Gazze’de acı durulmuyor, gece boyunca bomba yağdı

Hamas operasyonu ardından başlayan savaşta tansiyon düşmüyor. İsrail güçleri gece boyunca Gazze'yi vurdu, bir gecede 70'den fazla Filistinli öldürüldü. Gazze'de vurulan bir hastanede yüzlerce insan öldü. Batı Şeria'da evlerine dönemeyenlerin sığındığı okula baskın düzenlendi.

Dünya 18 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Hamas’ın 7 ekim Cumartesi sabahı İsrail’e yaptığı saldırının ardından başlayan İsrail’in Gazze’ye yönelik intikam saldırıları giderek ağırlaşan bir faturaya neden oluyor. İsrail’in hava saldırılarının 10. gününde dün gece çok ağır bir fatura ortaya çıktı, Gazze’de El Ehli Arabi Hastanesi vuruldu, burada yüzlerce Filistinli öldü. İsrail’in hava saldırıları önceki gece, dün gün boyu ve dün gece de devam etti, Filistinli kaynakların aktardığına göre bu saldırılarda da en az 70 kişi hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze’ye yönelik olarak beklenen kara operasyonuna henüz başlamadı, ama Gazze’nin kuzey kesimleri için verdiği boşaltma uyarıları yüzünden 1,1 milyon kişinin yaşadığı bölgeden en az 600 bin kişi ayrılmış durumda. İsrail ordusuna bağlı uçaklar, Kuzey Gazze’den kaçmaya çalışanların oluşturduğu araç konvoylarını da vurdu.

Filistinlilerin hapis hayatı yaşadığı bir diğer bölge olan Batı Şeria’da da gerilim artıyor.

El-Ehli Arabi Baptist Hastanesi’ne saldırı: En az 500 kişi ölmüş olabilir

Filistinli yetkililere göre İsrail’in düzenlediği bir hava saldırısına hedef bu sefer Gazze’nin merkezindeki El Ehli Arabi Hastanesi oldu. Gazze Sağlık Bakanlığı tarafından ilk tahminlere göre hastaneyi hedef alan bombardımanda 200 ila 300 kişinin ölmüş olabileceği bildirildi. Ancak daha sonra Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada en az 500 kişinin öldüğü açıklandı.  Ardından bu rakam ‘Yüzlerce’ye dönüştürüldü.

1882 yılından beri çalışan bu hastane İngiliz Anglikan Kilisesi tarafından işletiliyor ve bölgede son günlerde sadece sağlık dağıtmıyor, aynı zamanda evi yıkılanlar için de bir sığınak görevi yapıyordu.

Saldırıyla ilgili detaylı haberimizi buradan okuyabilirsiniz.

Gazze'de görülmemiş katliam... Hastane vuruldu, yüzlerce ölü var...Gazze’de görülmemiş katliam… Hastane vuruldu, yüzlerce ölü var…

 

2 bin 800’den fazla Filistinli öldürüldü

İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırıları dün gece boyunca devam etti. Adeta enkaza dönüşen şehirdeki görüntüler, durumun ciddiyetini ortaya koyarken Filistinli sağlık yetkililerinin  Middle East Eye’a verdiği bilgiye göre en az 1200 Filistinlinin saldırılar nedeniyle yıkılan evlerin enkazları altında kaldı. Gazzeli sağlık yetkililerine göre enkaz altında kalanların yarıya yakınını çocuklar oluşturuyor. Yetkililer İsrail’in hava saldırılarında ve kara bombardımanlarında bugüne kadar en az 3 bin Filistinlinin öldürüldüğünü ifade etti. Verilere göre, yaklaşık 12 bin 500’den fazla Filistinli de yaralı.

Al Jazeera ölenlerin çoğunun İsrail’in “Bölgeyi terk edin” uyarıları ardından yollara düşen ailelerden olduğunu yazdı. İsrail tarafından gerçekleştirilen en şiddetli bombardımanlar üç bölgede yoğunlaştı. Bunlar; Han Yunus, Mısır sınırındaki Refah ve Deyr el Balah olarak  kayıtlara geçti. Bu bölgede ölenlerin çoğunun ise tahliye edilen aileler olduğu ifade edildi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi, İsrail’in Gazze kuşatması ve tahliye emrinin ‘yasal bir geçici tahliye olarak kabul edilemeyeceğini ve bu nedenle uluslararası hukuku ihlal ederek sivillerin zorla tehcir edildiği anlamına geleceğini’ açıkladı.  DSÖ ise Gazze’deki 11 bin yaralı için erişim izni istedi. BM’ye bağlı örgüt, Gazze’ye mümkün olan en kısa sürede erişimin açılması için bugün ‘karar vericilerle’ bir araya gelecek. Şu anda Gazze’ye herhangi bir sınır kapısından giriş ya da çıkış yok.

Katliam bombası diplomasiyi dağıttı: Dörtlü zirve iptalKatliam bombası diplomasiyi dağıttı: Dörtlü zirve iptal

Saldırılar nedeniyle El-Kerame Hastanesi hizmet dışı

Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yer alan El-Kerame Hastanesinin, İsrail’in hava saldırıları sonucu hizmet dışı kaldığı bildirildi. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze’nin kuzeyinde yer alan el-Kerame Hastanesinin yanı başındaki binaları bombaladığını belirtti.

Hava saldırıları sonucu Kerame Hastanesinde de oluşan ciddi hasar sebebiyle hizmet dışı kaldığını belirten Kudra, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Avrupa-Gazze Hastanesi ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından kurulmuş sahra hastanesinin de İsrail saldırıları sebebiyle zarar gördüğü bilgisini paylaştı.

Erdoğan'dan dünyaya çağrı, Dışişleri'nden 'İsrail hesap verecek' çıkışıErdoğan’dan dünyaya çağrı, Dışişleri’nden ‘İsrail hesap verecek’ çıkışı

Üst düzey Hamas üyesi öldürüldü

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları bugün, İsrail hava saldırısında Hamas’ın üst düzey komutanlarından Ayman Nofal’ın öldürüldüğünü duyurdu. Kassam Tugayları’nın yüksek askeri konseyinin üyesi olan Nofal, silahlı kanadın Orta Gazze bölgesinden sorumluydu. Nofal, çatışmaların başladığı günden bu yana öldürülen en üst düzey Hamas üyesi oldu. Bugüne kadar toplamda 7 Hamas üyesinin öldürüldüğü biliniyor.

İsrail ordusu bugüne kadar bir dizi Hamas yetkilisini öldürdüğünü açıklamıştı.

Ali el Kadi: Gazze Şeridi’nden İsrail tarafına düzenlenen saldırıları yönettiği iddia edilen Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın üst düzey komutanlarından

Muataz Eid: Hamas’ın Ulusal Güvenlik Güney Bölgesi Başkanı

Murad Ebu Murad: Hamas’ın Gazze’deki hava operasyonlarını yöneten üst düzey askeri komutanı

Bilal el-Kadra: ‘Kibbutz Nirim ve Nir Oz’a yapılan baskından sorumlu olduğu iddia edilen Hamas’ın özel kuvvetler komutanı

Cevad Ebu Şamala: Hamas’ın Ekonomi Bakanı

Zekeriya Ebu Maamar: Hamas’ın siyasi bürosu üyesi

ABD'nin büyük başarısızlığı: İsrail-Hamas savaşında yürütülemeyen diplomasiABD’nin büyük başarısızlığı: İsrail-Hamas savaşında yürütülemeyen diplomasi

‘Zamanlama uygun olduğunda başlayacağız’

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Jonathan Conricus, Tel Aviv tarafından yapılan uyarıların ardından 600 bin Gazzelinin bölgeyi terk ettiğini kaydetti. Conricus günlük basın bildiriminde 100 bin kişinin ise hala bölgede bulunduğunun altını çizdi. Başlaması planlanan kara harekatı öncesinde çağrılarına devam eden İsrail adına konuşan Conricus, operasyonların ‘zamanlama amaca uygun olduğunda’ başlayacağını söyledi.

İsrail’in günlerden beri devam eden çağrılarının ardından bölgeyi terk etmeye başlayan yüzbinlerin dışında Gazze’de kalmaya devam edeceklerini de belirten çok sayıda kişi var. Bu insanların arasında çoğunlukla, hasta ve hamilelerin bulunduğu da bilgiler arasında. Öte yandan birçok insan İsrail’e karşı bölgeyi terk etmektense ölmeyi tercih edeceklerini söylerken birçoğu da gidecek yerlerinin olmadığı görüşünde. Keza, canlarını kurtarmak adına yollara düşen Filistinlilerin konvoylarına yapılan saldırılar da bu endişeyi haklı kılmakta.

İşgal altındaki Batı Şeria’da ise 7 Ekim’den bu yana İsrail güçleri tarafından tutuklananların sayısı 700’den fazla. İsrail güçleri, Batı Şeria’da El Halil’in hemen kuzeyindeki bir okula baskın düzenledi. Gece baskınında 50’den fazla Filistinli tutuklandı. Okul, İsrail’in Hamas’ın saldırısının ardından sınırı kapatmasından bu yana evlerine dönemeyen ve Gazze’den gelen Filistinli grupların sığındığı yerlerden biriydi.

İlk günden bugüne: İsrail-Hamas savaşının zaman çizelgesiİlk günden bugüne: İsrail-Hamas savaşının zaman çizelgesi

Öte yandan Birleşmiş Milletler ise evlerinden kaçan yaklaşık bir milyon Filistinlinin acil gıda, su ve yakıta ihtiyacı olduğunu söylüyor. Dünya Sağlık Örgütü ise kuşatma altındaki Gazze Şeridi’nde sadece ’24 saatlik su, elektrik ve yakıt kaldığı’ uyarısında bulundu. (Ayrıntılı haberimiz için tıklayınız.) Hamas’ın operasyonunu takip eden günlerde İsrail, Gazze’nin elektrik ve suyunu kesmiş, gıda ve ilaç tedarikini engelleyen tedbirleri uygulamaya başlamıştı.

İsrail Ulusal Adli Tıp Merkezi Direktörü Dr. Chen Kugel de 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırıları ardından sivil kurbanlara ait olduğu düşünülen 350’den fazla cesedin kimliğinin tespit edilemediğini kaydetti. Bunun nedeninin ise cesetlerdeki deformasyon olduğu ifade edildi. Buna göre bazı cesetlerin kimlik tespiti yapılamayacak kadar yanmış halde olduğu ifade edildi.

İsrail Ordusu, Hamas saldırılarında 1300 İsraillinin öldürüldüğünü kaydetmişti.

Protesto gösterileri sonrası İsrail'den 'Türkiye'yi terk edin' çağrısı geldiProtesto gösterileri sonrası İsrail’den ‘Türkiye’yi terk edin’ çağrısı geldi

Lübnan hattında gerilim

İsrail ordusu Lübnan’dan İsrail’e sızmaya çalışan dört savaşçının öldürüldüğü açıklandı. Ordu, “Kısa bir süre önce IDF [İsrail ordusu] gözlem birlikleri, Lübnan ile güvenlik çitine sızmaya ve patlayıcı bir cihaz yerleştirmeye çalışan bir terörist ekibi tespit etti” açıklamasını yaptı. Açıklamada sınırdan ‘sızmaya çalıştığı tespit edilen’ dört kişinin öldürüldüğüne yer verildi. İsrail Hava Kuvvetleri (IAF) ise Lübnan’daki Hizbullah hedeflerini vurduğunu açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü alarm verdi: Gazze'de su bitti, hayat da bitiyorDünya Sağlık Örgütü alarm verdi: Gazze’de su bitti, hayat da bitiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.