NBA’de All-Star formatı eskiye dönebilir: Doğu-Batı

NBA'de son yılların en tartışılan konularından biri All-Star maçlarındaki rekabetçilik. Lig yönetimi 6 sene önce değişikliğe gittiği Doğu-Batı formatını yeniden hayata geçirmeyi düşünüyor.

Spor 20 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
NBA All-Star organizasyonu için eskiye dönebilir.

Amerikan sporlarında yönetim kademesinin işin eğlence kısmına fazlasıyla önem vermesi bilinen bir şey. Konu hakkında en öne çıkan liglerden biri Amerikan Basketbol Ligi NBA. NBA içerik üretme, pazarlama ve hikaye yaratma konusunda dünya sporunun zirve markalarından biri. Markanın pazarladığı temel şeylerden biri de sezon ortasında düzenlenen All-Star hafta sonu organizasyonu.

All-Star’da cuma gecesi genç oyuncuların karşılaşması oynanırken cumartesi gecesi yetenek yarışmaları düzenleniyor. Pazar gecesiyse ligin en iyi oyuncularının izleyiciler, gazeteciler tarafından oylanaarak seçildiği ve iki takıma dağıldığı All-Star karşılaşması sahne alıyor. 15’er takımdan oluşan Doğu ve Batı Konferansı’nın oyuncularından oluşan ekipler 66 sene boyunca karşı karşıya geldiler. Ancak bu maçlardaki rekabetçilik düşüp reytingler eskisi gibi olmayınca NBA format değiştirdi. 2017’de ilk defa oylama sonucunda konferanslarında en fazla oyu alan iki oyuncu takım kaptanı seçilmeye başlandı. Kaptanlar kendileri haricinde seçilen 22 oyuncuyu 11’er olacak şekilde kadrolarına eklemeye ve bu şekilde mücadele etmeye başladılar.

Vasilije Micic: NBA'deki tempoya alışmak zorVasilije Micic: NBA’deki tempoya alışmak zor

NBA Baş Komisyoneri Adam Silver’ın yaptığı açıklamaya göre bu format da etkisini yitirdi ve yeni bir format gündeme geldi. Silver “Bu yıl formatta bazı potansiyel değişikliklere bakıyoruz. Belki takımların nasıl sunulduğu konusunda daha geleneksel bir şeye geri dönebiliriz. Birkaç sezondur Draft sistemine başvurduk ama All-Star’ın formatı tarihsel olarak Doğu ve Batı düellosuydu. Dolayısıyla bu üzerinde düşündüğümüz bir şey” dedi.

Geçen sezonki All-Star maçında toplamda 323 sayı atılmış, oyuncuların savunma özensizliği dikkat çekmişti. Her periyodun kendi içinde bir maça dönüştüğü son periyotta belirli bir baremin olduğu sistemdeki rekabetçilik de anlamını kaybetti. Dolayısıyla NBA yeniden bir format değişikliğini gündeme getirdi. Silver’ın altını çizdiği Doğu-Batı eşleşmesi daha önce de belirtildiği üzere 66 kez oynandı. Bu 66 karşılaşmada 37 kez Doğu kazanırken 29 kez Batı kazandı.

Anadolu Efes, Asvel’e karşı nefes aldı: 89-84Anadolu Efes, Asvel’e karşı nefes aldı: 89-84

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.