brüksel’de oynanacak Belçika – İsveç maçı öncesi İsveçli iki taraftar uzun namlulu tüfekle öldürüldü. Maç iptal edildi, Belçika alarma geçti. Saldırıyı düzenlediği iddia edilen Slayem Slouma ise ABD’de öldürülen 6 yaşındaki Filistin asıllı Wadea Al-Fayoume’nin intikamını aldığını söyledi.

Dünya 16 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Hamas’ın İsrail’e saldırısı sonrası Ortadoğu’da başlayan savaşın yankıları Avrupa’nın başkentlerine yansıdı. İngiliz gazetesi Daily Mail’in aktardığına göre IŞİD üyesi olduğunu belirten bir şahıs Belçika’nın başkenti Brüksel’de Belçika-İsveç maçı öncesi üzerinde İsveç forması olan bir grubun üstüne uzun namlulu silahla ateş açtı. İki İsveçli olay yerinde hayatını kaybetti.

Sosyal medyada ‘Slayem Slouma’ kullanıcı adını kullanan şahıs daha sonra yayınladığı görüntülerde bu cinayetleri ABD’de öldürülen 6 yaşındaki Filistin asıllı Wadea Al-Fayoume’nin intikamını almak adına işlediğini söyledi. Wadea, 71 yaşındaki Joseph Czuba tarafından 26 kez bıçaklanmıştı. Annesi de saldırıya uğrayan Wadea’ya saldırdığı esnada Czuba “Siz müslümanlar ölmelisiniz” şeklinde bağırmış ve bu durum gündem olmuştu.

İsrail-Hamas savaşının ABD'deki kurbanı: 6 yaşındaki çocuk öldürüldüİsrail-Hamas savaşının ABD’deki kurbanı: 6 yaşındaki çocuk öldürüldü

Belçika polisinin açıklamasına göre yerel saatle 19.15 civarında turuncu montlu bir kişi, motosikletiyle gittiği Sainctelette Meydanı, d’Ypres ve Ninieme de ligne bulvarları yakınında bir cadde üzerinde rastgele ateş açtı. Polis söz konusu videodaki kişinin aradıkları şahıs olduğunu doğruladı. Görüntülerde, failin birkaç el ateş açtıktan sonra motosikletinden inerek bir binaya girdiği ve gözden kaybolduğu görüldü.

Bu sırada Belçika ile İsveç milli takımları maç yapıyordu ve maçın devre arasında iki taraftarın ölüm haberini alan İsveçli futbolcular ikinci yarıya çıkmadılar. Maç ertelendi. Belçikalı futbolcular İsveçli meslektaşlarının sahaya çıkmama kararına destek verdi. Savcılar, saldırıyı terörizm olarak değerlendirdi.

Maç iptal edildikten sonra taraftarların, güvenlik sebebiyle bir süre daha stadyumda kalması istendi. Brüksel’de yüksek düzeyde terör alarmına geçildi.

Başbakan’dan taziye

Belçika Başbakanı Alexander De Croo X üzerinden yayınladığı açıklamada “Brüksel’de İsveçli vatandaşlara karşı yapılan saldırılardan sonra ülke Başbakanına taziyelerimi ilettim. Düşüncelerimiz kaybettiğimiz insanların aileleri ve arkadaşlarıyla beraber” dedi.

Geçtiğimiz aylarda İsveç’in NATO’ya girmesi sürecinde Türkiye’nin yaklaşımı uzun süre konuşulmuştu. İsveç’in Kur’an yakan vatandaşlarına olan yaklaşımı hem İslam çevrelerince hem de NATO ülkelerince uzun süre tartışılmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.