İsrail’e soykırım davası Avrupa’da manşetlerde
İsrail ve Filistinli direniş örgütleri arasındaki çatışmalar sürerken diplomasi trafiği bir sonuç verdi. Hamas iki ABD'li esiri serbest bıraktı. Tel Aviv ise Kudüs hastanesi için acil tahliye uyarısı yaptı.
İsrail’in Gazze’ye yönelik havadan ve karadan bombardımanı aralıksız devam ediyor.Gazze’de uygulanan ablukalar ve bitmeyen saldırılar nedeniyle iki milyona yakın insan büyük bir krizle karşı karşıya. Hafta içinde yaşanan ve 471 kişinin ölümüyle sonuçlanan Ehli Arabi Hastanesi bombalaması sonrası İsrail güçleri Gazze’deki bir başka büyük hastanenin daha tahliye edilmesini istedi.
Gazze’deki insani krizin ne zaman biteceği belirsiz ama The Economist’in uydu görüntülerinden elde ettiği verilerle hazırladığı habere göre en az 92 bin kişinin çatışmalar sona erdiğinde döneceği bir evi bile olmayacak.
Hal böyleyken hayatta kalanların gözü kulağı Gazzelilerin insani yardıma ulaşabilecekleri tek kapı olan Refah Sınır Kapısı’ndan gelecek haberlerde.
Ancak İsrail’in uyguladığı kısıtlama nedeniyle cuma günü yola çıkması beklenen 20 kamyonluk insani yardımlarda da bir gecikme yaşandı. Tel Aviv yönetiminin saldırıları nedeniyle işlevsiz duruma düşen Refah’a giden yolları onarma çalışmaları sürüyor. Mısır yolları onarmaya devam ederken insani yardımların geçişi de ertelendi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden da insani yardımların ‘önümüzdeki 24 ila 48 saat içinde’ Mısır ile Refah kapısı üzerinden Gazze topraklarına girmesini beklediğini söyledi.
İnsani kriz devam ederken İsrail ise bir hastaneyi daha işaret etti, ‘derhal boşaltılmasını’ istedi.
İsrail’in, Gazze’nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi’nin ‘bombalamaya hazırlık olarak’ derhal boşaltılmasını istediği bildirildi. Filistin Kızılayı yaptığı yazılı açıklamada “İsrail işgal güçlerinden Gazze’nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi’nin bombalanacağı tehdidi alındığını” belirtti.
Açıklamada “İsrail ordusunun 400’den fazla hasta ile buraya sığınan 12 bin kişinin bulunduğu Kudüs Hastanesi’nin acilen boşaltılmasını istediği” kaydedildi. Gazze’deki Ehli Arap Hastanesi katliamına işaret edilen açıklamada yeni bir katliamın önüne geçmek için dünyaya acil müdahale çağrısı yapıldı.
Bölgeye yönelik tehditler sürerken Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı ise saldırılar sonucu yıkılan binaların enkazında ulaşılamayan çok sayıda kişi bulunduğunu ve 720’si çocuk en az 1400 kişinin kayıp olduğunu açıkladı.
İsrail son zamanlarda sıkça bahsettiği kara harekatı için gündemi yeniden hareketlendirmeye başladı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın askerlere, “Yakında Gazze’yi içeriden göreceksiniz” demesinin ardından Tel Aviv yönetiminden bir açıklama daha geldi.
Yaklaşan operasyonun hedefinin Hamas’ı yok etmek olduğunu ifade eden Netanyahu yönetimi Gazze’nin Ramallah’taki Filistin yönetimine devredileceği iddialarının da gerçeği yansıtmadığını belirtti.
İsrail Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi’nin toplantısında konuşan Savunma Bakanı Gallant, İsrail’in Hamas’ı ortadan kaldıracağını, bunun ardından Gazze’de insani bir sorumluluğu kalmayacağını ve bölgede yeni bir ‘güvenlik rejimi kuracaklarını’ savunmuştu.
Gazze’deki saldırılar kesintisiz şekilde devam ederken dünya liderlerinin diplomasi trafiği de hız kesmedi. Birlemiş Milletler (BM) Genel Sekreteri bizzat Refah Sınır Kapısı’na giderek insani yardımların ulaşmasının ne kadar önemli olduğunu belirtti. Bir yandan da Katar’ın arabuluculuğuyla Hamas’ın elindeki 206 rehine arasından iki ABD’li serbest bırakıldı.
Serbest bırakılan rehineler ABD’li bir anne ile kızı. Hamas’ın rehinelere yönelik açıklamasında iki rehinenin ‘Amerikan halkına ve dünyaya, Biden ve faşist yönetiminin iddialarının yanlış ve temelsiz olduğunu kanıtlamak’ amacıyla bırakıldığını belirtti. (Rehinelerle ilgili detaylı haberimizi link üzerinden okuyabilirsiniz)
Diplomasi trafiğinin bir diğer hattında ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi vardı. İki lider son durumu bir telefon görüşmesi aracılığıyla ele aldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı´nın sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Görüşmede, İsrail-Filistin çatışmasında giderek daha vahim hale gelen tablo, Gazze’deki masum sivillere karşı İsrail’in sergilediği insan hakları ihlalleri ve çözüm için atılabilecek adımlar ele alındı” dendi.
Mısır medyası yarın Kahire’de düzenlenecek ‘Uluslararası Gazze Barış Zirvesi’ne Türkiye’nin de katılım göstereceğini yazdı. (Detaylı haberimiz için linke tıklayınız.)
Bir yandan İsrail ve Filistinli direniş örgütleri arasındaki çatışmalar, bir yandan da dünyadan yükselen tepkiler… Dünya Gazze ve Tel Aviv arasında ikiye bölünmüş durumdayken bunun bir örneği de Almanya’dan geldi. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser Hamas destekçilerinin ülkeden sınır dışı edilmesi gerektiğini ifade etti. Faeser Filistinli grubun İsrail’e saldırısı sonrasında olası tehditleri de yakından takip edeceklerini ifade etti.
Nancy Faeser Federal Polis Dairesi yetkilileriyle yaptığı görüşmelerin ardından “Hamas destekçilerini sınırdışı edebiliyorsak, bunu yapmalıyız” diye konuştu.
Birleşmiş Milletler Gazze’de Ehli Arap Hastanesi’ne düzenlenen saldırıya yönelik bağımsız ve tarafsız bir uluslararası soruşturma başlatılmasını istedi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Gazze Şeridi’nde düzenlenen ve çok sayıda sivilin öldüğü saldırıya ilişkin bağımsız, uluslararası uzmanlardan oluşan bir heyetin inceleme yapmasını istedi. “Hastaneye saldırı kabul edilemez” diyen BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani uluslararası katılımlı bir araştırmanın gerekli olduğunu vurguladı. Sözcü BM görevlilerinin de olay yerinde delil toplamaya çalıştığını, ancak devam eden bombardıman ve yakıt eksikliğinin çalışmaları zorlaştırdığını söyledi.
Hamas’ın verilerine göre çarşamba günü düzenlenen saldırıda en az 471 kişi hayatını kaybetmişti. Hamas saldırıdan İsrail’i sorumlu tutarken İsrail patlamayı İslami Cihad örgütü tarafından yanlış ateşlenmiş bir füzenin meydana getirdiğini savunuyor.
ABD Başkanı Joe Biden da Tel Aviv ziyaretinde saldırıdan Filistin tarafını sorumlu tutmuş, bu açıklamayı Pentagon verilerine dayandırmıştı.