Çarşamba gündemi: Artık futbolun resmen bir günü var!

Spor dünyasında çok hareketli bir çarşamba yaşanıyor. Birleşmiş Milletler'in futbolla ilgili aldığı karardan hentbol hakemleri Pınar Ünlü Hatipoğlu ve Mehtap Şimşek'in başarısına, futboldan basketbol ve diğer spor dallarında yaşanan gelişmeler...

Spor 8 Mayıs 2024
İşte spor dünyasında çarşamba günü öne çıkan gelişmeler.

Türkiye ve dünyada pazar günü birçok gelişme yaşanıyor. NBA’de konferans yarı final serisi başladı. En iyi savunmacı ödülünü Fransız Rudy Gobert aldı. Birleşmiş Milletler 25 Mayıs’ı Dünya Futbol günü olarak ilan etti. Hentbol hakemleri Pınar Ünlü Hatipoğlu ve Mehtap Şimşek Avrupa Hentbol Federasyonu (EHF) tarafından 2024 Kadınlar Avrupa Ligi final maçında görevlendirildi. İşte çarşambanın gündemi…

25 Mayıs Dünya Futbol Günü oldu

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kabul ettiği karar tasarısıyla 25 Mayıs’ın Dünya Futbol Günü olarak kutlanacağını açıkladı. BM Genel Kurulu’nda yapılan oturumda diğer bazı spor dalları gibi futbolun da dünya barışına kalkınmaya yaptığı katkı dolayısıyla özel bir günle kutlanması gerektiği vurgulandı. Türkiye’nin ve gözlemci üye statüsündeki Filistin’in de aralarında bulunduğu 160’tan fazla ülkenin sponsorluğunda sunulan 25 Mayıs’ın ‘Dünya Futbol Günü’ olarak kutlanmasını teklif eden tasarı, oy birliğiyle kabul edildi. Futbola adanan bu günün belirlenmesinde 1924’te Paris’te düzenlenen Yaz Olimpiyat Oyunları sırasında tüm bölgelerin temsil edildiği tarihin ilk uluslararası futbol turnuvasının 100. yılının 25 Mayıs 2024’e denk gelmesi esas alındı. BM tarafından paylaşılan karar mektubunda, ‘sporun sürdürülebilir kalkınmada önemli bir kolaylaştırıcı olduğu’ teyit edilirken ‘barışın gerçekleştirilmesine, hoşgörü ve saygının teşvik edilmesine ve toplumsal cinsiyetin güçlendirilmesine’ katkısı vurgulandı. Mektupta futbolun uluslararası yönetim organı FIFA’nın rolünün yanında bölgesel ve ulusal futbol federasyonlarıyla ilgili derneklerin de oyunun tanıtılmasındaki önemli rolüne atıfta bulunuldu. Karar mektubunda 25 Mayıs’ta tüm uluslar, BM organları, uluslararası organizasyonlar, sivil toplum örgütleri ve özel sektör, ulusal öncelikler doğrultusunda Dünya Futbol Günü’nü kutlamaya ve futbolun avantajlarını herkes için yaymaya davet edildi.

Pınar Ünlü Hatipoğlu ve Mehtap Şimşek Avrupa Ligi finalinde

Mehtap Şimşek ‘Ülkemizi yurt dışında böylesine büyük organizasyonda temsil etmek çok gurur verici’ dedi.

Türk kadın hentbol hakemliğinde ilklere imza atan Pınar Ünlü Hatipoğlu ve Mehtap Şimşek Avusturya’nın Graz kentinde 12 Mayıs’ta oynanacak EHF 2024 Kadınlar Avrupa Ligi final maçında görev yapacak. EHF 2024 Kadınlar Avrupa Ligi Dörtlü Finali’nin 11 Mayıs’ta oynanacak ilk yarı final maçında Storhamar Handball Elite ve Neptunes Nantes takımları ikinci yarı final maçında ise CS Gloria 2018 BN ile H.C. Dunarea Braila ekipleri karşılaşacak. 12 Mayıs Pazar Günü saat 19.00’da Raiffeisen Sportpark Graz’da oynanacak final maçını ise Pınar Ünlü Hatipoğlu ve Mehtap Şimşek ikilisi yönetecek. Bu karşılaşma uluslararası arenada Türk kadın hakemliğinin ulaştığı en üst seviye olacak. Daha önce Ordulararası Dünya Şampiyonası da dahil dört kez dünya şampiyonalarında düdük çalan Pınar Ünlü Hatipoğlu ile Mehtap Şimşek EHF 2022 Kadınlar Avrupa Ligi Dörtlü Finali’nin yarı finalinde düdük çalarak bir ilke imza atmış, ardından EHF 2023 Kadınlar Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finali’nde de üçüncülük maçını yönetmişti. Mehtap Şimşek “Ülkemizi yurt dışında böylesine büyük organizasyonda temsil etmek çok gurur verici. Final atmosferinin heyecanı anlatılamaz. En iyi şekilde görevimizi yapıp, ülkemize dönmek istiyoruz. Bu anlamda bize destek veren Federasyon Başkanımız Sayın Uğur Kılıç’a ve MHK Başkanımız Hakan Küçükyılmaz ile MHK üyelerine çok teşekkür ediyoruz. Türk hentbolunda kadın hakemliğinin gelişimi açısından, hep daha ileri adımlar atmak gerekiyor. Bu yolda ilklere imza atmaktan ve Türk hentboluna katkı sunmaktan ötürü gurur duyuyoruz” dedi.

Celtics ve Thunder bir adım öne geçti


NBA play-off’larına iki maçla devam edildi. Doğu Konferansı yarı final serisi ilk maçında Boston Celtics, all-star oyuncusu Jaylen Brown’ın 32 sayı, altı ribauntluk performansıyla Cleveland Cavaliers’ı 120-95 yendi. Ev sahibi Celtics’te Derrick White 25 sayı, beş asist ve Jayson Tatum 18 sayı, 11 ribauntla galibiyete katkı sağladı. Cavaliers’ta Donovan Mitchell 33 sayı, altı ribaunt, beş asist ve Evan Mobley 17 sayı, 13 ribauntla oynadı.

Batı Konferansı yarı final serisi ilk maçında Dallas Mavericks’i ağırlayan Oklahoma City Thunder, Shai Gilgeous-Alexander’ın 29 sayı, dokuz ribaunt, dokuz asistlik performansıyla 117-95’lik galibiyete ulaştı. Thunder’da Chet Holmgren 19 sayı, yedi ribaunt ve Jalen Williams 18 sayı, beş ribaunt, beş asist üretti. Mavericks’te Kyrie Irving’in 20 sayı, üç asist ve Luka Doncic’in 19 sayı, altı ribaunt, dokuz asistlik katkısı yenilgiyi önleyemedi.

NBA’de yılın savunma oyuncusu Rudy Gobert oldu

Minnesota Timberwolves forması giyen Rudy Gobert NBA’de yılın savunma oyuncusu seçildi. NBA’in internet sitesinden yapılan açıklamaya göre Timberwolves’un Fransız pivotu farklı ülkelerden 100 spor yazarı ve yayıncının katıldığı oylamada Victor Wembanyama (San Antonio Spurs), Bam Adebayo (Miami Heat) ve Anthony Davis’i (Los Angeles Lakers) geride bıraktı. Timberwolves’un Batı Konferansı’nı üçüncü sırada tamamlamasında önemli pay sahibi olan 31 yaşındaki Gobert ligin efsane pivotlarından Hakeem Olajuwon’un isminin verildiği ödüle kariyerinde dördüncü kez layık görüldü. Gobert bu ödülü dörder kezle en çok kazanan isimler olan Dikembe Mutombo ve Ben Wallace’ı yakaladı. Kariyerinde üç kez all-star seçilen Gobert bu sezon maç başına 2,1 blok yaptı. Fransız basketbolcu sezonu 14 sayı ve 12,9 ribaunt ortalamalarıyla tamamladı.

Mert Matic, Halkbank’ta kaldı

Mert Matic Halbank’ta kaldığı için şanslı olduğunu söyledi.

Efeler Ligi’nin son şampiyonu Halkbank Erkek Voleybol Takımı milli orta oyuncu Mert Matic’le yeni sözleşme imzalandığını duyurdu. Kulüpten yapılan açıklamada Mert Matic’in gelecek yıl da başkent temsilcisinde mücadele edeceği belirtildi. Açıklamada görüşlerine yer verilen tecrübeli oyuncu başkent temsilcisinde kaldığı için mutlu olduğunu vurgulayarak “Halkbank camiasında yer aldığımız için şanslıyız. Bu büyük takımla büyük hedeflerimiz var. O projenin bir parçası olacağım için kendimi şanslı hissediyorum” dedi. Başkent temsilcisi daha önce Nimir Abdelaziz, Earvin Ngapeth, Doğukan Ulu ve Jay Blankenau ile yollarını ayırdığını duyurmuştu.

 

Atina'da Atamania: Yunan basını Pana'nın zaferini yazdıAtina’da Atamania: Yunan basını Pana’nın zaferini yazdıGalatasaray Ziyech’in tapusunu aldı

İtalyan gazeteci Fabrizio Romano’nun haberine göre Galatasaray, son günlerdeki yükselen performansıyla dikkat çeken Hakim Ziyech’in kiralık kontratını sürekli hale çevirdi. Sivasspor maçı sonrası konuşan Okan Buruk Faslı futbolcunun takımda kalma ihtimalinin yüksek olduğunu söylemişti. Romano’nun haberine göre Ziyech’in bonservisini alan Galatasaray, sezon başında KAP’a yaptığı bildirim uyarınca oyuncunun bonservisi için Londra kulübüne herhangi bir bedel ödemeyecek. KAP’a yapılan açıklama uyarınca Ziyech’in 1+1 yıllığına sarı-kırmızılılara bağlandığı düşünülüyor.

Eczacıbaşı, Naz’la yola devam dedi

Eczacıbaşı, tecrübeli pasör Naz Aydemir Akyol’la sözleşme yenilediğini açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde başantrenörü Ferhat Akbaş’ın yanı sıra oyuncularından Sinead Jack Kısal, Alexa Gray ve Jovana Stevanovic’le sözleşme yenileyen Eczacıbaşı’ndan bir nikah tazeleme haberi daha geldi. Turuncu-beyazlı takım tecrübeli pasör Naz Aydemir Akyol’un takımda kaldığını açıkladı. ‘Tigers’tan yapılan açıklamada “Kıymetli pasörümüzle önümüzdeki sezonda da birlikte devam etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Naz’ın tecrübesine güveniyor, birlikte büyük başarılara imza atacağımıza inanıyoruz” denildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.