Tuhaf kaçakçılıklar: İran’dan insan saçı, Moskova’dan samur postu ve tilki kuyruğu

Bazen havalimanında bazen de otoyollardaki TIR'larda yapılan kontrollerde çok sayıda kaçak mal yakalanıyor. Ancak bunlardan kimileri hiç akla gelmeyecek ürünler oluyor. Son bir yılda samur postundan insan saçına birçok kaçak ürün yakalandı. Bunların piyasa değeri milyonları buluyor.

Gündem 18 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Son yıllarda kaçakçılık operasyonlarında ele geçirilenler dikkat çekiyor. Kaçakçılar insan saçından tilki kuyruğuna, samur postuna pek çok ürünü yurt dışından getirmeye ya da yurt dışına kaçırma peşinde.

Geçen ay İstanbul Havalimanı’nda iki ayrı operasyon düzenlendi: İlkinde Tahran’dan gelen İran uyruklu bir yolcu şüpheli olarak takip altına alındı. Yolcunun valizleri x-ray’den geçirilirken bir yoğunluk fark edildi ve yapılan detaylı aramada valizlerden 33 kilogram ağırlığında insan saçı çıktı. Tiflis’ten gelen Ukrayna uyruklu bir yolcunun valizi de yine aramaya takıldı, bu valizden ise 20 kilo 100 gram gerçek insan saçı yakalandı.

İnsana ait gerçek saçlar toplamda 53 kilogram ediyor ve piyasa değeri 1 milyon 300 bin TL.

Bir hafta önce yine İstanbul Havalimanı tuhaf bir kaçakçılığa sahne oldu. Bu kez de Moskova’dan gelen Özbekistan ve Yunanistan uyruklu iki yolcu takip edildi. Uçak inince fiziki takip başladı ve yolcular dört valizle gümrük beyan noktasına uğramadan çıkmaya çalıştı. Kaçmaya çalışan yolcuları  yakalayan ekipler valizleri x-ray cihazından geçirdiğinde hızla uzaklaşma çabasının sebebi ortaya çıktı. Valizler piyasa değeri 1 milyon 236 bin Türk Lirası olan tilki kuyruklarıyla doluydu. Vakumlanarak valizlere yerleştirilen 10 bin 300 adet tilki kuyruğuna el kondu.

Tilki kuyrukları vakumlanmış şekilde valize sıkıştırılmıştı.

Bir tuhaf kaçakçılık da geçen martta Moskova-İstanbul seferini yapan uçakta ortaya çıktı. İstanbul’a gelen yabancı uyruklu üç kişinin valizlerinde şüpheli x-ray taramasından sonra yapılan detaylı aramada çok sayıda  samur postu çıktı. El konan bin 200 samur postunun piyasa değerinin bir milyon 450 bin lira olduğu belirtildi. Samur postları da tilki kuyrukları gibi süs ve giyim aksesuarı olarak kullanılıyor.

Samur postlarına el kondu, soruşturma başlatıldı.

Ünlüler ve dertleri saç baş yolduruyor: Allah başka keder vermesinÜnlüler ve dertleri saç baş yolduruyor: Allah başka keder vermesin

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.