Katar araya girdi, Hamas serbest bıraktı: İki ABD’li rehine İsrail’de

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Katar'ın çabalarına yanıt olarak iki ABD'li esiri serbest bıraktıklarını duyurdu. Serbest bırakılan anne ve kızı İsrail'e ulaştı.

Dünya 21 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Hamas’ın 7 Ekim’deki ‘Aksa Tufanı’ operasyonu sırasında rehin alınan birçok İsrailli ve yabancı ülke vatandaşı için bekleyiş sürüyor. Hamas’ın elinde tuttuğu 200’den fazla rehineden ikisi serbest bırakıldı. İki rehinenin ABD’li bir anne kız olduğu ifade edilirken bunun Katar arabuluculuğu sayesinde gerçekleştiği açıklandı.

Hamas’ın rehinelere yönelik açıklamasında iki rehinenin “Amerikan halkına ve dünyaya, Biden ve faşist yönetiminin iddialarının yanlış ve temelsiz olduğunu kanıtlamak  amacıyla” bırakıldığını belirtti. İsrail kanalı Channel 13 İsrail hükümetinin de rehinelerin bırakıldığını doğruladığını duyurdu. Kızılhaç Hamas’ın serbest bıraktığı anne ve kızın kendilerine teslim edildiğini açıkladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Gazze’deki iki ABD’li esirin serbest bırakılmasının tüm taraflarla ‘günlerce süren sürekli iletişimin’ ardından gerçekleştiğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden Amerikalıların serbest bırakılmasından ‘çok memnun’ olduğunu belirterek Gazze’de tutulan diğer kişilerin serbest bırakılmasını sağlama çabalarındaki ‘ortaklıkları’ için Katar ve İsrail’e teşekkür etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Katar’a esirlerle ilgili yardımlarından dolayı teşekkür etti.

Blinken gazetecilere verdiği demeçte “Katar ile ilgili olarak bu durumda söyleyebileceğim tek şey yardımlarını çok takdir ettiğimizdir. Rehine olarak kalanları da sevdikleriyle birlikte evlerine geri döndürmeye odaklanmak istiyoruz” dedi. Blinken X üzerinden yayınladığı bir açıklamada da şu ifadeleri kullandı: “Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik korkunç terör saldırılarını gerçekleştirmesinden bu yana rehin tuttuğu iki Amerikan vatandaşı bugün serbest bırakıldı. Bunlar artık güvenli bir şekilde İsrail’deki İsrailli yetkililerin elinde ve ABD büyükelçiliğinden bir ekip kısa süre içinde onlarla görüşecek.”

Serbest bırakılan anne ve kızı İsrail’de

İsrail Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın serbest bıraktığı iki ABD’li esirin (anne ve kızı) İsrail topraklarına ulaştığını duyurdu. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada ABD’li anne Judith Raanan ve kızı Natali Raanan’ın serbest bırakıldığı belirtildi.

Açıklamada İsrail Esirler ve Kayıplar Dosyası Koordinatörü Gal Hirsch’in İsrail ordusu ve emniyet güçleri eşliğinde serbest bırakılan iki esiri Gazze sınırında karşıladığı ve ABD’li anne-kızın aileleriyle buluşmak üzere askeri bir noktaya hareket ettikleri ifade edildi.

‘Gazze hedef alındıkça konu tartışmaya kapalı’

Savaşın başladığı günden bu yana esirler hem İsrail hem de Hamas tarafı için en büyük konulardan biri. Taraflar esir takası konusunda uzlaşmaya çalışsa da Hamas Tel Aviv yönetiminin Gazze’yi hedef aldığı saldırılar devam ettiği sürece konunun tartışmaya kapalı olduğunu açıklamıştı.

Esir aileleri nöbette

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları devam ederken esirlerin yakınları da İsrail Savunma Bakanlığı önünde nöbete başlamıştı. Yakınlarını arayan kişilerin öfkesi Netanyahu yönetimi karşıtı protestoya dönüşmüştü. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu istifaya çağıran kayıp yakınları “Bibi ellerinde kan var” yazılı pankart taşımıştı.

Öte yandan kayıp yakınları Netanyahu yönetimini sadece iktidarını sağlamlaştırmayı umursadığı, esirlerle ilgilenmediği gerekçesiyle suçlamaya devam ediyor. Bazı kayıp yakınları da Hamas’ın saldırılarından Netanyahu hükümetinin politikalarını sorumlu tutuyor.

İsrail 12 bin kişinin sığındığı hastaneyi işaret etti: Derhal boşaltın!İsrail 12 bin kişinin sığındığı hastaneyi işaret etti: Derhal boşaltın!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.